Στη Βουλή βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας το στικάκι με τη δικογραφία που διαβίβασε ο ειδικός εφέτης – ανακριτής για το έγκλημα των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαΐμης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον Κώστα Καραμανλή, χωρίς αυτές να συγκεκριμενοποιούνται σε κάποιο αδίκημα κακουργηματικού ή πλημμελημματικού χαρακτήρα. Το στικάκι περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες, ξεπερνώντας ακόμα και τον ογκωδέστατο φάκελο που είχε φτάσει στη Βουλή για το σκάνδαλο της Νovartis, γεγονός που αναγκάζει το προεδρείο να επιστρατεύσει καινοτόμες λύσεις για να εξυπηρετηθούν οι βουλευτές που θα θελήσουν να λάβουν γνώση επί του περιεχομένου.
Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε το μεσημέρι στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως οι βουλευτές θα μπορούν να διαβάσουν τη δικογραφία σε δεύτερο χρόνο μετά την ανακοίνωση της στην Ολομέλεια το πρωί της Τετάρτης, προσθέτοντας πως «επεξεργαζόμαστε τρόπο για να έχουν όλα τα κόμματα ειδική πρόσβαση ταυτόχρονα». Κατά τις πληροφορίες, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» της Βουλής θα τοποθετηθούν υπολογιστές προκειμένου ταυτοχρόνως ένας βουλευτής από κάθε κόμμα να αποκτά γνώση επί της πολυσέλιδης δικογραφίας.
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, η παραπομπή του Κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο πρέπει να θεωρείται βέβαιη, με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου να προϊδεάζουν για επανάληψη του «μοντέλου Τριαντόπουλου» έστω και με κάποιες παραπάνω συνεδριάσεις για να κρατηθούν (κάπως) τα προσχήματα. Εν προκειμένω, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι: με ποιο αδίκημα θα παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός; Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της πλειοψηφίας, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να ευθυγραμμίζεται με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη για την πορεία των πραγμάτων στην περίπτωση διαβίβασης μίας δικογραφίας, όπως αυτή που έφτασε στο Κοινοβούλιο για τον κ. Καραμανλή, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένο (στη δοσμένη συνθήκη) να συναινέσει για ο,τι άλλο πλην της παραπομπής για αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Η φύση του υπό διερεύνηση αδικήματος αποτελεί την πιο κρίσιμη μεταβλητή, καθώς στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να δώσουν την εντύπωση ότι πετούν τον πρώην υπουργό στα… λιοντάρια. Αντιστρόφως, όπως εικάζουν «γαλάζια» στελέχη, εάν η ΝΔ άναβε το πράσινο φως για παραπομπή επί τη βάσει κακουργήματος, τότε κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την απασφάλιση του κ. Καραμανλή. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με «γαλάζιες» εικασίες, ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να αιτηθεί Προανακριτική με εξαντλητική έρευνα, στέλνοντας σήμα πως επιθυμεί να πάρει κι άλλους μαζί του στον δρόμο για τον Άρειο Πάγο. «Ο Κώστας έχει παραταξιακή συνείδηση» διαβεβαίωνε στέλεχος του κόμματος, αδυνατώντας όμως να προβλέψει πώς θα αποτυπωνόταν η κομματικού συνείδηση του πρώην υπουργού στην περίπτωση παραπομπής για κακούργημα.
Εκδοχή πρώτη
Για να οδηγηθεί ο κ. Καραμανλής ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής. Είθισται τέτοιες πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται από την αντιπολίτευση, όπως έγινε πρόσφατα και με την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου. Στο πρώτο σενάριο, οι αρχηγοί των προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης διαβουλεύονται και καταλήγουν σε ένα κατηγορητήριο, το οποίο δεν χώρα αμφιβολία ότι θα περιλαμβάνει αδίκημα ή αδικήματα κακουργηματικής φύσεως. Σε αυτήν την περίπτωση και με γνώμονα ότι δεν θα περιληφθεί κάποιο πλημμέλημα, το οποίο θα δώσει δίοδο διαφυγής στην πλειοψηφία την ώρα της ψηφοφορίας, η συμπολίτευση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα. Είτε θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο, καταψηφίζοντας και αναλαμβάνοντας το ανάλογο πολιτικό κόστος, είτε θα θέσει τον πρώην υπουργό αντιμέτωπο ακόμα και με το ενδεχόμενο να βρεθεί πίσω από της φυλακής τα σίδερα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν στους διαδρόμους της Βουλής ότι για άλλη μια φορά θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της «αντιπολιτευτικής Βαβέλ», με τα κόμματα της μειοψηφίας να αδυνατούν να συνεννοηθούν, καθώς θα διαγκωνίζονται για το ποιο θα διατυπώσει το πιο σκληρό κατηγορητήριο. Όσοι παρουσιάζονται υπέρμαχοι αυτής της εκδοχής, θυμίζουν με νόημα πως η κατάθεση πρότασης σύστασης Προανακριτικής απαιτεί 30 υπογραφές. Μπορεί τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών να έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, όμως, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει να επαναληφθούν συμπράξεις, όπως ο κοινός βηματισμός ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στην Προανακριτική Τριαντόπουλου, ασχέτως του τι συνέβη στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή της Πατησίων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επικρατήσει και πάλι αντιπολιτευτικό αλαλούμ, η συγκυρία θα μετατραπεί σε βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ.
Εκδοχή δεύτερη
Μία λύση για να βγει από τη στενωπό η ΝΔ θα ήταν να καταθέσει η ίδια πρόταση συγκρότησης Προανακριτικής για τον πρώην υπουργό της, κάτι που θα συνιστούσε πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτόν, η πλειοψηφία θα όριζε τους κανόνες του παιχνιδιού, διασφαλίζοντας ότι ο Κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί για πλημμέλημα. Βέβαια, σε πρώτη φάση το χαρτί αυτό μπορεί να προσφέρει στη ΝΔ μια προσχηματική επίκληση της διάψευσης της κατηγορίας περί συγκάλυψης, αλλά αναμφίβολα θα προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή, αφού ο πρώην υπουργός θα διώκεται για πλημμέλημα τη στιγμή που οι υφιστάμενοι του θα αντιμετωπίζουν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής «γαλάζια» στελέχη ξεκαθαρίζουν πως αυτό το σενάριο αποτελεί έσχατη λύση, περιμένοντας τις κινήσεις της μειοψηφίας.
Σε αυτό που φαίνεται να ποντάρει η συμπολίτευση είναι πως στη σχετική πρόταση που θα κατατεθεί από κόμμα ή κόμματα της αντιπολίτευσης θα περιλαμβάνονται αδικήματα πλημμεληματικής φύσεως. Έτσι, θα συναινέσει αρχικά στη συγκρότηση της Προανακριτικής, όμως, την ώρα της ψηφοφορίας για την παραπομπή του κ. Καραμανλή οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα ψηφίσουν μόνο υπέρ των πλημμελημάτων. Κι αυτό γιατί στη μυστική ψηφοφορία με κάλπη στην Ολομέλεια οι βουλευτές ψηφίζουν επί των αδικημάτων και όχι επί της παραπομπής ή μη. Εδώ, υπάρχει ένας κίνδυνος για την πλειοψηφία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το δικαστικό συμβούλιο να επιστρέψει τη δικογραφία στη Βουλή εάν κρίνει πως στοιχειοθετείται κακούργημα ενάντια στον πρώην υπουργό. Και όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, εάν αυτό το σενάριο πάρει σάρκα και οστά, τότε θα πρόκειται για τεκμήριο συγκάλυψης με τη βούλα του Αρείου Πάγου.
Θα μονοπωλήσουν τα Τέμπη;
Οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα αποδείξουν εάν το έγκλημα των Τεμπών μπορεί να επανέλθει και πάλι ως πρώτο και κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια ατζέντα, προκαλώντας κοινωνικοπολιτικές διεργασίες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν μετά τις 26 Ιανουαρίου που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγαλειώδης συγκέντρωση. Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση και οι πρωτοβουλίες των συγγενών θυμάτων, οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως δεν αποτελούν ενιαίο μέτωπο.
Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα Mαξίμου στον Κώστα Αχ. Καραμανλή για το «μοντέλο Τριαντόπουλου»
Εκλογές στον Καναδά: Πρωτιά για τον Μαρκ Κάρνι και τους Φιλελεύθερους
Ο Άδωνης στο κυνήγι της… αντιπροσωπείας του Τραμπ στην Ελλάδα