Σε αμηχανία και ανησυχία ο πρόεδρος και το επιτελείο του. Ο ρόλος των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα των γκάλοπ ένα μήνα προτού στηθούν εσωκομματικές κάλπες.
Οι κομματικές δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού ημισφαιρίου στην ελληνική πολιτική σκηνή αγωνιούν. Και όχι παραδόξως. Απέναντι στην εμφανή δυσαρέσκεια του κόσμου για την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζονται να διαγκωνίζονται με φόντο την ατέρμονη περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την προσμονή στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυριαρχήσει εκ νέου στον χώρο της κεντροαριστεράς και ευρύτερα στο λεγόμενο προοδευτικό κέντρο ή να αποτελέσει τον μαγνήτη προσέλκυσης απογοητευμένων ψηφοφόρων. Ομως, δεν αντιπαραθέτουν ένα όραμα λαϊκής διεκδίκησης αλλά προτάγματα είτε αλλαγής ηγεσίας είτε μέτρων μιας ασαφούς «βελτίωσης» στη διαχείριση προβλημάτων για κυβερνητική εναλλαγή χωρίς αμφισβήτηση των πυλώνων του καπιταλιστικού πεδίου.
Γι’ αυτό η αγωνία και η αμηχανία για την επόμενη μέρα διαπερνούν όλα τα επιτελεία στο… σοσιαλδημοκρατικοχώρι, και πρωτίστως τον κομματικό μηχανισμό του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ.
Η μάχη των υπογραφών στήριξης για τους διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ (Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης και Μιχάλης Κατρίνης) λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός προωθητικού στοιχείου… πολιτικής διαφήμισης από αύριο Δευτέρα οπότε κατατίθενται επίσημα οι υποψηφιότητες. Για τον/την καθένα/καθεμία εκ των υποψηφίων απαιτούνται υπογραφές είτε από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (τουλάχιστον 45 διαφορετικά πρόσωπα για έκαστο/η) είτε από 5.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ουσία και εντυπώσεις
Δεν θα είναι έκπληξη αν ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκ της θέσεώς του ως νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του. Ομως, οι σχεδόν 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κατατεθούν υπέρ της στήριξης του υποψήφιου προέδρου και δημάρχου Αθηναίων Χ. Δούκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) αποκτούν βαρύτητα. Τουλάχιστον στο φαίνεσθαι ενισχύουν το προφίλ Δούκα ως προς τη δυναμική του καθώς εμφανίζεται να είναι ο κύριος αντίπαλος του Ν. Ανδρουλάκη για τα ηγετικά ηνία. Μεταξύ άλλων υπέρ Δούκα υπογράφουν από διάφορες εσωκομματικές «τάσεις», σημιτικοί αλλά και πρώην προεδρικοί, και μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης και Πέτρος Ευθυμίου.
Εντύπωση προκάλεσε η κοινή επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ για τη διαδικασία των εκλογών που απέστειλαν οι Χ. Δούκας, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αννα Διαμαντοπούλου.
Οι βεβαιότητες στο επιτελείο Ανδρουλάκη έχουν καταρρεύσει. Παράλληλα, στο παιχνίδι των εντυπώσεων παίζουν ρόλο οι δημοσκοπήσεις, παρόλο που η αξιοπιστία τους αμφισβητείται από υποψήφιους προέδρους, με χαρακτηριστική την αναφορά του βουλευτή Ηλείας και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνη που επιμένει ότι επιχειρείται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και σημειώνει ότι δεν υπάρχει καν σταθμισμένο δείγμα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν εικόνα δυναμικής για τέσσερις (Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος) με σκαμπανεβάσματα στην πρώτη και δεύτερη θέση (Ανδρουλάκης, Δούκας) και ασανσέρ μεταξύ δεύτερης και τέταρτης (Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου) ανάλογα με το αν φτάσουν στην κάλπη «δεξιοί» ή ακόμη και ακροκεντρώοι που απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας ακόμη και ΝΔ, ή αν έρθει και ρεύμα ψηφοφόρων προερχόμενο πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο της «αριστερής» σοσιαλδημοκρατίας. Βέβαια, κρίσιμος θα είναι και ο συνολικός αριθμός των μετεχόντων ψηφοφόρων. Τα επιτελεία των ανθυποψηφίων Ανδρουλάκη επιδιώκουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος και ήδη κάποιοι μιλούν για στόχο άνω των 300.000, όταν στην τελευταία αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν 270.000 άτομα.
Πολλοί εκτιμούν ότι εκπέμπει την αμηχανία και την ανησυχία του Ν. Ανδρουλάκη η ανακίνηση ζητήματος με την υποψηφιότητα Δούκα περί κωλύματος καταστατικού, όταν αυτό ήταν γνωστό εδώ και δύο μήνες και ουδείς δεν έθεσε κάποια ένσταση όταν στην προηγούμενη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Χ. Δούκα η υποψηφιότητά του. Ηδη ενισχύονται οι πληροφορίες που είχε φέρει στο φως το Documento (1.9.24) ότι η κομματική εκδήλωση στις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ισχύ διαρκούς συνεδρίου προς επικύρωση πολιτικά (ή και με σημειακή καταστατική τροποποίηση) από διευρυμένο κομματικό σώμα των υποψηφιοτήτων και κυρίως αυτής του Χ. Δούκα, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή ακόμη και αργότερα λόγω καταστατικού. Πάντως, η ΕΔΕΚΑΠ είναι η αρμόδια επιτροπή που θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.
Διαδικτυακό κάλεσμα
Οι σχεδόν 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κατατεθούν υπέρ της στήριξης του υποψήφιου προέδρου και δημάρχου Αθηναίων, αποκτούν βαρύτητα.
Ο Χ. Δούκας την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτήσει στο διαδίκτυο την πολιτική του πλατφόρμα και την πρότασή του για την ανασυγκρότηση της χώρας. Απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, την ανάκτηση χαρακτηριστικών κινήματος στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο όχι μόνο να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την κυβέρνηση αλλά να έρθει μια κυβέρνηση που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, όπως χαρακτηριστικά λένε στο επιτελείο Δούκα.
Επίσης, έχει ενδιαφέρον πώς ο Ν. Ανδρουλάκης στην ομιλία του και στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου στις 12 Σεπτεμβρίου θα δώσει το στίγμα του όλου ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εμφανίζονται με διαφορετικά (όχι ανταγωνιστικά) σχέδια για την επόμενη μέρα στη χώρα. Οσον αφορά την επικοινωνιακή προβολή των θέσεων των υποψήφιων προέδρων θα γίνουν, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, τουλάχιστον δύο ντιμπέιτ, ένα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ένα πριν από τον δεύτερο γύρο.
Διαβάστε επίσης
«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα
Γκλέτσος: Θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Εάν επιστρέψει ο Τσίπρας θα κάνω πίσω (Video)