Η κορυφαία διοργάνωση ξεκινά τη Τρίτη 24 Αυγούστου στο Τόκιο με ελληνική συμμετοχή σε έντεκα αθλήματα και πολλές ελπίδες για νέες διακρίσεις
Προτού καλά καλά συμπληρωθεί δεκαπενθήμερο από τη μέρα που ο βωμός των αγώνων της ανακούφισης έσβησε, η ολυμπιακή φλόγα ανάβει ξανά για να φωτίσει το μονοπάτι των ηρώων της ζωής. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν στο Τόκιο την ερχόμενη Τρίτη, με φόβο ψυχής αφού η Covid-19 απειλεί αδυσώπητη την εύθραυστη υγεία των αθλητών.
Τα μέτρα προστασίας δεν είναι διαφορετικά από αυτά που ίσχυσαν τον περασμένο μήνα, αλλά θα τηρηθούν πιο σχολαστικά και χωρίς τους αστερίσκους που έφερε μαζί της η εμπορευματοποίηση των κυρίως Ολυμπιακών Αγώνων.
Η απόφαση για διεξαγωγή της παραολυμπιάδας κεκλεισμένων των θυρών ελήφθη μόλις την περασμένη Δευτέρα, αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια. Η αύξηση των κρουσμάτων στην
περιφέρεια του Τόκιο χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές «ανησυχητική». Προτού συμπληρωθεί μήνας από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τα θετικά δείγματα υπερτριπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 20.000 ημερησίως σε πανεθνικό επίπεδο.
Χωρίς θεατές
Η κατάσταση συναγερμού στην περιοχή που θα φιλοξενήσει τους Παραολυμπιακούς (Τόκιο, Σιζουόκα, Τσίμπα, Σαϊτάμα) παραμένει σε ισχύ από τις 12 Ιουλίου και αναμένεται να επεκταθεί και τον Σεπτέμβριο λόγω της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Η αρχική σκέψη για πλαφόν 5.000 θεατών εγκαταλείφθηκε.
«Ο μόνος τρόπος για να αισθανθούμε όλοι ασφαλείς είναι να τηρήσουμε ευλαβικά το πρωτόκολλο» δηλώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Αντριου Πάρσονς: «Η επανάπαυση εγκυμονεί κινδύνους». Ο 44χρονος Πάρσονς, με καταγωγή από τη Βραζιλία και δημοσιογράφος στο επάγγελμα, δεν έχει κάποια αναπηρία.
Οι τελευταίες μετρήσεις στην Ιαπωνία έδειξαν ότι το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούσαν τη ματαίωση των Παραολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται σε 19%, ενώ το 65% συμφωνεί με το «κεκλεισμένων των θυρών». Τα ουκ ολίγα εισιτήρια
που είχαν προαγοραστεί από ντόπιους φιλάθλους ακυρώθηκαν.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο οι μαθητές τοπικών σχολείων, οι οποίοι μετέχουν σε κυβερνητικό πρόγραμμα. «Αυτοί οι Αγώνες έχουν ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία και θα είναι ωφέλιμο να τους παρακολουθήσουν τα μικρά παιδιά» εξήγησε η… Γιάννα της Ιαπωνίας Σέικο Χασιμότο.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα φιλοξενήσουν περίπου 4.400 αθλητές από 160 χώρες. Το Αφγανιστάν αποχώρησε λόγω της πολιτικής αναταραχής.
Η ελληνική αποστολή
Η Ελλάδα κέρδισε 24 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο: πέντε χρυσά, τέσσερα ασημένια και τέσσερα χάλκινα. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο Λονδίνο είχε κατακτήσει 44, ενώ το 2004 στην Αθήνα η συγκομιδή ήταν 34 μετάλλια.
Στην αποστολή για το Τόκιο δεσπόζουν οι χρυσοί ολυμπιονίκες του 2016 Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση), Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος), Σε Τζον Φερνάντες (στίβος), Μανώλης Στεφανουδάκης (κολύμβηση), ενώ απουσιάζει ο αρσιβαρίστας Παύλος Μάμαλος.
