Αναθερμαίνεται η συζήτηση περί ανάπτυξης ενός χώρου διαλόγου μεταξύ των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, μετά τις αποκαλύψεις που συνδέονται με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών φούντωσε τα σενάρια μελλοντικών συγκλίσεων σε μίνιμουμ πολιτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «ρήτρες» και μέτρα για την υπεράσπιση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.
Πάντως, σε πρώτο πλάνο έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικό αλλά και δικαστικό. Άλλωστε, όπως έγραψε η εφημερίδα Documento την Κυριακή 31.7.2022 (“Τον…ψόφιο κοριό κάνει η κυβέρνηση”) εκφράστηκαν σκέψεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να τεθεί πρόταση στη βουλή για εξεταστική επιτροπή.
Όμως, από άλλο πρίσμα, στην κεντρική πολιτική σκηνή τα πάντα μπορούν να αξιολογηθούν σαν μια ακόμα παράμετρος στα σενάρια διαρκείας για νέα πολιτικά ανοίγματα. Τα πυρά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνουν συντονισμένα από την αξιωματική αντιπολίτευση και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Έτσι, δεν λείπουν οι ψίθυροι για «παράθυρο» συγκλίσεων στο μέλλον, και ενδεχομένως μετεκλογικών συνεργασιών σε βάθος (κατάλληλου) χρόνου.
Η ΝΔ δεν χάνει την ευκαιρία να τσαλακώνει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδόν αντανακλαστικά υπήρξαν διαρροές δυσαρέσκειας από την αντίπερα όχθη, από το Μαξίμου, για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα άλλο ζήτημα : για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής αναφορικά με τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης….
Παράλληλα, εντείνεται η κριτική της αντιπολίτευσης για την πολιτική ευθύνη που βαρύνει τον πρωθυπουργό, που, όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του εποπτεία αλλάζοντας και το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της .
Πάντως, ήταν μια αφορμή για να ανατροφοδοτηθεί η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών παραγόντων για να μένουν ανοιχτοί δίαυλοι επαφής μεταξύ κομμάτων που κινούνται στον ευρύτερο αριστερό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο έντονα εκφράζεται η επιδίωξη για μέτωπο «δημοκρατικής-προοδευτικής και πατριωτικής αναγέννησης της χώρας ». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΡΑΤΤΩ , με επικεφαλής τον Καθηγητή διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής και πρώην υπουργό Νίκο Κοτζιά, έθεσε την υπόθεση αυτή στο κέντρο των προτάσεών του για πολιτικό διάλογο προς τις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ».
Όπως έγραψε στο twitter (26.7.2022) ο Νίκος Κοτζιάς «το ΠΡΑΤΤΩ, ακόμα περιμένει απαντήσεις από τα προοδευτικά κόμματα στην πρότασή του για μέτωπο δημοκρατικού ελέγχου της ΕΥΠ κι της κρατικής ασφάλειας. Δημοσίευσε, προς τούτο, αναλυτικό σχέδιο νόμου. Αν δεν θέλουν συνεργασία, ας αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή. Επιτέλους!». Θυμίζουμε ότι τέλος Μαΐου 2022 είχε προτείνει την προώθηση νομοσχεδίου για ενίσχυση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου επί των «ανεξάρτητων» Αρχών και έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, με επιστολές που έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Οικολόγους Πράσινους.
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 επαναφέρει τροπολογία που είχε καταθέσει στο παρελθόν για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορίας και εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων στην ελληνική επικράτεια. Αλλωστε ο ίδιος ο γραμματέας του ΜΈΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.
Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι εντός της Χαριλάου Τρικούπη ποτέ δεν χάνεται ο …μίτος της εσωκομματικής γκρίνιας από στελέχη της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας (και όχι μόνο) δοθείσης ευκαιρίας. Έτσι, όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, υπήρξαν σπαρτά σχόλια γύρω από τον χρόνο που επέλεξε να πάει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αν και είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ευρωκοινοβουλίου για την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του. Υπήρχε λόγος γι αυτόν τον προβληματισμό από τις εν γένει φιλοΝΔ δυνάμεις, λόγω μιας σύμπτωσης γεγονότων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά το μεσημέρι της Τρίτης 26.7.2022, με αποτέλεσμα αντικειμενικά να οδηγηθεί σε ειδησεογραφική υποβάθμιση η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου (“Εκδοχές πολέμου 2009-2022”) που έγινε το ίδιο βράδυ…
Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά, δεν πολυάρεσε στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη η προπέτεια της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή να μιλήσει άμεσα (συνέντευξη Protothema.gr 26.7.2022) για τη δική της περιπέτεια, όταν προ έτους είχε διαπιστώσει η ίδια ότι επιχειρήθηκε, σε ένα ταξίδι της στο εξωτερικό, να «χακάρουν» το κινητό της…
Πάντως, αν όλα αυτά κινούνται σε επίπεδο σχολίων γύρω από την κεντρική σκηνή, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να διατηρεί στο προσκήνιο, με στοιχεία και νέα δεδομένα εφόσον υπάρξουν, την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τα στελέχη της κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις διατυπώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως πρόσφατα ανέφερε σε ομιλία του στα Χανιά, προσδιόρισε ως ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας την υπόθεση απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Μάλιστα, δεν σταματά να προβάλει αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ για το θέμα. Πρόσφατα σε ομιλία του στα Χανιά (1.8.2022) ανέφερε για μια ακόμα φορά: «μου προκαλεί εντύπωση η αγωνία του κ. Μητσοτάκη και του Μαξίμου να υποβαθμίσουν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού ενός ευρωβουλευτή, τότε υποψηφίου αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και σημερινού προέδρου της παράταξης(…)».
Όμως, πολιτικά επανέφερε το …ίσο της γραμμής του διμέτωπου σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εμφανίζουν χιαστί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άλλοτε να τα …βρίσκει με την Κουμουνδούρου και άλλοτε με την Πειραιώς. Για να καταλήξει ότι «εργαλείο στα χέρια τους δεν είμαστε. Είμαστε το όπλο του ελληνικού λαού που θα γκρεμίσει αυτό το φαύλο δικομματισμό, που παράγει διχόνοια και τοξικότητα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος»…