Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου μετά τις πιέσεις

Ο Ανδ. Τσώλης

Την παραίτησή του υπέβαλλε τελικά, ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέας Τσώλης, μετά και την πίεση που δέχθηκε αλλά και την ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την αποπομπή του.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, νωρίτερα από την Πάτρα, επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Τσώλη αναφέροντας πως αν δεν την υποβάλλει μέχρι την Δευτέρα το Υπουργείο θα προβεί σε άμεση παύση από τα καθήκοντά του.

Είχαν προηγηθεί  οι καταγγελίες του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για τους χειρισμούς της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου αναφορικά με τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ αλλά και στην κλινική Covid αλλά και για άλλα ζητήματα.

Ο κ. Σαλμάς επισκέφθηκε σήμερα το νοσηλευτικό ίδρυμα και είχε συνάντηση με τον διοικητή στον απόηχο των αποκαλύψεων για 100% θνητότητα στη ΜΕΘ Covid, δηλώνοντας οργισμένος για την κατάσταση.

Σημείωσε πως στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν εκεί και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Σήμερα μάλιστα κατεγράφη και άλλος θάνατος στη ΜΕΘ.

Ο κ. Σαλμάς έκανε γνωστή μια ακόμη παράμετρο: υψηλό είναι το ποσοστό θνητότητας και στην κλινική κορονοϊού καθώς από τους 580 που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους οι 61. Ποσοστό δηλαδή 17,2% όταν σε όμορο νοσοκομείο είναι μόλις 2%. Συνολικά από επιπλοκές της νόσου στο Νοσοκομείο Αγρινίου άφησαν την τελευταία τους πνοή 101 άτομα.

Αντίθετα, με ανακοινώσεις τους η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης έδειξαν ως υπεύθυνους της κατάστασης στο Νοσοκομείο την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Στην επιστολή παραίτησής του, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, εξηγεί πως παραιτείται για «λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας».«Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου» επεσήμανε, ειδικότερα.

Σημειωτέον εξάλλου πως θορυβημένοι είναι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί και στο Νοσοκομείο Αγρινίου για το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες για το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζεται έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας.

Η θέση της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Documentonews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος εξηγώντας ότι: «υψηλή θνητότητα έχουν και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι: «στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%. Η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηληκιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ασθενών η υποστελέχωση των ΜΕΘ εξηγώντας: «Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας. Η ΜΕΘ Αγρινίου 5 κλινών από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν τον κορονοϊό ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου των άλλων ΜΕΘ».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο έγινε το αντίθετο. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καταλήγει επισημαίνοντας πως: «Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ. Η κλινική κορονοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου στη κορύφωση της πανδημίας νοσηλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες. Απόγευμα, νύκτα καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς όποτε παρίσταται ανάγκη».

 

Πηγή: agrinionews.gr