«Παρέλαση» του Ερντογάν στα Βαλκάνια με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει θεατής

«Παρέλαση» του Ερντογάν στα Βαλκάνια με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει θεατής
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κεντροαριστερά, δίπλα στη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, δεύτερος αριστερά, και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κεντροδεξιά, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του χρηματοδοτούμενου από την Τουρκία νέου τζαμιού Namazgah, ενός από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια στα Τίρανα, Αλβανία Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Vlasov Sulaj)

Δεν πρόκειται για επίδειξη ισχύος αλλά κανονικά για πλήρεις κυκλωτικές κινήσεις στα Βαλκάνια από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στηρίζεται τόσο στις αντιπαλότητες όσο και στην κοινή θρησκεία.

Την ώρα που η Ελλάδα κρύβεται πίσω από συμφωνίες που κάποτε η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη απέρριπτε – όπως η Συμφωνία των Πρεσπών – ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις κυκλωτικές του κινήσεις, των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων.

Σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί την τουρκική ηγεσία να αναδεικνύεται σε περιφερειακή δύναμη από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα  ως τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν κάνει ταμείο στη Λιβύη Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με τον Σίσι της Αιγύπτου την Τετάρτη για ενίσχυση της συνεργασία τους

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε χθες στα Τίρανα, προερχόμενος από την Άγκυρα, και έγινε αρχικά δεκτός από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ. Στη συνέχεια ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό και συνεδρίαση- διακυβερνητική διάσκεψη του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Ερντογάν και Ράμα είχαν συναντηθεί και πρόσφατα, στις 22 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος μετά την Αλβανία θα ακολουθήσει η Σερβία.

Δώρο τζαμί με τουρκικά χρήματα

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το νέο τέμενος της αλβανικής πρωτεύουσας Namazgja (Namazgah στην τουρκική), που ανεγέρθη με τουρκική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων ο καθένας και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω από το τέμενος υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και ιεροδιδασκαλείο. Τη διαχείρισή του θα έχουν από κοινού η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας και η Τουρκία, με επικεφαλής τον μουφτή Τιράνων, Γκαζμέντ Τεκία.

Τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης καθώς και της επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στόχο για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τα 2 δισεκ. ευρώ, διπλάσιο από ό,τι είναι σήμερα. Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία.

Δώρο και καμικπάζι-drones

Η Τουρκία θα δωρήσει «σημαντικό αριθμό» καμικάζι drones στην Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με το πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «πρόκειται για ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ότι η Αλβανία είναι άτρωτη», χωρίς να διευκρινίζει πάντως τον αριθμό ή τον τύπο των drones που θα παραχωρήσει η ‘Αγκυρα. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η απόκτηση των τουρκικών καμικάζι drones δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν».

Μέση Ανατολή: Συμφωνούν… «διαφωνώντας»!

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και τιν Λίβανο, καταγγέλλοντας ότι κάνει «γενοκτονία», ζητώντας κατάπαυση του πυρός αμέσως και προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αντίστοιχα, και ο Έντι Ράμα συμφώνησε για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά η ρητορική του αναφορικά με τη Χαμάς ήταν διαφορετική από εκείνη του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση. «Η Χαμάς και οποιαδήποτε άλλη πηγή τρομοκρατίας δεν έχουν θέση σε ένα ειρηνικό μέλλον δύο κυρίαρχων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Ο Τούρκος πρόεδρος, από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα χαρακτηρίζει τη Χαμάς «αντιστασιακή οργάνωση».

«Η θρησκεία μας ενώνει»

Τέλος, επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι «με την τελευταία επίθεση στον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να έλθει η ειρήνη στην περιοχή» και κάλεσε «πρωτίστως τους μουσουλμάνους, να λάβουν κοινή θέση ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα».

Νωρίτερα κατά τα εγκαίνια του τζαμιού, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε του Αλβανούς, τους οποίους αποκάλεσε αδέλφια, «να μετατρέψουν αυτόν τον ιερό χώρο σε τόπο ειρήνης και να διατηρήσουν ζωντανές τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τα τζαμιά μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε επίσης στην αλβανική πλευρά θέμα από κοινού καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με αιχμή την παρουσία στην Αλβανία πυρήνων των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν (FETO), τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Μια τουρκική και μια αλβανική σημαία κυματίζουν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου τζαμιού Namazgah που χρηματοδοτείται από την Τουρκία, ενός από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια στα Τίρανα της Αλβανίας, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Vlasov Sulaj)

 

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Νέα επίθεση ισραηλινών κατά κυανοκράνων του ΟΗΕ

Γαλλία: Τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό – Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν αγγίζουν τα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά

Οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου: «Καμία δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας»

«Σάρωσε» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες (Photos-Videos)

Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να απελαύνει με τη βία μετανάστες στη Συρία και το Αφγανιστάν

Θρίλερ σε παλιό χρυσωρυχείο στο Κολοράντο: Ένας νεκρός, διασώθηκαν 12 εγκλωβισμένοι (Video)

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

Ο Λευκός Οίκος ζητά «να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων» στον Λίβανο

 

 

 

Documento Newsletter