Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, για τα περιστατικά βίας σε βάρος δημοσιογράφων και μάλιστα με ρατσιστικά κίνητρα των δραστών.
Με παραγγελία της προς τις όλες Εισαγγελίες Εφετών και δι αυτών στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών ζητά να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ) για αύξηση των περιστατικών βίας σε βάρος δημοσιογράφων σε διάφορα σημεία της χώρας.
Η ΠΟΕΣΥ είχε εκφράσει εγγράφως την έντονη ανησυχία της για τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας σε βάρος δημοσιογράφων, και είχε ζητήσει την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας ενώ εκπρόσωποι της είχαν επισκεφθεί και σχετικά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Εισαγγελέας: Συστατικό της Δημοκρατίας η Ελευθερία του Τύπου
Σημαντικές είναι οι επισημάνσεις που κάνει η κ. Δημητρίου στην επίμαχη παραγγελία της. Αναφέρει , κατά πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ότι:
- Επειδή η ελευθερία του Τύπου είναι συστατικό της δημοκρατίας και οφείλουμε να διασφαλίζουμε τη δημοκρατική λειτουργία του, επειδή αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε φαινόμενα ανομίας με πιθανές ρατσιστικές εκδηλώσεις να κυριαρχούν και να εκφοβίζουν, απευθυνόμενη στους εισαγγελείς της χώρας, ζητά την εκ μέρους τους συνεχή παρακολούθηση των τεκταινομένων και για την άμεση και έγκαιρη παρέμβασή τους όπου τελούνται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Χρυσαυγίτες και Ρατσιστές
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΣΥ είχε πρόσφατα καταγγείλει :
- Την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού, Σπύρου Φρεμεντίτη από μέλος σωματείου εργαζομένων που είναι και μέλος της «Χρυσής Αυγής» – σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ – το οποίο τον εξύβρισε και τον γρονθοκόπησε σε ρεπορτάζ για την απεργία του εν λόγω σωματείου στο Πέραμα.
- Περιστατικό που είχε σημειωθεί στη Λέσβο, όπου η δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» και ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Καθημερινή» Ανθή Παζιάνου, δέχθηκε υβριστικές διαδικτυακές επιθέσεις από ακραίες παράνομες «ομάδες περιφρούρησης» του νησιού, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση προσφύγων, για σχετικό ρεπορτάζ (χωρίς καμία αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές).
«Αυτά τα κρούσματα και άλλα παρόμοια επεισόδια που προηγήθηκαν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από την Πολιτεία» τόνιζε η ΠΟΕΣΥ στην καταγγελία της επισημαίνοντας «την έλλειψη άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων αρχών εναντίον των ενεργειών τρομοκράτησης και προσπάθειας φίμωσης του Τύπου, που στέφονται στην ουσία κατά της ίδιας της κοινωνίας και εν τέλει της λειτουργίας της δημοκρατίας».