Την εικόνα ενός φοβισμένου και στριμωγμένου πρωθυπουργού παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εμφανίζοντας εαυτόν ως αγανακτισμένο «θύμα» άδικης κριτικής, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να διαστρέψει την εικόνα των βαρύτατων ευθυνών του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και των καταιγιστικών αποκαλύψεων του Documento, και να πείσει τους πολίτες πως δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για το πολύκροτο σκάνδαλο, κατηγορώντας πότε τον Κώστα Βαξεβάνη και τον Αλέξη Τσίπρα, και πότε τον Βαγγέλη Μαρινάκη και «άλλα συμφέροντα».
Στην γραμμή που εγκαινίασε ο εκπρόσωπός του, Γιάννης Οικονόμου, το Σάββατο και τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με επιχειρήματα του Αδ. Γεωργιάδη και διαφόρων τρολ του διαδικτύου «πάτησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην οποία σύρθηκε υπό το βάρος των αποκαλύψεων του Documento.
Σε μία συνέντευξη που κράτησε αρκετή ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παραμείνει αμετακίνητος στο αφήγημα πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, φτάνοντας μάλιστα σε αρκετά σημεία να εμφανιστεί ως εξοργισμένος και αγανακτισμένος για τα όσα κατηγορείται.
«Θέλω να καταλάβετε την οργή μου, να πιστεύει κάποιος μπαίνω σε υπολογιστή και παρακολουθώ υπουργών ομιλίες, συζύγων τους» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του, με την ίδια και αντίστοιχες να συνοδεύονται από πλήθος κατηγοριών κατά της εφημερίδας και του εκδότη της, Κώστα Βαξεβάνη. Επικαλέστηκε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο», πως δεν υπάρχει «καμία σύνδεση με εμένα ως ιθύνων νου», πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη», συμπληρώνοντας «ντροπή, αίσχος και άκρως επικίνδυνο».
Χαρακτηριστικό της ένδειας επιχειρημάτων και απαντήσεων για τα όσα αποκαλύπτονται, ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε πολύ νωρίς στη συνέντευξη στις γνωστές ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές περί «ρωσικού καναλιού» και αντίστοιχες συκοφαντικές κατηγορίες κατά Βαξεβάνη ως «δημοσιογραφικός υπεύθυνος της πρωτοβουλίας», επιχειρώντας για μία ακόμα φορά να διαφύγει των εκκωφαντικών ερωτημάτων που του απευθύνονται.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού επίσης απέφυγε να δώσει απαντήσεις και για το γεγονός πως πλήθος δημοσιευμάτων και άλλων ΜΜΕ πλην Documento τον έχουν βάλει στο κάδρο των αποκαλύψεων, αλλά και για ποιον λόγο μεθόδευσε τις εξελίξεις στην εξεταστική στη Βουλή και απέφυγε να εμφανιστεί στην επιτροπή της ευρωβουλής PEGA, επιτέθηκε για τα όσα δημοσιεύονται στην αντιπολίτευση.
Επιχειρώντας να συνδέσει τις σημερινές αποκαλύψεις με την θεωρία της «σκευωρίας Novartis» που κατέρρευσε με πάταγο, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως σκοπός της κριτικής του είναι να «διασπείρει διχασμό στη ΝΔ», καλώντας τον μάλιστα να καταθέσει πρόταση μομφής, σε μια ακόμα απελπισμένη προσπάθειά του να συσπειρώσει τους γαλάζιους βουλευτές που σιωπούν επιδεικτικά και δεν εμφανίζονται μπροστά για να υπερασπιστούν Μητσοτάκη και κυβέρνηση. Παράλληλα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί τις προϋποθέσεις Τσίπρα για ασφαλείς εκλογές, επιβεβαιώνοντας πως θα παραμείνει στον δρόμο του αυταρχισμού και της αποφυγής του ελέγχου.
Το τρίγωνο των επιθέσεών του έκλεισε με μία επίθεση στο πρόσωπο του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις Βρέτζου αλλά και τη σφοδρή κριτική που πλέον ασκούν στην κυβέρνηση τα μίντια του ομίλου.
«Κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους. Νομίζουν πως έχουν ομάδα κα μέσα ενημέρωσης και μπορούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση» ανέφερε, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να εμφανίσει τον εαυτό του και ως θύμα συμφερόντων. Άλλωστε, και σε άλλο σημείο, δήλωσε πως «το μήνυμα που στέλνω σε κάθε κατεύθυνση δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς», υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχει πολλούς αποδέκτες.
Απολαυστική αλλά και προκλητική ήταν μία ακόμα αναφορά του στη «λίστα», μπερδεύοντας τον δημοσιογράφο που αναρωτήθηκε αν μιλάει για τη «λίστα Πέτσα». Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέδεσε το γεγονός πως το Documento προχώρησε στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Predator του Μητσοτάκη με την ελευθερία του Τύπου. Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως «στη χώρα που ο καθένας γράφει ό, τι θέλει, δεν μπορεί να λέμε για ελευθερία του Τύπου, θα σας έλεγα πως μάλλον το ανάποδο πρόβλημα έχουμε», ενώ και εδώ εμφανίστηκε ως «θύμα», επικαλούμενος συγκεκριμένα δημοσιεύματα εφημερίδων.
Αποκορύφωμα της υποκρισίας, όταν ρώτησε τον Νίκο Χατζηνικολάου, εκδότη μίας εφημερίδας, ιδιοκτήτη ενός ραδιοφωνικού σταθμού, δύο δημοσιογραφικών ιστοσελίδων και παρουσιαστή ενός κεντρικού δελτίου ειδήσεων πανελλήνιας εμβέλειας, εάν «εσείς αισθάνεστε δυσκολία να κάνετε τη δουλειά σας;».