Παραδοχή δήμου Αθηναίων για το κουτσούρεμα δέντρων: «Έγιναν “αστοχίες”»

Παραδοχή δήμου Αθηναίων για το κουτσούρεμα δέντρων: «Έγιναν “αστοχίες”»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, δυναμική μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη μέθοδο πετσοκόμματος των αστικών δέντρων στον δήμο Αθήνας έξω από το δημοτικό συμβούλιο στην πλατεία Κοραή. Τη συγκέντρωση κάλεσε η Λαϊκή Συνέλευση και πλειάδα άλλων περιβαλλοντολογικών οργανώσεων και η Ανοιχτή Συνέλευση Λόφου Στρέφη.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Λαϊκή Συνέλευση παρουσιάστηκε το χρονικό της αντίδρασης κατοίκων και συλλογικοτήτων από την Ακαδημία Πλάτωνα και τα Σεπόλια, οι δυο επιστολές διαμαρτυρίες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο πρασίνου και την υπηρεσία πρασίνου του δήμου από τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο, επιστολές που έμειναν αναπάντητες.

Με προτάσεις οι κάτοικοι

Ο Ηλίας Κάνταρος, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης, γεωπόνος, παρουσίασε τις προτάσεις για την πολιτική πρασίνου που οφείλει να έχει ο δήμος με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Η Μαρίνα Σιούτη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, μίλησε για το καταστροφικό σχέδιο Μπακογιάννη – Μενδώνη για την ανάπλαση Ακαδημίας Πλάτωνα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση 580 ώριμων δέντρων στο αρχαιολογικό Άλσος.

Το θέμα πετσοκόμματος δέντρων συζητήθηκε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου. Από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Αθηναίων υποστηρίχθηκε πως το κλάδεμα είναι αναγκαίο επειδή τα αστικά δέντρα δεν κλαδεύτηκαν την τελευταία δεκαετία ενώ υπήρξε παραδοχή πως έγιναν «αστοχίες».

Οκτώ σημεία για το πράσινο

Εκ μέρους της Λαϊκής Συνέλευσης μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο ο γεωπόνος Ηλ. Κάνταρος που παρουσίασε την πρόταση οκτώ σημείων για την αναγκαία πολιτική πρασίνου στην πόλη. Μεταξύ άλλων προτείνεται να δεσμευτεί ο δήμος για την αύξηση των χώρων πρασίνου της Αθήνας για τα επόμενα 8 χρόνια (έως το 2030) τουλάχιστον στα 5 τ.μ./κάτοικο, δηλαδή επιπλέον 350 στρέμματα υψηλού πρασίνου/κατ’ έτος. Ιδιαίτερα το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιήσει την αναλογία που του αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή 700 στρέμματα υψηλού πρασίνου. (π.χ. η Παρακηφίσια ζώνη – Ελαιώνας, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, κ.λπ.). Να μην κοπεί άλλο δένδρο στην πόλη μας, εκτός και αν βεβαιωμένα με υπογραφή τεχνικού της Διεύθυνσης Πρασίνου (γεωπόνου, δασολόγου, τεχν. γεωπόνου κ.λπ.) είναι άρρωστο, να σταματήσει η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση (μέσω «υιοθετήσεων» ή παραχωρήσεων για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση) των χώρων πρασίνου, να σταματήσει η παραχώρηση της διαχείρισης και της «ανάπλασης» των πάρκων, αλσύλλιων και κάθε μορφής πρασίνου στην Αθήνα (π.χ. σήμερα Unison), να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα η εσκεμμένως εγκαταλελειμμένη εδώ και μια δεκαετία Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, να εφαρμοστούν υποχρεωτικά (με επίβλεψη από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα) οι Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) του ΕΛΟΤ που αφορούν το πράσινο τόσο στα Δημόσια Έργα και Μελέτες όσο και στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισής πρασίνου από ιδιώτες (όσο αυτές είναι ακόμα σε ισχύ).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετείχαν η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων, η Ανοιχτή Συνέλευση Λόφου Στρέφη, η Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, η ομάδα Cut it right, η ομάδα Πράσινοι, η Πρωτοβουλία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Συνέλευση αντίστασης και αλληλεγγύης Κυψέλης Πατησίων, καθώς και οι παρατάξεις Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα και Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter