Μετωπική επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας εξαπολύει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), καταγγέλλοντας το νέο μισθολόγιο που εξαγγέλθηκε ως δήθεν «αύξηση» των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε εκτενή επιστολή που έστειλε στον ίδιο τον υπουργό, η ΠΟΕΣ κάνει λόγο για «Μισθολογικό Μεσαίωνα», κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία για παραπλάνηση, ψευδείς εντυπώσεις και ουσιαστική συρρίκνωση των οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων των στρατιωτικών.
Η ΠΟΕΣ επισημαίνει την ειρωνική σύμπτωση πως οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού περί «αποχωρήσεων των ικανών στελεχών» θυμίζουν τη ρητορική του πρώην ΥΦΕΘΑ ότι «θέλουμε τους καλύτερους», ερμηνεύοντας τα λόγια αυτά ως προσβλητικά για όσους παραμένουν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Δεν ξέρουμε αν πρέπει να σας ευχαριστούμε για τη νέα προσβολή σας ή να περιμένουμε την επόμενη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η βασική καταγγελία της ΠΟΕΣ αφορά το γεγονός ότι οι εξαγγελθείσες αυξήσεις μισθών δεν συνοδεύονται από επιπλέον επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «επιβεβαιώσατε τη μηδενική δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, άρα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις». Για την ΠΟΕΣ, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: πρόκειται για εσωτερική ανακατανομή πόρων, η οποία βασίζεται στις «μαζικές εκδιώξεις στελεχών», που περιγράφονται ως «αναγκαία προϋπόθεση – ντροπή».
Αναφερόμενη στα παραδείγματα των δήθεν αυξήσεων που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω non paper, η Ομοσπονδία τα χαρακτηρίζει παραπλανητικά, αφού παρουσιάζουν μόνο εικονικές αυξήσεις για ορισμένους βαθμούς και έτη υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζουν τις πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, εμφανίζεται ότι ο Ανθυπολοχαγός με 4 χρόνια υπηρεσίας θα δει αύξηση 295 ευρώ, ενώ ο Αντισυνταγματάρχης με 29 χρόνια υπηρεσίας μόλις 489 ευρώ. Η ΠΟΕΣ σχολιάζει δηκτικά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «ο Ανθυπολοχαγός λαμβάνει ίδια αύξηση με τον Ταγματάρχη και το Λοχία, και παράλληλα οι τρεις μαζί μεγαλύτερη από τον Αντισυνταγματάρχη».
Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία παραθέτει τους πραγματικούς αριθμούς, δηλαδή τις καθαρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, χωρίς τις ήδη ψηφισθείσες παροχές των 100 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι οι αυξήσεις κυμαίνονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα – μεταξύ 5% και 14%, μικτά. Όπως αναφέρει, «οι αριθμοί αυτοί είναι περισσότερο ορθολογικοί διότι δείχνουν σταδιακή αύξηση», χωρίς τις αντιφάσεις και τις υπερβολές των επίσημων παραδειγμάτων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ΠΟΕΣ και η πρόβλεψη ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα βασίζεται πλέον στα έτη υπηρεσίας (τη λεγόμενη χρονοωρίμανση), αλλά σε άλλες παραμέτρους όπως ο βαθμός και η θέση ευθύνης. Η Ομοσπονδία των στρατιωτικών το αποκαλεί ξεκάθαρα «κατάργηση της σταδιοδρομικής εξέλιξης» και προειδοποιεί ότι στο εξής «οι προαγωγές στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων θα εξαρτώνται από την κένωση θέσεων». Με καυστικό ύφος σημειώνει ότι «μετά τους υπαξιωματικούς που θα παραμένουν πάντα υπαξιωματικοί, όπως μεθοδεύεται, φαίνεται ότι θα έχουμε και τους μονίμως αμετάβλητους αξιωματικούς».
Η επιστολή αναδεικνύει και τον κίνδυνο να μετατραπεί η μισθολογική ωρίμανση σε επίδομα, δηλαδή σε προσωρινή και μη συντάξιμη παροχή. Όπως σημειώνεται, «μόνο εάν η χρονοωρίμανση μεταβληθεί σε επίδομα με βάση πίνακες ετών υπηρεσίας, θα πάψουν να υφίστανται οι εμφανείς ανακολουθίες που αποκαλύψαμε».
Σε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, η ΠΟΕΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των Μετοχικών Ταμείων, προειδοποιώντας ότι η μείωση των εισφορών λόγω παραιτήσεων και αποχωρήσεων οδηγεί σε νέα κρίση βιωσιμότητας. «Αυτό που πραγματικά θα κάνετε θα είναι η διάνοιξη του δρόμου για την υφαρπαγή και την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων», αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι η επικείμενη ενοποίηση θα παρουσιαστεί ως «διάσωση».
Η ΠΟΕΣ στηλιτεύει και τον επικείμενο διαχωρισμό των μισθολογίων των Σωμάτων Ασφαλείας από εκείνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ θεωρεί πως η διάκριση θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι γίνεται προκειμένου να συνεχιστεί η προνομιακή μεταχείριση των Αστυνομικών, εις βάρος των στρατιωτικών. «Ο διαχωρισμός των μισθολογίων θα εξυπηρετήσει απλώς τη διαχρονική προνομιακή μεταχείριση των Αστυνομικών με τρόπο αισθητά διακριτό», υπογραμμίζει.
Η επιστολή κλείνει με σαφή προειδοποίηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια ότι η ΠΟΕΣ θα αντιταχθεί σθεναρά στο νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, ζητά ισότιμη μεταχείριση με τα Σώματα Ασφαλείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα πολεμήσουμε το νέο μισθολόγιο που επιχειρείτε να φέρετε μέχρις εσχάτως».
Τονίζοντας ότι ακόμα και την εποχή των μνημονίων κανείς πολιτικός δεν πανηγύριζε για μέτρα λιτότητας, η ΠΟΕΣ καταλήγει: «Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά μια καταστρεπτική λαίλαπα επιχειρείται να παρουσιαστεί με τόσο θετικό πρόσωπο, ευτελίζοντας και τα τελευταία ψήγματα μέριμνας που είχαν απομείνει».
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Παπαδημητρίου: Παραιτήθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά τον σάλο
Μαρία Καρυστιανού: «Δεν υπάρχει όριο στην ασυδοσία» – Τρία ερωτήματα μετά το φιάσκο με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα αλλάξει κάτι με παραίτηση Παπαδημητρίου, αλλά με παραίτηση του κ. Μητσοτάκη»