Παραλαβή Nobel Ειρήνης: Μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας (Video)

Παραλαβή Nobel Ειρήνης: Μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας (Video)

Παραλαμβάνοντας σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης, ο Κονγκολέζος Ντένις Μουκουέγκε και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ κάλεσαν να καταγγελθεί η αδιαφορία και να προστατευθούν τα θύματα σεξουαλικής βίας, που συχνά, όπως υποστηρίζουν, περνούν σε δεύτερη μοίρα πίσω από εμπορικά ενδιαφέροντα.

Ο 63χρονος γυναικολόγος και η 25χρονη Ιρακινή, πρώην σεξουαλική σκλάβα των τζιχαντιστών που έγινε σημαιοφόρος της μειονότητάς της, παρέλαβαν το βραβείο τους από την πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, η οποία χαιρέτισε «δύο από τις πιο ισχυρές φωνές του κόσμου σήμερα» κατά της καταπίεσης των γυναικών.

Στη διάρκεια μιας τελετής που διανθίστηκε με λουλούδια και μουσική και χαρακτηρίστηκε από το κοινό που χειροκροτούσε όρθιο, από δάκρυα και επευφημίες, στο δημαρχείο του Όσλο, οι δύο νομπελίστες πλέον επέκριναν τη διεθνή κοινότητα και ζήτησαν να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία των δραστών σεξουαλικής βίας σε περιόδους πολέμου.

«Δεν είναι μόνο οι πρωτουργοί της βίας που είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματά τους, αλλά και εκείνοι που επιλέγουν να αποστρέψουν το βλέμμα», δήλωσε ο Ντενίς Μουκουέγκε στην ευχαριστήρια ομιλία του. «Αν πρέπει να κάνουμε πόλεμο, αυτός είναι κατά της αδιαφορίας που διαβρώνει τις κοινωνίες μας».

Ο 63χρονος γυναικολόγος, ο επονομαζόμενος «άνδρας που επιδιορθώνει γυναίκες», παρέχει ιατρική φροντίδα εδώ και δύο δεκαετίες σε θύματα σεξουαλικής βίας στο νοσοκομείο του στο Πάντζι, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια χώρα που σπαράσσεται από χρόνια βία.

Σε δηλώσεις με πολιτικούς τόνους ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 23 Δεκεμβρίου στη ΛΔ του Κονγκό, αυτός ο επικριτής του καθεστώτος του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά είπε ότι βλέπει «τις οδυνηρές συνέπειες της κακής διακυβέρνησης».

«Μωρά, κορίτσια, νεαρές γυναίκες, μητέρες, γιαγιάδες, καθώς και άνδρες και αγόρια, βιάζονται με βίαιο τρόπο, συχνά δημόσια και ομαδικά, με καιόμενο πλαστικό ή με συστρεφόμενα αντικείμενα στα γεννητικά τους όργανα», είπε.

Όπως χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι, η Νάντια Μουράντ απήχθη, βιάστηκε, βασανίστηκε και ανταλλάχθηκε από τους τζιχαντιστές μετά την επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον αυτής της κουρδόφωνης κοινότητας του βορείου Ιράκ το 2014.

Αφού κατάφερε να δραπετεύσει, μάχεται σήμερα ώστε οι διώξεις του λαού της να αναγνωριστούν ως γενοκτονία. Σήμερα με δακρυσμένα μάτια μίλησε για τουλάχιστον 3.000, όπως είπε, γυναίκες και παιδιά που παραμένουν στα χέρια του ΙΚ.

«Είναι αδιανόητο πως η συνείδηση των ηγετών 195 χωρών δεν έχει κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση αυτών των κοριτσιών» είπε σε μια ομιλία στα κουρδικά. «Αν επρόκειτο για μια εμπορική συμφωνία, για ένα κοίτασμα πετρελαίου ή για ένα φορτίο όπλων, είμαστε σίγουροι ότι δεν επρόκειτο να φειστούν προσπαθειών για την απελευθέρωσή τους».

Ο Μουκουέγκε είπε επίσης ότι η μοίρα του κονγκολέζικου λαού περνά σε δεύτερη μοίρα πίσω από την άγρια εκμετάλλευση των πρώτων υλών.

«Η χώρα μου λεηλατείται συστηματικά με τη συνέργεια ανθρώπων που διατείνονται πως είναι οι ηγέτες μας», είπε.

«Λεηλατείται σε βάρος εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και αθώων παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε ακραία ανέχεια την ώρα που τα κέρδη από τα μεταλλεύματά μας καταλήγουν στους αδιαφανείς λογαριασμούς μιας αρπακτικής ολιγαρχίας».

Εκείνος με σκούρο κοστούμι, εκείνη με ένα μπλε και μαύρο φόρεμα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Για τον Μουκουέγκε, τα κράτη πρέπει να θέσουν τέρμα στην ατιμωρησία «ηγετών που ανέχθηκαν ή, χειρότερα, χρησιμοποίησαν τη σεξουαλική βία προκειμένου να ανέλθουν στην εξουσία», να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου αποζημίωσης των θυμάτων σεξουαλικής βίας, και να ανασύρουν από το συρτάρι μια έκθεση του ΟΗΕ που χαρτογραφεί τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔ του Κονγκό.

Υπό το βλέμμα της δικηγόρου και ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ η οποία έχει στρατευθεί στην υπόθεσή της, η Νάντια Μουράντ κάλεσε τον πλανήτη να προστατεύσει τον λαό της.

«Η προστασία των Γιαζίντι (…) είναι ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας και των διεθνών θεσμών», είπε. «Χωρίς αυτή τη διεθνή προστασία, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι δεν θα εκτεθούμε για άλλη μια φορά σε νέες σφαγές που θα διαπράξουν άλλες τρομοκρατικές ομάδες.»

Τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ θα απονεμηθούν σήμερα στη Στοκχόλμη, με την εξαίρεση εκείνου της Λογοτεχνίας που μεταφέρθηκε για το 2019 εξαιτίας ενός σκανδάλου για βιασμό που συγκλόνισε τη σουηδική Ακαδημία.

Το βραβείο αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (871.000 ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter