Παράθυρο στον κόσμο η φετινή Art Athina

Στην Art Athina 2024 συμμετέχουν 71 γκαλερί από την Ελλάδα και από δέκα χώρες του εξωτερικού, ενώ θα έχει και μία ημέρα επιπλέον διάρκεια

Η Art Athina, τo μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, ανοίγει τις πόρτες του στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η Art Athina δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της χώρας και μια από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη κλείνει φέτος 31 χρόνια ζωής και έχει πραγματοποιήσει 27 διοργανώσεις στην πόλη. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) που την υλοποιεί ανανεώνει κάθε χρόνο το ραντεβού με το πολυπληθές κοινό που περνάει τις πύλες του Ζαππείου Μεγάρου, το οποίο από το 2019 αποτελεί την έδρα της. Φέτος τα όρια της έκθεσης διευρύνονται με πολλούς τρόπους καθώς θα γίνει «κατάληψη» στον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το μέγαρο καθώς και στον γειτονικό κινηματογράφο Αίγλη. Με τη συμμετοχή 71 γκαλερί από την Ελλάδα και από δέκα χώρες του εξωτερικού και με μία επιπλέον μέρα διάρκειας, η Art Athina 2024 έρχεται δυναμικά καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να επαναλανσάρει τον εαυτό της.

Γιατί η διάρκεια και η δημοφιλία της Art Athina μόνο τυχαίες δεν είναι. Πρόκειται για έναν ανθεκτικό θεσμό με αυξανόμενη δυναμική ως αποτέλεσμα της ποικιλίας, της πολυσυλλεκτικότητας και της ανανέωσης του περιεχομένου της κάθε χρονιά. «Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέσα στις πέντε μέρες το σύνολο της εικαστικής δημιουργίας ενός χρόνου στην Ελλάδα, τις πιο πρόσφατες προτάσεις των γκαλερί, τις τάσεις από το εξωτερικό αλλά και ιστορικά έργα» μας επισήμανε με καμάρι ο Αντώνης Κούρκουλος, γενικός διευθυντής της Art Athina για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να είναι ακόμη πιο εξωστρεφής από άλλες χρονιές. Με δράσεις επίκαιρες, πιο «πράσινες», πιο «βιώσιμες», θίγει θέματα κοινωνικά ευαίσθητα στο παράλληλο πρόγραμμά της. Οπως η δράση «Talks» που θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τις εικαστικές τέχνες στη χώρα μας μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καλλιτέχνες.

Οι θεματικές της, που περιλαμβάνουν κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα, θέματα όπως η ελευθερία, η σεξουαλικότητα, η έκφραση των ταυτοτήτων, οι δυναμικές της κοινότητας, οι κρίσεις και οι επείγουσες καταστάσεις (δράσεις «Video» και «Performance»), δημιουργούν προσδοκίες γιατί συνομιλούν με το τώρα και απευθύνονται σε ακόμη πιο νεανικά κοινά, πέρα από το hardcore κοινό που ακολουθεί τη φουάρ τόσα χρόνια.


Συμπερίληψη και ντιζάιν

Η Art Athina 2024 κάνει πράξη για πρώτη φορά τη συμπερίληψη παιδιών με μαθησιακές και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά της. «Εχουμε συνεργαστεί με το νεοσύστατο οργανισμό Life Is For All και με τον κοινωνικό φορέα τέχνης και πολιτισμού KROMA καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια ειδικών ώστε το σύνολο των δράσεων για παιδιά και εφήβους να είναι γενικής συμπερίληψης, δηλαδή χωρίς να αποκλείεται κανένας» μας είπε ο Αντώνης Κούρκουλος, διευκρινίζοντας ότι η δράση που ξεκινάει θα ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα της φουάρ. Μας μίλησε επίσης για τη δική του συμβολή στην ομαδικότητα της συνολικής διοργάνωσης, η οποία εξυπηρετείται από μεγαλύτερο αριθμό επιμελητών ανά εκθεσιακό τομέα, καθώς επίσης και για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο με στρατηγικές συνεργασιών με ποικίλους ιδιωτικούς φορείς. Οσο για το ντιζάιν, που είναι στο κέντρο της φετινής Art Athina, σε επιμέλεια Μάνθου Καλούμενου και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, μας επισήμανε: «Από το 2017 το ντιζάιν έχει παρουσία στην Art Athina, με τη διαφορά ότι φέτος έχουμε αφιερώσει έναν ολόκληρο διάδρομο. Το σύγχρονο ελληνικό ντιζάιν γνωρίζει άνθηση και έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο νέοι τεχνίτες που γνωρίζουν την παράδοση, όπως για παράδειγμα οι ξυλογλύπτες, οι αγγειοπλάστες ή οι υφαντουργοί, χρησιμοποιούν παλιές τεχνικές για να παραγάγουν καινούργιες ιδέες». Ο κ. Κούρκουλος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος με τις φετινές συμμετοχές εκτός Ελλάδας, όπως η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ελβετία, η Ρουμανία. «Βρισκόμαστε σε συνεργασία με γραφεία του εξωτερικού για να προβάλουν την Art Athina εκτός Ελλάδας. Εχουμε σχεδιάσει ειδικό πρόγραμμα για ξένους φιλότεχνους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους οργανισμών, τους οποίους προσκαλούμε σε μια συντονισμένη προσπάθεια να προσελκύσουμε μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον».


Mεγάλο μπάτζετ

Σίγουρα η Art Athina είναι πολυσύνθετη διοργάνωση με πολλές παραμέτρους και μεγάλο μπάτζετ. Εχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» ενώ στηρίζεται και από ιδιώτες χορηγούς. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 1.000 καλλιτέχνες θα εκθέσουν έργα τους ή θα συμμετάσχουν στο παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina 2024, σε έναν πολύχρωμο μαραθώνιο ιδεών, τάσεων, ρευμάτων και σημείων αναφοράς. Η συγκέντρωση στην έκθεση ελληνικής τέχνης που ξεκινάει από τη δεκαετία του ’60 φτάνοντας ως τα έργα που παράγονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας είναι στο κεντρικό μενού της διοργάνωσης, μαζί με τα ξένα περίπτερα που επίσης παρουσιάζουν τους δικούς τους καλλιτέχνες της χρονιάς. Η ελληνική φουάρ μεγαλώνει, ωριμάζει, τολμάει, εξελίσσεται. Με πυρήνα πάντα τις γκαλερί ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της τέχνης για όλους. Μια βόλτα προς το Ζάππειο είναι μάλλον απίθανο να αφήσει φέτος κάποιον αδιάφορο.

INF0
19-23 Σεπτεμβρίου Ζάππειον Μέγαρο

Ετικέτες