Παραμάγαζο του Σαλμά ο ΕΟΠΥΥ: Τι αποκάλυψε ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ στην Εξεταστική για την Υγεία

Παραμάγαζο του Σαλμά ο ΕΟΠΥΥ: Τι αποκάλυψε ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ στην Εξεταστική για την Υγεία

Με την εξέταση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, θέτοντας στο μικροσκόπιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, με πρωταγωνιστές τους Μάριο Σαλμά και Μάκη Βορίδη.

Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, πως ανακλήθηκε η υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με την οποία κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ η διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ προαναγγέλθηκαν αστικές αγωγές για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων όσων ποσών έχει εισπράξει ο οποιοσδήποτε έκανε χρήση αυτής της απόφασης.

Εντύπωση προκάλεσε η απροθυμία της ΝΔ και συγκεκριμένα του εισηγητή της, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να υπερασπιστεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, από το γραφείο του οποίου κόπηκαν 550 παραπεμπτικά για την επίμαχη εξέταση, ενώ εξίσου αξιοπερίεργο πως ο βουλευτής της ΝΔ άφησε αιχμές για την στάση των κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθού, ενώ η υπουργική απόφαση πάρθηκε επί υπουργίας Βορίδη.

Το σκάνδαλο

Από το Μάιο του 2017 έχει φτάσει στη Βουλή σχετική δικογραφία για το ζήτημα που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο περί τα 825.000 ευρώ. Όλα ξεκίνησαν από την υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου το Δεκέμβριο του 2014, όταν μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ η διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ. Το επόμενο διάστημα ο ιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, βγάζει 550 παραπεμπτικά για την αντίστοιχη εξέταση, με την αρθροσκόπηση να πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο που «συμπτωματικά» βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του.

Όπως έχει καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η υπερκοστολόγηση φτάνει στο 300% και η οποία υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016. Επίσης, ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει την εξέταση ως μη αναγκαία, αφού η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική.

«Ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν», τονίζει, «πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

Και προσθέτει: «Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου. Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε».

Μήνυση Σαλμά και ανακοστολόγηση στα 300 ευρώ

Η απάντηση του κ. Σαλμά στις καταγγελίες του κ. Πολάκη ήταν να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν;».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε πως χωρίς γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ δεν θα μπορούσε να αλλάξει η τιμολόγηση της εξέτασης. Η θητεία του παλιού Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας έληξε το Φεβρουάριο του 2016, με το νέο ΚΕΣΥ να προτείνει τιμή κοστολόγησης 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, 150 για την εξέταση και 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με την πρόταση του ΚΕΣΥ να γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η αρχή της διαδικασίας

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το Σώμα πως έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Υγείας για να λάβει τα σημειώματα υπηρεσιών του υπουργείου που αντιδρούσαν στην απόφαση Βορίδη για τον χαρακτηρισμό της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ως νοσηλεία και όχι ως πράξη. «Περιμένουμε να μας απαντήσουν» είπε.

Ο κ. Μπαλωμενάκης είπε, επίσης, πως μετά από υπόδειξη Παπαχριστόπουλου, επικοινώνησε με τον γνωστό χειρούργο, Λάκη Νικολάου, πρόεδρο της Ελληνική Εταιρίας Αρθροσκόπησης, ο οποίος προώθησε μία κατατοπιστική επιστολή για το τι είναι η αρθροσκόπηση δια βελόνης.

Παραμάγαζο του Σαλμά ο ΕΟΠΥΥ;

Σοβαρές αποκαλύψεις είδαν το «φως» της δημοσιότητας κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο κ. Σαλμάς με την ιδιότητα του βουλευτή και πρώην αν. υπουργού Υγείας παραβρέθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης υπογραφής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του διαγνωστικού κέντρου που διεξήχθησαν οι υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις που ο ίδιος έβγαλε παραπεμπτικά, το οποίο μάλιστα εκτός του ότι παρανόμως -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γεωργακόπουλου- συστεγάζεται με το ιατρείο του κ. Σαλμά, ανήκει στη σύζυγο και τον γαμπρό του πρώην υπουργού. Μάλιστα, o μάρτυρας κατέθεσε ότι «πολλές από τις ιατρικές γνωματεύσεις σφραγίζει ο Μάριος Σαλμάς ως γνωματεύων αλλά τις σφραγίζει και ως εκτελών ιατρός».

