Παραγουάη: Διαδηλωτές κατέλαβαν το Κογκρέσο και έβαλαν φωτιά

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Παραγουάης και έβαλαν φωτιά στο κτίριο, λίγη ώρα αφού η Γερουσία ενέκρινε, σε μια ψηφοφορία που έγινε μυστικά, αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο.

Το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευε ο πρόεδρος να επανεκλέγεται στο αξίωμα αφότου υπερψηφίστηκε, το 1992, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989.

«Διαπράχθηκε ένα πραξικόπημα. Θα αντισταθούμε και θα καλέσουμε τον λαό να αντισταθεί μαζί μας», δήλωσε η γερουσιάστρια Ντεσιρέ Μάσι του αντιπολιτευόμενου Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο λίγη ώρα αφού οι διαδηλωτές βγήκαν από το κτίριο του Κογκρέσου, αργά το βράδυ της Παρασκευής (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας). Οι διαδηλώσεις όμως συνεχίζονται σε άλλες περιοχές στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν και σε διάφορες πόλεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, διαπέρασαν μέρος των φρακτών γύρω από το κτίριο, έσπασαν πόρτες και παράθυρα, ενώ αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί.

Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, μετέδωσαν ΜΜΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ταντέο Ρόχας δήλωσε ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν υποστεί τραυματισμούς. Ένα μέλος της κάτω Βουλής, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα από καουτσούκ. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών δεν είναι ακόμη σαφής: πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου τριάντα, ανάμεσά τους τρία μέλη του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος Καρτές κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια σε μια ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Η δημοκρατία δεν κατακτιέται ούτε προστατεύεται διά της βίας και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της τάξης (…) Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους βάρβαρους να πλήξουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία του λαού της Παραγουάης».

Τα σοβαρά επεισόδια συμπίπτουν με μια σπάνια εκδήλωση διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Χιλιάδες επιχειρηματίες και αξιωματούχοι μετέβησαν στην Ασουνσιόν αυτή την εβδομάδα για την ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Αν και η Παραγουάη αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η χώρα, που εξάγει σόγια και βοδινό, προσελκύει επενδύσεις στον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα και στις κατασκευές τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Καρτές προσέφερε φοροαπαλλαγές για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ωστόσο η αστάθεια στη χώρα των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων ανησυχεί τους πολύ μεγαλύτερους γείτονές της, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η Γερουσία ενέκρινε χθες, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης σε μια κλειστή αίθουσα, και όχι στην κεντρική αίθουσα. Είκοσι πέντε γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, δύο περισσότεροι από τους 23 που απαιτούνταν στο 45μελές σώμα.

Οι επικριτές του μέτρου –που θεωρούν ότι αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Παραγουάης– τονίζουν πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή, όπου μοιάζει να έχει μεγάλη υποστήριξη. Η ψηφοφορία, που αναμενόταν να γίνει πριν από λίγο, αναβλήθηκε μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Ούγο Βελάσκες.

Το μέτρο θα ισχύσει πέραν του Καρτές, ενός μεγιστάνα της ποτοποιίας και της βιομηχανίας του καπνού που εξελέγη πρόεδρος το 2013, και για τους διαδόχους του. Θα μπορούσε επίσης να ισχύσει για τον πρώην πρόεδρο Φερνάντο Λούγο, που οι υποστηρικτές του θέλουν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Λούγο το 2012 για παράβαση καθήκοντος διότι δεν επέβαλε την τάξη έπειτα από μια αιματηρή επιχείρηση απομάκρυνσης καταληψιών. Η απομάκρυνσή του από το αξίωμα με συνοπτικές διαδικασίες είχε επικριθεί έντονα, ιδιαίτερα από τους αριστερούς συμμάχους του.