Παραπλανά την κοινή γνώμη υιοθετώντας απαγορευμένες πρακτικές το δίδυμο Τσακλόγλου – Χατζηδάκη

Παραπλανά την κοινή γνώμη υιοθετώντας απαγορευμένες πρακτικές το δίδυμο Τσακλόγλου – Χατζηδάκη

Για τον ανεπάγγελτο Σούπερμαν Κ. Χατζηδάκη και τον καθηγητή Π. Τσακλόγλου, συνιστά, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που κοινοποίησαν, fakenews το γεγονός ότι «To νέο σύστημα δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των επικουρικών συντάξεων».

Μάλιστα για να τεκμηριώσουν την άποψη περί δήθεν ψευδών πληροφοριών επικαλούνται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν (όπως οι ίδιοι αναγράφουν) ότι «η μηνιαία επικουρική σύνταξη ασφαλισμένου με μέσο ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις. Μεσοσταθμικά έχει υπολογιστεί ότι με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορούν να αυξηθούν από 43% έως 68%»! Βέβαια, και κατά παράβαση τόσο της νομοθεσίας όσο και της επιστημονικής τεκμηρίωσης  δεν μας λένε πόσα χρόνια έλαβαν υπόψη τους για να βγάλουν αυτές τις υπερμεγέθεις διαφορές.

Θεωρία και νομοθεσία τσακίζουν την άποψη Τσακλόγλου

Το να μην γνωρίζει τι εστί τεκμηρίωση ένας άνθρωπος που ουδέποτε εργάστηκε στη ζωή του, όπως ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης μπορεί να το πει κανείς και δικαιολογημένο… Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει. Ένα καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου, όμως, όπως ο Π. Τσακλόγλου είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα που κυριαρχούνται από έλλειψη επιστημονικού υποβάθρου.

Ας μιλήσουμε καταρχάς για θεωρία… Όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο διάστημα  όσο ο εργασιακός βιος 40 ετών πρέπει να λάβουμε υπόψη τους αστάθμητους παράγοντες των οικονομικών κύκλων. Στο καπιταλιστικό σύστημα υφίσταται πέραν των υπολοίπων κύκλων και ο κύκλος της δημιουργικής καταστροφής… Ως εκ τούτου και είναι βέβαιο ότι ο κύριος καθηγητής γνωρίζει ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί σε ποια φάση θα βρίσκεται η οικονομία ώστε να πετάει νούμερα όπως αύξηση της επικουρικής σύνταξης από 43%-68% σε σχέση με το αναδιανεμητικό σύστημα.

Δεν σέβεται τη θεσπισμένη προστασία των καταναλωτών

Ας φύγουμε όμως από τις θεωρίες και ας πάμε στη νομοθεσία, που οφείλει να την ακολουθεί ο κος Τσακλόγλου αλλά και ο κος Χατζηδάκης (άγνοια νόμου δεν συγχωρείται ούτε στους ανεπάγγελτους).

Όλοι έχουμε κάπου διαβάσει τη φράση «οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές»… Για την προστασία των καταναλωτών που επενδύουν σε κινητές αξίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θεσπίσει Κανονισμό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σχετικά. Αυτός ο κανονισμός αφορά την ΑΠΟΦΑΣΗ της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς 1/462/7.2.2008 που έχει περιληφθεί στο ΦΕΚ Β’ 297/25.2.2008, άρα έχει ισχύ νόμου.

Στο άρθρο 8 αυτού του κανονισμού αναγράφεται επί λέξει «Σε κάθε έντυπο, ανακοίνωση ή μήνυμα (περιλαμβανομένων αυτών που αναρτώνται σε διαδικτυακό τόπο) των Εταιριών πρέπει να αναφέρεται η ακόλουθη δήλωση: «Τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές». Η δήλωση αυτή πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς και με κεφαλαία γράμματα στο κάτω κεντρικό μέρος των εντύπων, ανακοινώσεων και μηνυμάτων και, αν πρόκειται για πολυσέλιδο έντυπο, στην πρώτη σελίδα του εμπρός εξωφύλλου. Η γραμματοσειρά της δήλωσης πρέπει να είναι ίδια με τη γραμματοσειρά του κυρίως κειμένου. Όταν πρόκειται για ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό μήνυμα, η ανωτέρω δήλωση πρέπει να μεταδίδεται ευκρινώς».

Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται

Το ελληνικό κράτος λοιπόν προστατεύει τους επενδυτές σε κινητές αξίες υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αναγράφουν τη συγκεκριμένη φράση… Είναι δυνατόν να μη το γνωρίζει ο καθηγητής οικονομικού Πανεπιστήμιου κος Τσακλόγλου, ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές; Είναι δυνατόν οι εταιρείες να πρέπει να αναγράφουν τη συγκεκριμένη φράση αλλά η Κυβέρνηση  Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί προηγούμενες αποδόσεις για να πείσει ότι διασφαλίζονται οι μελλοντικές; Το αντεπιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί οι επιτελείς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτό αφορά μόνο τις εταιρείες και δεν δεσμεύει τους κυβερνήτες… Ουδέν ψευδέστερο τούτου… Κατά πάγια αρχή δικαίου όταν δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο τότε λαμβάνεται υπόψη το κοντινότερο αυτού. Άρα ελλείψει νομοθετικού πλαισίου για διασφάλιση του επενδυτικού κοινού από ψεύτες κυβερνήτες, λαμβάνεται υπόψη ο με ισχύ νόμου Κανονισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  για τις ΑΕΔΑΚ.

Την τεκμηρίωση την παρέχει  η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας Συντάξεων

Όμως και επειδή ψάχνουν  τεκμηρίωση οι υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που έφεραν αυτό το έκτρωμα προς ψήφιση θα έπρεπε αντί να προσπαθούν να πείσουν με τις προηγούμενες αποδόσεις (που τις έχουν ράψει κατά το δοκούν) να αποταθούν στις ευρωπαϊκές αρχές… Όπως έχει αποκαλύψει το Documento η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας Συντάξεων έχει προτείνει τρία σενάρια, ένα βασικό που θεωρείται το βέλτιστο, ένα απαισιόδοξο και ένα αισιόδοξο. Για την EIOPA λοιπόν οι τιμές των αποδόσεων επενδύσεων, που προτείνονται,  είναι 0,5% στο απαισιόδοξο σενάριο, 1% στο βέλτιστο σενάριο και 2% στο αισιόδοξο σενάριο. Δεν υφίσταται σενάριο για 3%   Όπως έχει παρατηρήσει ο διακεκριμένος καθηγητής Σ. Ρομπόλης «εάν χρησιμοποιήσουμε το λογικό σενάριο που προτείνει η EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή) για 1% μέση ετήσια απόδοση επενδύσεων, τότε η μηνιαία  σύνταξη  με το κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα στις  νέες γενιές θα είναι  με μέσο μισθό 857 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης 95 ευρώ, με 35 έτη 113,6 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης 133 ευρώ.

Αφήστε λοιπόν κ. Τσακλόγλου κατά μέρος τις απαγορευμένες καταχρηστικές πρακτικές παραπλάνησης των ασφαλισμένων (ειδικά όταν βάζετε υποχρεωτικότητα στον χρηματιστηριακό τζόγο) και μιλήστε επί των τεκμηριωμένων σεναρίων της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας Συντάξεων…

Documento Newsletter