Παραμένει στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο εγκλωβισμένος «τζιχαντιστής» – Παρέμβαση ΟΗΕ ζητούν Τούρκοι διπλωμάτες

Εγκλωβισμένος στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζει να είναι για δεύτερη ημέρα ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο Αμερικανός υπήκοος αραβικής καταγωγής ο οποίος φέρεται να είναι τζιχαντιστής και θέλει να στείλει η Άγκυρα στην Ελλάδα παραμένει στη «νεκρή ζώνη» όπου και διανυκτέρευσε. Μάλιστα οι Τούρκοι ζητούν την παρέμβαση του ΟΗΕ για να τον αποδεχτούν οι ελληνικές Αρχές και να του επιτρέψουν να εισέλθει στην Ελλάδα!

Χθες, Δευτέρα Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν από τον τζιχαντιστή να εισέλθει στην Ελλάδα ένας Αμερικανός, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπήκοος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς.

Από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του. Λίγες ώρες αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας ο άνδρας αραβικής καταγωγής επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του και επέστρεψε στη νεκρή ζώνη στις Καστανιές Έβρου. «Η Ελλάδα δεν θα τον παραλάβει» αναφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης την Τρίτη ο συνταξιούχος Πρέσβης Μουράτ Μπιλχάν τόνισε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν δέχεται τον συγκεκριμένο πολίτη, αυτός παραμένει νόμιμα στη ζώνη ασφαλείας.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα γιατί πρόκειται για ανιθαγενή. Αποστολή του Οργανισμού πρέπει να βρεθεί στο σημείο ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία» δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος Πρέσβης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση της IGAM, Metin Çorabatır, ανέφερε ότι «πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται για προσφυγικό περιστατικό αλλά για ένα ζήτημα που αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα ενώ στις διαπραγματεύσεις πρέπει να εμπλακούν και οι ΗΠΑ προκείμενου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει».