«Τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας», τονίζει σε αναφορά του για τον πληθωρισμό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, το 2022 και το 2023 τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις μισθών για να ανακτήσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμη και οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να δεχτούν μικρότερο μερίδιο κέρδους εάν ο πληθωρισμός θέλει να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2025.
Όπως τονίζει, ο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, καθώς το κόστος των εισαγωγών αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εταιρείες μετέφεραν το μεγαλύτερο από αυτό το κόστος στους καταναλωτές. Έκτοτε, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο, αλλά ο βασικός πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πιο επίμονος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών στο 3,5% τον Ιούνιο. Οι φόροι είχαν ελαφρώς αποπληθωριστικό αντίκτυπο.
Ο πίνακας του ΔΝΤ δείχνει τη συμβολή των εταιρικών κερδών στον πληθωρισμό με πορτοκαλί χρώμα ενώ του εργατικού κόστους με σκούρο μπλε. Το κόστος εισαγωγών έχει αχνό γαλάζιο χρώμα ενώ οι φόροι γκρι:
Στην αναφορά του το ΔΝΤ κάνει λόγο και για αυξήσεις μισθών, σημειώνοντας ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν αυστηρές, για να σταθεροποιήσουν τις προσδοκίες και να διατηρήσουν υποτονική τη ζήτηση…