Θολό παραμένει το τοπίο στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ), αφού ούτε οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν να αποσαφηνίσουν τη διαδικασία.
Μπορεί να τέθηκε σε ισχύ μέχρι και ηλεκτρονική πύλη μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ – www.efka.gov.gr), όπου οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο μητρώο τη σύμβαση εργασίας με τον απασχολούμενο, όμως η όλη διαδικασία κινδυνεύει να γίνει κενό γράμμα. Αιτία το ότι το υπουργείο Εργασίας παραμένει θεατής στη διαδικασία ορισμού των εισφορών. Ετσι, ο εργαζόμενος πρέπει να πείσει τον εργοδότη ότι παρέχει υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά στη σύμβαση που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές. Μόνο έτσι θα καταφέρει να μετακυλίσει τα 2/3 των εισφορών στον εργοδότη και να μην αναλάβει ο ίδιος το σύνολο της επιβάρυνσης.
Οι κατηγορίες που βρίσκονται υπό αυτό το καθεστώς αμφισβήτησης είναι οι εξής:
– Απασχολούμενοι σε έναν ή έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
– Απασχολούμενοι που εργάζονται ως μισθωτοί σε έναν εργοδότη και ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον ή άλλους –έως δύο– εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με μπλοκάκι.
– Απασχολούμενοι που εργάζονται ως μισθωτοί σε έναν εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο και άλλες υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Αν και στην πράξη όλες οι παραπάνω περιπτώσεις υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι ισχύει το αντίθετο, δηλαδή ότι δεν αφορούν ασφαλισμένους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
Συνολικά οι εισφορές φθάνουν έως και το 38,1%, δηλαδή 16,72% για τον εργαζόμενο και 21,38% για τον εργοδότη ως εξής:
-
20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης (6,67% για τον εργαζόμενο και 13,3% για τον εργοδότη).
-
6,45% για παροχές ασθένειας σε είδος (2,15% και 4,30% για εργαζόμενο και εργοδότη αντίστοιχα).
-
0,65% για παροχές ασθένειας σε χρήμα (0,40% και 0,25%).
-
7% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (από 3,5% για εργαζόμενους και εργοδότες) όπου απαιτείται
-
4% για τον κλάδο εφάπαξ, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενος, όπου απαιτείται.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες πάντως, καθώς και τους επιστήμονες ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) και τους δημοσιογράφους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δόθηκε παράταση στην προθεσμία καταβολής εισφορών Ιανουαρίου (που έληγε την Παρασκευή) έως τις 7 Απριλίου.