Από όπου κι αν το πιάσεις βρομάει. Ο υπ’ ατμόν διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης ξοδεύει αφειδώς τα αποθεματικά του οργανισμού και «βοηθά» το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τουλάχιστον περίεργες απευθείας αναθέσεις, άσκοπες διαφημίσεις και διαγωνισμούς υπερβολικού προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει το Documento, ήδη η ΔΥΠΑ μετρά μέσα στο 2025 δύο τροποποιήσεις του προϋπολογισμού της και εμφανίζει ταμειακό έλλειμμα ύψους 252 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στο έλλειμμα που εμφάνισε το 2024, το οποίο ύστερα από εννέα τροποποιήσεις έφτασε στα 967,92 εκατ. ευρώ! Ιδια κατάσταση εμφανίστηκε και το 2023, όταν το έλλειμμα έκλεισε στα 711,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά από το 2023 έως και τις 13.3.2025 ο Σπ. Πρωτοψάλτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά της ΔΥΠΑ που ανέρχεται συνολικά στο θηριώδες έλλειμμα του 1,93 δισ. ευρώ.
Σπατάλες σε βάρος των αποθεματικών
Πρόκειται για έλλειμμα που καλύπτεται από τα αποθεματικά της ΔΥΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, ο προστατευόμενος της «Μαξίμου ΑΕ» Σπ. Πρωτοψάλτης χαίρει της εκτιμήσεως της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, η οποία δεν διστάζει να εγκρίνει αυτές τις τροποποιήσεις, παρόλο που γιγαντώνουν χρόνο τον χρόνο το έλλειμμα. Την ίδια ώρα τόσο η Ζ΄ Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο (Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης τμήμα Η΄) ποιούν την νήσσαν αφήνοντας τον δόκτορα των ελλειμμάτων να ενεργεί σε βάρος των αποθεματικών της ΔΥΠΑ.
Υπό το βάρος αυτής της μαύρης τρύπας αλλά και των διαδοχικών εγκρίσεων της τροποποίησης του προϋπολογισμού από το 2023 έως σήμερα ουδεμία εντύπωση προκαλεί το ανεξέλεγκτο των περίεργων απευθείας αναθέσεων. Κατ’ ουσίαν ο Σπ. Πρωτοψάλτης είναι ανέλεγκτος τόσο από τα αρμόδια όργανα (Ελεγκτικό Συνέδριο και ΔΥΕΕ), τα οποία υπό το βάρος των εγκρίσεων των υπουργών Εργασίας που έχει ορίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όσο και από τη Ν. Κεραμέως, που εγκρίνει την κατασπατάληση των αποθεματικών της ΔΥΠΑ. Οπως έχει καταγγείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ, τ. ΟΕΕ-ΠΑΝΣΥΠΟ, η ΔΥΠΑ αυτή την περίοδο «τρέχει» τουλάχιστον δύο περίεργους όσον αφορά το κόστος διαγωνισμούς:
• Ο ένας διαγωνισμός διενεργείται για να δημιουργήσουν βίντεο και σποτάκια για διαφημίσεις που αφορούν τις σχολές ΔΥΠΑ, προϋπολογισμού 726.000 ευρώ. • Ο άλλος αφορά οικολογικές (!) εκτυπώσεις συνολικού ποσού 744.000 ευρώ.
Η απευθείας ανάθεση και η πληρωμή του προσχεδίου
Μία ακόμη απευθείας ανάθεση αναδίδει οσμή σκανδάλου όσον αφορά τόσο τον σκοπό της όσο και την παραλαβή της. Συγκεκριμένα, δόθηκε σε δικηγορική εταιρεία με σκοπό την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας της ΔΥΠΑ ποσό 19.840 ευρώ, παρότι όλοι οι νόμοι και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που τους συνοδεύουν βρίσκονται συγκεντρωμένοι και είναι προσβάσιμοι στους υπαλλήλους μέσω του εσωτερικού δικτύου της υπηρεσίας.
Ομως το ΔΣ της ΔΥΠΑ προέβη και στο εξής παράδοξο: με τη με αριθμ. 718/34/01.04.2025 απόφασή του επικυρώθηκε το πρακτικό της επιτροπής παραλαβής για την εν λόγω ανάθεση, σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε αφενός «να παραλάβει το παραδοτέο παρά τις διαπιστωθείσες παρεκκλίσεις από τους όρους της σχετικής υπογραφείσας 17/2024 Σύμβασης, εκτιμώντας ότι το παραληφθέν θα χρησιμοποιηθεί ως προσχέδιο της Κωδικοποίησης της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας της Δ.ΥΠ.Α., το οποίο θα συμπληρωθεί, διορθωθεί και ολοκληρωθεί από την ίδια τη Δ.ΥΠ.Α. ή τρίτο Φορέα». Αφετέρου να πληρωθεί η δικηγορική εταιρεία που το «πόνημά» της περιείχε λάθη και παραλήφθηκε ως προσχέδιο καταβάλλοντας η ΔΥΠΑ το ποσό των 4.960 ευρώ! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια δημόσια υπηρεσία δέχεται να παραλάβει ως προσχέδιο λανθασμένα δεδομένα και σε ποσοστό 25%.
Διαβάστε επίσης
«Κολοσσιαίο καλαμάρι» καταγράφηκε ζωντανό στα βάθη του ωκεανού – Εντυπωσιακές εικόνες (Video)
Πάσχα 2025: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ από Μεγάλη Παρασκευή έως Τετάρτη