Επτά πρόσωπα ανάμεσά τους και κρατικοί υπάλληλοι παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθήνας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστούν για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Δημοσίου και δύο ιερών μονών της Ζακύνθου.
Μετά από οκτώ χρόνια δικαστικών παλινωδιών και αφού χρειάστηκε να γίνει και περαιτέρω ανάκριση το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως την πρόταση καταπέλτη του εισαγγελέα Πολυκράτη η οποία είχε εκδοθεί το Μάρτιο του 2022.
Συγκεκριμένα σε δίκη παραπέμπονται ο πωλητής των 14.500 στρεμμάτων Γ. Χάρος, η Πρόεδρος και Δ/νουσα Σύμβουλος της αγοράστριας Ανώνυμης Εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, Joumana Bechara, η συμβολαιογράφος που έφτιαξε τα χαρτιά για την αγοραπωλησία, ο τοπογράφος και τρεις δασικοί κρατικοί υπάλληλοι, προκειμένου να δικαστούν με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και απάτης από κοινού εις βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ. Ειδικότερα το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης προέκυψε μετά από συμπληρωματική ανάκριση, και αφορά στην ψευδή βεβαίωση με την υπ’ αριθ. 23988/2014 Πράξη Δήλωσης Αποδοχής Κληρονομιάς, ότι η νησίδα «Άγιος Ιωάννης» ανήκε στην ιδιοκτησία του φερόμενου ως πωλητή
Στην εισαγγελική πρόταση Πολυκράτη τέσσερα ήταν τα βασικά σημεία που είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του το documentonews.gr.
Διαβάστε αναλυτικά: Εισαγγελική πρόταση – κόλαφος για πρωταγωνιστές και «πρόθυμους» της πώλησης του Ναυαγίου Ζακύνθου στον εμίρη του Κατάρ
Πρώτον, η επίδικη και πωληθείσα έκταση των 14.467,49 στρεμμάτων, που πουλήθηκε από τον Γ. Χάρο, το 2014 στη μεσιτική Pimana, με βάση ένα βενετσιάνικο έγγραφο που έγινε δεκτό χωρίς να μεταφραστεί, δεν ανήκε στον φερόμενο ως πωλητή, αφού από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής, με νόμιμο τρόπο.
Δεύτερον, ότι ψευδώς ο Γ. Χάρος ισχυρίστηκε ότι είχε στην ιδιοκτησία του και το νησάκι Άγιος Ιωάννης (Βρώμη) και το πούλησε στον εμίρη. Η κατηγορία αυτή προέκυψε από συμπληρωματική ανάκριση.
Τρίτον, ότι όλα αυτά τελούσαν σε γνώση των κατηγορουμένων και μπορούσαν από την μελέτη των προσκομιζόμενων εγγράφων να γίνουν εύκολα αντιληπτά.
Τέταρτον, ότι η συνολική ζημία του ελληνικού δημοσίου και των ΝΠΔΔ, από την απατηλή αγοραπωλησία του 2014, ξεπερνά τα 17,6 εκατομμύρια ευρώ.