Ο κολυμβητής Χαράλαμπος Ταϊγανίδης είναι ο ρέκορντμαν με δέκα παραολυμπιακά μετάλλια και ελπίζει να διευρύνει τη συλλογή του στο Τόκιο, σε ηλικία 40 ετών. Ο συνομήλικός του και πασίγνωστος στο ευρύ κοινό Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια) έχει ήδη στη βιτρίνα του τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια, ενώ η συναθλήτριά του Αννα Ντέντα θα είναι σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στη μεθαυριανή τελετή έναρξης, μαζί με τον δις παραολυμπιονίκη του Ρίο Θανάση Κωνσταντινίδη.
Οι περισσότεροι φίλαθλοι γνωρίζουν το πρόσωπο και το όνομα του Αντώνη Τσαπατάκη από τις τηλεοπτικές καμπάνιες για ασφαλή οδήγηση (αφού ο αθλητής έμεινε παραπληγικός έπειτα από ατύχημα με μοτοσικλέτα), ενώ η επίσης κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου μίλησε στο Documento την περασμένη άνοιξη για να καταδείξει την αναλγησία της πολιτείας.
Θυμίζουμε ότι η 33χρονη Σταματοπούλου (που γεννήθηκε υγιής αλλά χτυπήθηκε σε μετεφηβική ηλικία από το εκφυλιστικό σύνδρομο Stiff Person) και αρκετοί συναθλητές της διεκδικούν πριμ τα οποία το υφυπουργείο αρνείται, οχυρωμένο πίσω από το γράμμα του νόμου. Η υπάρχουσα νομοθεσία απαιτεί συμμετοχή αθλητών τουλάχιστον από οκτώ χώρες για να αναγνωρίσει ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο μετάλλιο.
Στους αγώνες του Τόκιο η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε έντεκα αθλήματα. Στην αποστολή μετέχουν και οι αθλητές Ευστράτιος Νικολαΐδης, Δημήτριος Σενικίδης, Αθανάσιος Γκαβέλας, Σωτήριος Γκαραγκάνης, Κωνσταντίνος Καμάρας, Αθανάσιος Προδρόμου, Κωνσταντίνος Τζούνης, Μιχαήλ Σεΐτης, Λεόντιος Στεφανίδης, Ιωάννης Σεβδικάλης, Ζωή Μαντούδη, Στυλιανή Σμαραγδή, Ζωή Λιάγκου (στίβος), Γεράσιμος Λιγνός, Ιωάννης Κωστάκης, Παναγιώτης Χριστάκης, Δημήτριος Καρυπίδης, Αριστείδης Μακροδημήτρης, Στυλιανός Λεργιός, Μαρία Τσάκωνα, Ευθυμία Γκουλή, Αικατερίνη Πατρώνη, Χριστίνα Ντέντα, Αναστασία Πυργιώτη (μπότσια), Βασίλειος Ντούνης, Παναγιώτης Τριανταφύλλου (ξιφασκία σε αμαξίδιο), Δημήτριος Μπακοχρήστος, Πασχάλης Κουλούμογλου, Κωνσταντίνος Δήμου, Γκρέμισλαβ Μωυσιάδης (άρση βαρών σε πάγκο), Στέφανος Διαμαντής (αντισφαίριση σε αμαξίδιο), Δωροθέα Ποιμενίδου (τοξοβολία), Θεοδώρα Πασχαλίδου (τζούντο), Σωτήριος Γαλόγαυρος (σκοποβολή), Χατζηκυριάκος Κανέλλης (πινγκ πονγκ).
Επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Αναστασία Γκούφα, αφού ο εμβληματικός Γιώργος Φουντουλάκης, αρχηγός στις προηγούμενες τέσσερις παραολυμπιάδες και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, απεβίωσε από Covid-19 τον περασμένο Μάρτιο.
Οι 16οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν την Τρίτη με κάλυψη από την ΕΡΤ και θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου. Εκτός των αθλημάτων όπου υπάρχει ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνουν ακόμη αγωνίσματα ιστιοπλοΐας, ποδηλασίας, ιππασίας, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, γκόλμπολ, βόλεϊ και ράγκμπι.