Παραδοχή από στρατιώτη των IDF: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως «ανθρώπινες ασπίδες» (Video)

Φωτογραφία breakingthesilence.org.il

Για την αποτρόπαιη πρακτική των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) να χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους ως «ανθρώπινες ασπίδες» μίλησε Ισραηλινός στρατιώτης στο CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς μέσου, ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν σε σπίτια και σήραγγες στη Γάζα που υποπτεύονταν ότι μπορεί να υπήρχαν εκρηκτικά ή να ήταν παγιδευμένα για να μην θέσει τα στρατεύματά του σε κίνδυνο. Την αποκάλυψη έκαναν ένας στρατιώτης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) και πέντε πρώην Παλαιστίνιοι που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα αυτής της πρακτικής.

Η ακριβής κλίμακα και το εύρος της πρακτικής αυτής από τον ισραηλινό στρατό δεν είναι γνωστά. Αλλά η μαρτυρία τόσο του στρατιώτη όσο και των πέντε αμάχων δείχνει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια: στη βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.

Όπως ανέφερε ο στρατιώτης, η μονάδα του, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη βόρεια Γάζα, χρησιμοποιούσε τυποποιημένες διαδικασίες πριν εισέλθει σε ένα κτίριο που θεωρούσε πως είχε σχέση η Χαμάς. Έστελνε ένα σκυλί ή έφτιαχνε μια τρύπα στο πλάι του με ένα τανκ ή μια θωρακισμένη μπουλντόζα.

Όμως μια μέρα εμφανίστηκε ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους, ένα 16χρονο αγόρι και έναν 20χρονο και είπε στους στρατιώτες να τους χρησιμοποιήσουν ως «ανθρώπινες ασπίδες» πριν μπουν σε κτίρια. Ισχυρίστηκε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.

Όταν αμφισβήτησε την πρακτική αυτή, ο στρατιώτης είπε ότι ένας από τους διοικητές του του είπε: «”Καλύτερα να ανατιναχθεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι στρατιώτες μας”».

«Είναι αρκετά σοκαριστικό, αλλά μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα τείνεις να μην σκέφτεσαι καθαρά», είπε ο στρατιώτης. «Είσαι απλά κουρασμένος. Προφανώς, προτιμώ να ζήσουν οι στρατιώτες μου, αλλά, ξέρετε, ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι».

Ο στρατιώτης είπε ότι αυτός και οι σύντροφοί του αρνήθηκαν να συνεχίσουν την πρακτική μετά από δύο ημέρες και ήρθαν αντιμέτωποι με τον ανώτερο διοικητή τους γι’ αυτό, ο οποίος αρχικά τους είπε να μην «σκέφτονται το διεθνές δίκαιο», λέγοντας ότι οι δικές τους ζωές ήταν «πιο σημαντικές». Τελικά υποχώρησε, απελευθερώνοντας τους δύο Παλαιστίνιους, είπε ο στρατιώτης, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι του κατέστησε σαφές ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς.

Σε δήλωσή του στο CNNi ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως: «οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές των IDF απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατουμένων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες διευκρινίζονται τακτικά στους στρατιώτες στο πεδίο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση πολιτών για την κάλυψη στρατιωτικών δραστηριοτήτων ή την εξαναγκασμένη εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε ρητά αυτή την πρακτική το 2005, μετά από προσφυγές ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση Παλαιστινίων πολιτών από τον στρατό για το χτύπημα στις πόρτες ύποπτων μαχητών στη Δυτική Όχθη.

Χρησιμοποιούσαν και ανήλικους – 59χρονος αναγκάστηκε να ελέγξει 80 διαμερίσματα

Οι συνεντεύξεις με πέντε Παλαιστίνιους πρώην κρατούμενους στη Γάζα συμφωνούν με την αφήγηση του στρατιώτη. Όλοι περιγράφουν ότι συνελήφθησαν από τα ισραηλινά στρατεύματα και αναγκάστηκαν να εισέλθουν σε δυνητικά επικίνδυνα μέρη μπροστά από τον στρατό.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα φέτος ανάγκασαν τον 20χρονο Μοχάμαντ Σάαντ να φύγει από το σπίτι του στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα. Από το αυτοσχέδιο σπίτι του κοντά στο Χαν Γιουνίς, ανάμεσα σε κουβέρτες που είχαν κρεμαστεί από δοκάρια, ο Σάαντ εξήγησε ότι τον συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός κοντά στη Ράφα, ενώ προσπαθούσε να πάρει επισιτιστική βοήθεια για τον ίδιο και τα μικρότερα αδέλφια του. «Ο στρατός μας πήρε με ένα τζιπ και βρεθήκαμε μέσα στη Ράφα σε ένα στρατόπεδο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κρατήθηκε εκεί για 47 ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκε για αναγνωριστικές αποστολές, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ισραηλινοί στρατιώτες.

«Μας έντυσαν με στρατιωτικές στολές, μας έβαλαν μια κάμερα και μας έδωσαν έναν μεταλλικό κόφτη», είπε. «Μας ζητούσαν να κάνουμε πράγματα όπως, “μετακινήστε αυτό το χαλί”, λέγοντας ότι έψαχναν για σήραγγες. “Βιντεοσκοπήστε κάτω από τις σκάλες” μας έλεγαν. Αν έβρισκαν κάτι, μας έλεγαν να το βγάλουμε έξω. Για παράδειγμα, μας ζητούσαν να απομακρύνουμε αντικείμενα από το σπίτι, να καθαρίσουμε σε καποια σημεία, να μετακινήσουμε τον καναπέ, να ανοίξουμε το ψυγείο και το ντουλάπι».

Δεν ήταν όλοι οι Παλαιστίνιοι που χρησιμοποιήθηκαν ενήλικες. Ο 17χρονος Μοχάμαντ Σμπέιρ, δήλωσε ότι αιχμαλωτίστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες αφού σκότωσαν τον πατέρα και την αδελφή του κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι τους στη Χαν Γιουνίς.

«Μου είχαν περάσει χειροπέδες και φορούσα μόνο το μποξεράκι μου», θυμήθηκε. «Με χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα, με πήγαιναν σε κατεδαφισμένα σπίτια, σε μέρη που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα ή να περιέχουν νάρκες». Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας 59χρονος που επίσης αναγκάστηκε να γίνει ανθρώπινη ασπίδα, έφτασε να ελέγξει περίπου 80 διαμερίσματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα για πώληση Eurofighter στον Ερντογάν;

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Σάντσεθ: «Εμείς οι Ισπανοί είμαστε παιδιά μεταναστών, δεν πρόκειται να γίνουμε γονείς της ξενοφοβίας»

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022