Ανάχωμα στις εμμονές του ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών θα επιδιώξει η κυβέρνηση να αποτελέσει προσθήκη που έχει προτείνει στην Διακήρυξη της Ρώμης, σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας της διαρκή επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Η προσθήκη θα αναφέρεται στην «ανάγκη να έχουμε απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού, κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων», επισήμανε ο Γ.Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει «όχι μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διακήρυξη της Ρώμης, αλλά και στο επόμενο διάστημα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, όταν το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της γενικότερης, ακραία νεοφιλελεύθερης και ουσιωδώς αντιευρωπαϊκής πολιτικής του, δεν θέλει στην Ελλάδα να έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Στην επιτροπή τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος μετείχε στην διακοινοβουλευτική διάσκεψη της Ρώμης. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο των εργασιών αυτών, «έθεσα, όπως νομίζω είμαστε υποχρεωμένοι, και τα ζητήματα της χώρας, με την έννοια των μεγάλων και άδικων πιέσεων που δεχόμαστε, για εφαρμογή πολιτικών που οδήγησαν σε επώδυνες επιπτώσεις και τις άδικες, από ορισμένες πλευρές, αιτιάσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις διαφορετικές πολιτικές, σε σχέση με αποφάσεις που ακολουθούν κάποιες χώρες, να υψώνουν τείχη, να κλείνουν διαδρόμους και να φέρνουν τις χώρες του νότου σε δυσχερή θέση για το μεταναστευτικό».