Αρχικά, ο μάρτυρας εξήγησε πως είναι παρά το νόμο η αντιστοίχιση ενός Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) με μία ιατρική πράξη που λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιωτικό ιατρείο. «Δεν μπορεί η τιμή ενός ΚΕΝ να δίνεται σε έναν ιδιώτη. Είναι παράνομο» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας παράλληλα πως βάσει του νόμου δεν θα έπρεπε να έχει ενταχθεί η διαγνωστική αρθροσκόπηση στα ΚΕΝ, αφού η συγκεκριμένη εξέταση δεν προϋποθέτει νοσηλεία του ασθενή.

Ο κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε δε, πως υπήρχε διακίνηση εγγράφων από δύο διευθύνσεις του υπουργείου Υγείας πριν την υπογραφή της απόφασης από τον Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με τα οποία οι εν λόγω υπηρεσίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους για την επικείμενη υπογραφή της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ από τον τότε υπουργό Υγείας για το επίμαχο ζήτημα. «Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εξέφρασαν την άποψη πως στερείται ΦΕΚ» πρόσθεσε ο εξεταζόμενος.

Μετά από σχετικό ερώτημα του κ. Λάππα, ο μάρτυρας αφηγήθηκε πως ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, επέμενε στην ορθότητα της απόφασής του για την εξομοίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με τα ΚΕΝ μετά την υπογραφή Βορήδη, ενώ ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε περαιτέρω πως απαγορεύεται η συστέγαση του διαγνωστικού κέντρου με το ιατρείο του κ. Σαλμά, αφήνοντας αιχμές για τις σχετικές αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Έπειτα, ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι κατά τη διαβούλευση που έγινε μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του διαγνωστικού κέντρου διεξαγωγής των αρθροσκοπήσεων -παρουσία του τότε προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Κοντού-, ο Μάριος Σαλμάς έδωσε το «παρών» στη συνάντηση με την ιδιότητα του βουλευτή και πρώην υπουργού, ασχέτως αν το διαγνωστικό κέντρο ανήκει στον γαμπρό και την γυναίκα του.

Αυτό όμως που άφησε άναυδα αρκετά μέλη της Επιτροπής, ήταν η αποκάλυψη πως το εν λόγω διαγνωστικό κέντρο έχει καταβάλλει ποσά που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία αιτία που να δικαιολογούν αυτές τις καταθέσεις χρημάτων. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργακόπουλος επικαλέστηκε σχετικό έγγραφο από την αρμόδια λογιστική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει τρεις καταθέσεις «χωρίς επονομαζόμενη αιτιολογία».

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να περάσει έως ότου η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τις εκλογές του 2015 κι αν θα μπορούσε να παρθεί απόφαση ανατιμολόγησης νωρίτερα, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε πως χωρίς σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ ο εκάστοτε υπουργός δεν μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε εξετάσεις. Υπενθυμίζεται πως το νέο Δ.Σ. του ΚΕΣΥ τοποθετήθηκε το Φεβρουάριο του 2016.

Από εκεί και πέρα, οι βουλευτές της ΝΔ δεν προσπάθησαν καν να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα του κ. Σαλμά. Επέμειναν δε, στο παράλογο σχήμα που θέλει τους Ξανθό και Κουρουμπλή έκθετους επειδή δεν ανατιμολόγησαν την εξέταση νωρίτερα, υποστηρίζοντας συνάμα πως δεν προκύπτει κανένα σκάνδαλο.

Απροσδόκητος υποστηρικτής του Μάριου Σαλμά αποδείχτηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων στην Επιτροπή, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στα μέλη της πλειοψηφίας γιατί εντόπισε επιτηδευμένη προσπάθεια παρουσίασης ενός σκανδάλου που -κατά τη γνώμη του- δεν υπάρχει.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι και τόσο τυχαίο ότι πολλοί από όσους είχαν παραπεμπτικό από τον κ. Σαλμά και εξετάστηκαν από το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο κατάγονται από την Αμφιλοχία, αφήνοντας αιχμές για εικονικά παραστατικά.

Ετικέτες

Documento Newsletter