Μπορεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαθέτει εθιμοτυπικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όμως η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανάγκη προσαρμογής όλων μας «για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας» κάθε άλλο παρά τυπική μπορεί να φαντάζει, την ώρα που οι πολλαπλές κρίσεις γίνονται πλέον αισθητές σε όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής.
Συνέχεια στην επιχείρηση «μετριοπάθειας» έδωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία προβαίνει τους τελευταίους μήνες.
Σε αντίθεση με τις μεγαλοστομίες των προηγούμενων μηνών, ο πρωθυπουργός ακολούθησε το «χαμηλό προφίλ» του τελευταίου διαστήματος, που τον έφερε άλλωστε και προ ημερών να παραδέχεται πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι πλέον ανέφικτος, αναζητώντας συμπράξεις καθώς οι κρίσεις βαθαίνουν.
«Από τότε που συναντηθήκαμε τελευταία φορά, κυρία Πρόεδρε, μεσολάβησαν πολλά, δυστυχώς εξαιρετικά δυσάρεστα στο μέτωπο των εξελίξεων της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών και θα πρέπει, ενδεχομένως, να προσαρμοστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Πράγματι, τον τελευταίο μήνα, οι απειλές για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας έφτασαν στο απόγειό τους, καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης απέναντι στον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου. Παράλληλα, ο συναγερμός για την επισιτιστική επάρκεια και ο κίνδυνος μίας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης αναδύεται, πιέζοντας ήδη τους πολίτες και την αγορά, με την πίεση να πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο της επέλασης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
«Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, είναι πρωτίστως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει, δυστυχώς, και τις τιμές του ηλεκτρισμού» επέμεινε για μία ακόμα φορά να δείχνει εκτός Ελλάδας τα αίτια της κρίσης, παρότι είναι προφανές πως ακόμα δεν έχει γίνει αισθητός ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην πλήρη έκτασή της.
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στο τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης «των πιο ευάλωτων» πολιτών, καθώς και στην διαβόητη πλέον αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται την Πρωτομαγιά. Αναφορικά δε με τους επισιτιστικούς κινδύνους, συνέχισε να εμφανίζεται καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας την Πρόεδρο πως
«δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι πολλά ακούγονται, η αγορά λειτουργεί καλά, όμως θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου. Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά, σε όσους βλέπουν σε αυτήν την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά».
Επίσης, επικαλέστηκε την έωλη «υπόσχεσή» του για την φορολόγηση κατά 90% «των όποιων υπερκερδών» από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας και πάλι πως ακόμα δεν κατέχει τα στοιχεία της ΡΑΕ, ενώ κάλεσε πολίτες και επιχειρήσεις να «βάλουν πλάτη» προετοιμάζοντας για ακόμα χειρότερα.
«Έχω πλήρη αίσθηση ότι αυτή η κρίση μας χτύπησε σε μία περίοδο που δυστυχώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και το μυαλό μας είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε μεταξύ άλλων, προβληματίζοντας επιπλέον για την επόμενη ημέρα.
Αναφορές έκανε ακόμα στην ανάγκη ενεργειακής μετάβασης, στις πράσινες πηγές ενέργειας, και στην ανάγκη «σάρωσης των γραφειοκρατικών εμποδίων», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νομοσχέδια-σκούπα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, καθώς η κυβέρνησή του έχει αποδείξει με το παραπάνω πως εύκολα μετατρέπει τέτοιες κρίσεις σε ευκαιρία, τόσο για μεταρρυθμίσεις, όσο και για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Υποστήριξε ακόμα πως έχει «μια θετική είδηση» που αφορά τον τουρισμό, καταθέτοντας ωστόσο μόνο εκτιμήσεις και την αισιοδοξία του.
«Η Κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που μας προέκυψαν – και δεν ήταν λίγες – και βέβαια πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, όπως το κάναμε και στην πανδημία, όπου παρά τις προτροπές τότε της αντιπολίτευσης να τα δώσουμε όλα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κρατάμε δυνάμεις, κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζουμε πολύ απλά πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση» ανέφερε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την Κ. Σακελλαροπούλου να ρίχνει βάρος στην υποδοχή των προσφύγων, καθώς και στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης απέναντι στις δυσκολίες.
«Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από τις τραγικές συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε – ένας λαός ξαφνικά μετατρέπεται σε προσφυγικό, τέσσερα, πέντε εκατομμύρια ήδη έχουν μετακινηθεί – φέρνει επίσης τις συνέπειες στην οικονομική κρίση ακριβώς μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και εκεί πολύ σωστά λέτε, είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και στις συζητήσεις που έκανα στην Πορτογαλία, πρέπει να βρεθεί λύση, ιδίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ενεργειακό εφοδιασμό ας τον δούμε ως μία ευκαιρία να αυτονομηθούν τα κράτη μέλη ή να απεξαρτηθούν ακόμη περισσότερο. Από εκεί και πέρα βέβαια να αξιοποιηθούν όσο γίνεται τα εργαλεία που υπάρχουν, ώστε να ενισχυθούν κυρίως οι ευάλωτοι, γιατί αυτοί καλούνται να πληρώσουν πάντα το μεγαλύτερο τίμημα, και φυσικά ο παραγωγικός τομέας» ανέφερε αρχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η αλληλεγγύη εδώ πρέπει να επικρατήσει με όποιο τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες, αλλά μακάρι να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο» κατέληξε, ευχόμενη για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.