Μέση Ανατολή: «Παράθυρο» στη διπλωματία μέσω Κατάρ για τη Γάζα – Αδιάκοπο το ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο

(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Νέα απόπειρα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την επίτευξη ανακωχής στη Γάζα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να αρχίσουν ξανά οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει απελευθέρωση των ομήρων. Την ίδια ώρα, η Χαμάς δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς εμφανίζεται διατεθειμένη να προωθήσει την εκεχειρία, αξιώνοντας σε δέσμευση από το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, για την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και σε «σοβαρή συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων». Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο κι απέτυχαν, όπως αρκετές ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες.

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στον βορρά, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι μέσα σε 19 ημέρες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Νέοι βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Στον Λίβανο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στον νότο, έγιναν βομβαρδισμοί στην Τύρο και στην Μπιντ Τζμπάιλ, σύμφωνα με το ANI.

Κατά την ίδια πηγή, βομβαρδισμός σκότωσε τρεις δημοσιογράφους σε ξενοδοχείο στη Χασμπάγια.

Το προσκείμενο στο Ιράν δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανακοίνωσε τον θάνατο εικονολήπτη του, του Γασάν Νατζάρ, στο πλήγμα αυτό, χαρακτηρίζοντάς το «εσκεμμένο», καθώς έπληξε εγκατάσταση όπου ήταν γνωστό πως «διέμεναν δημοσιογράφοι».

Διαβάστε επίσης

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

ΗΣΑΠ: Μόλις έξι συντηρητές για το απαρχαιωμένο δίκτυο – Η φωτιά στον συρμό στη Νερατζιώτισσα ανέδειξε την τραγική υποστελέχωση της Γραμμής 1

Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Ετικέτες