Παρατηρητήριο Covid-19: Στο 0,72 ο δείκτης μεταδοτικότητας – Στα 39 έτη ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων

Τάση επιδείνωσης εμφανίζει στον άξονα της υγείας η τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την 13η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων (κυρίως σε νεότερες ηλικίες), αλλά αύξηση των θανάτων και των νοσηλευομένων ασθενών σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχει μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72.

Ως προς το υγειονομικό σκέλος υπογραμμίζεται ότι ο ιός πια προσβάλλει αρκετά τους νέους και ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Επίσης ότι παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας και πια οι ΜΕΘ/ΜΑΦ βρίσκονται σε πληρότητα 23% .

«Συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ

«Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα)», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη «χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης» και επισημαίνεται ότι «η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον».

Όσο για τη σταθεροποίηση που διαπιστώνουν στον μέσο όρο κρουσμάτων αναφέρεται ότι «η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων».

«Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72» επισημαίνει η έκθεση. 

13.400 τεστ ανά ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.400 την τελευταία εβδομάδα».

«Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% – 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα».

Αυξημένη κινητικότητα

Επίσης, «η κινητικότητα του πληθυσμού έχει αυξηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -19,9%, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Στα ίδια επίπεδα, με την προηγούμενη έκθεση, εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα, στο +86,7% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε αύξηση 1,2% και πλέον διαμορφώνεται στο +66%.

Σταθερή εμφανίζεται η προσέλευση στην εργασία, η οποία διαμορφώθηκε στο +36,4%.

Η χρήση των ΜΜΜ παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη, περίπου στο +53%.

Η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους σημείωσε αύξηση και αυτή την εβδομάδα όπου διαμορφώθηκε στο +154,5%.

Οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας η έκθεση καταγράφει αύξηση καταθέσεων για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 3,32 δισ. ευρώ τον Ιούλιο με την σωρευτική αύξηση να ανέρχεται σε 10,82 δισ. ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέχισε να ενισχύεται με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα επιταχυνόμενος σε +34% τον Αύγουστο από +31,7% τον Ιούλιο. Συνολικά, στο διάστημα Μάρτιος – Αύγουστος, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε μέση αύξηση 22,9%, με τάση επιτάχυνσης μετά τον Μάιο και την σταδιακή άρση του lockdown.

Παράλληλα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 9,4% τον Αύγουστο, έναντι μικρότερης ενίσχυσης κατά 3,4% τον Ιούλιο. Συνολικά, στο επτάμηνο Μάρτιος – Αύγουστος, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης +2,2%.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 28 Αυγούστου, με την εικόνα του Αυγούστου να εμφανίζει βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτή του Ιουλίου.

Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 27 Αυγούστου καταγράφει μείωση -11,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ο ρυθμός πτώσης περιορίστηκε σε -3,7% από -8,6% τον Ιούλιο.

Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στα διόδια (+125,1% από +125,7%), στις εταιρίες ενέργειας (+67% από +57,4%), στα οικοδομικά υλικά (+35,3% από +39,1%), στα super markets και παντοπωλεία (+21,2% από +31,8%) και στους φούρνους (+68,9% από +65,9%). Αντίθετα, αντιστροφή της αυξητικής τάσης που είχε καταγραφεί τον Μάιο και Ιούνιο συνεχίζει να εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που μειώθηκαν 18,4% στο πρώτο μισό του Αυγούστου από -12,3% τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών και δεν αποτελούν αποκλειστικά ένδειξη αυξημένης ζήτησης.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/09/04/5f52373a825e63569d75d1b2.pdf