Παραμύθια του Κικίλια και άλλοι… δράκοι για τις πυρκαγιές

Παραμύθια του Κικίλια και άλλοι… δράκοι για τις πυρκαγιές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

«Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση», ήταν η επαναλαμβανόμενη δικαιολογία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τον πύρινο εφιάλτη που ζει από το Σάββατο η χώρα.

«Κάποιες πυρκαγιές ό,τι και να κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι με πάνω από 1000 αγνοουμένους. Στον Καναδά με πάνω από 140 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένα. Οσα δηλαδή είναι η έκταση της Ελλάδας», είπε ο κ. Κικίλιας.

Εχουμε δηλαδή υπουργό και μάλιστα πολιτικής προστασίας που νομίζει ότι η Ελλάδα είναι 140 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Αν δεν την έκανε κοπάνα από τα μαθήματα του σχολείου θα ήξερε ότι η έκταση της Ελλάδας είναι περίπου 132 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ολόκληρη η επιφάνεια της ξηράς στον πλανήτη είναι το νούμερο που είπε.

Να συγκρίνεις τα ερημικά και απέραντα δάση του Καναδά με τον Εβρο όπου πέντε μέρες καίγονται, εκτός από δάση, χωράφια με πυκνό οδικό δίκτυο είναι μεγάλο λάθος.

Λάθος είναι και η σύγκριση με το Μάουι όπου οι άνεμοι έφταναν τα 12 μποφόρ, όχι τα 4-5 που όπως έδειχνε το meteo είχε ο Εβρος.

«Αναβαθμίσαμε θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή την πολιτική προστασία», είπε ο κ. Κικίλιας. Θεσμικά επειδή φτιάχτηκε υπουργείο, σε «ανθρώπινο δυναμικό» επειδή προφανώς προσλήφθηκαν οι αναλογούντες… μετακλητοί υπάλληλοι της ΝΔ.

Αναβάθμιση σε ανθρώπινο δυναμικό θα ήταν να σταματήσει η τεράστια έλλειψη πυροσβεστών. Μόνο από το κουτσουρεμένο μετα-μνημονιακό οργανόγραμμα λείπουν τουλάχιστον 3.600 άτομα.

Με μεγάλη ευκολία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποποιείται τις ευθύνες της. Η καραμέλα «είναι πολλές οι πυρκαγιές» έρχεται συνεχώς στη συζήτηση. Δυστυχώς για όσους το λένε, τα δεδομένα λένε το αντίθετο. Φέτος είχαμε λιγότερες φωτιές από πέρυσι και έχουν καεί υπερδιπλάσια στρέμματα. Επειδή οι φωτιές δεν σβήνουν μόνες τους. Οι πυροσβέστες που λείπουν θα μπορούσαν να τις σβήσουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter