Παρατηρητήριο ελέγχου των εξαγγελιών έχει συστήσει η κυβέρνηση

Μηχανισμό ελέγχου και υλοποίησης εν τέλει, όλων όσα εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια έχει συστήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στόχος απλός: η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα από το παρατηρητήριο, να καταδείξει ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια. Πιο πρακτικά, τα έργα που εξαγγέλλονται και που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, υλοποιούνται.

Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα περισσότερο έχουμε ανάγκη τα περιφερειακά συνέδρια»

Στο παρατηρητήριο έκανε ειδική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου, αυτού της ανατολικής Αττικής: παίρνοντας αφορμή από όσα είχε πει νωρίτερα ο δήμαρχος Παλλήνης, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, όπως ο ίδιος είπε, ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων). Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ως τον κοινό μας εχθρό και να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου όλοι μαζί χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Και στο «δια ταύτα», «προχωρήσαμε αυτή τη διαδικασία και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε. Είπε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος των δημάρχων, ο δήμαρχος Παλλήνης», ανέφερε στη δική του ομιλία του ο κ. Τσίπρας, «ότι πρέπει από εδώ και στο εξής να κριθούμε αν αυτά που σήμερα εξαγγέλλουμε, θα υλοποιηθούν. Και εγώ θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει το μηχανισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνεδρίων το μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια».

Έτσι, το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο διανύει ήδη τα πρώτα του «βήματα» και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που είναι αυτός, από την κυβέρνηση, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα, «ξενάγησε» το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο παρατηρητήριο.

Και πρώτα τι είναι αυτό το παρατηρητήριο, πώς λειτουργεί; Είναι μια κλειστή πλατφόρμα, στην οποίαν έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από τον υπολογιστή τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος –υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βερναρδάκης.

Πεντακόσιες πολιτικές στο παρατηρητήριο

Στην πλατφόρμα, όπως μας εξηγεί ο υπουργός, «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Από τα 10 πρώτα συνέδρια -δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι εξαγγελίες των δύο τελευταίων, από τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο- έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα 509 πολιτικές προς υλοποίηση. Από αυτές, 495 αφορούν κυβερνητικές δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι νομοθετήματα (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, νομοσχέδια). Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για κυβερνητικές δράσεις και όχι για ενέργειες των Περιφερειών.

Οι πολιτικές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Πρακτορείο ο κ. Βερναρδάκης, αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων -όχι ίδιο πάντα ανά Περιφέρεια-: Υγεία, Παιδεία-Καινοτομία, Υποδομές (αντιπλημμυρικά, οδικά κ.α.), Πρωτογενής και Δευτερογενής Τομέας, Ενέργεια, Χωροταξία, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, Θεσμικές Παρεμβάσεις, Τουρισμός, Ασφάλεια, Logistics (Βιομηχανικά Πάρκα), Κοινωνική Αλλελεγγύη, θέματα Ρομά, Παραχωρήσεις δημοσίων χώρων κ.α.

Στα έργα προς υλοποίηση, π.χ. στις Υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη.

Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

Και οι 509 πολιτικές -και όσες ακόμη προστεθούν από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια- βρίσκονται στο καθημερινό «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, το γραφείο του οποίου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με ένα σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε Υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.

Στο 20% η υλοποίηση

Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι ο θεσμός των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί είναι κιόλας στο 20%.

«Πρωταθλητές» υλοποίησης είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%.

Στο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις δράσεις ανά Περιφέρεια αλλά και ανά Υπουργείο υλοποίησης: εδώ, προηγείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος –Ενέργειας με 65%, έπεται το Υπουργείο Οικονομίας –Ανάπτυξης κ.ο.κ.

Κλείνοντας, όπως λέει ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται μετά το τέλος του α’ γύρου των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων (απομένουν άλλα δύο), να επιστρέψει στις Περιφέρειες. Και, προφανώς, το παρατηρητήριο είναι η αναγκαία «γέφυρα»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