Παραδοχή Κοντοζαμάνη για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ που δεν καταχωρήθηκαν στο «ένα και μοναδικό μητρώο»

Στην παραδοχή της ύπαρξης εκατοντάδων χιλιάδων τεστ που δεν έχουν καταχωρηθεί στο εθνικό μητρώο ασθενών Covid-19 προχώρησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει το Documento τον περασμένο Δεκέμβριο για το επιτελικό μπάχαλο που επικρατεί στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, ο αν. υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα «υπό διερεύνηση» δείγματα δεν αφορούν θετικά κρούσματα «αν και μπορεί να μην έχουν οριστικοποιηθεί καν τα αποτελέσματα από χρήστες και νοσοκομεία».

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Σαρακιώτη, σε σχέση με την αδιευκρίνιστη κατηγορία «υπό διερεύνηση» δειγμάτων που εντοπιζόταν στα στατιστικά στοιχεία του εθνικού μητρώου της ΗΔΙΚΑ, ο αν. υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ που φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο είναι «δείγματα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί».

Για να γίνει πλήρως κατανοητό, το Documento είχε φέρει στο φως τις κραυγαλέες αποκλίσεις που παρατηρούνταν ανάμεσα στα στατιστικά στοιχεία του εθνικού μητρώου ασθενών Covid-19 και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Εκατοντάδες διασωληνωμένοι, χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια τεστ αγνοούνταν εν συγκρίσει με τα στοιχεία που γνωστοποιούνταν κατά τη διάρκεια των καθημερινών ενημερώσεων.

Για παράδειγμα, στις 13/12, σύμφωνα με το screenshot που έλαβε το documentonews.gr από υγειονομικό και απεικόνιζε τα συγκεντρωτικά στοιχεία στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, οι νεκροί που είχαν καταχωρηθεί από την αρχή της πανδημίας ήταν 1.774, οι διασωληνωμένοι 361, τα ημερήσια κρούσματα 345 και ο συνολικός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων 1.143.208. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών από τον Μάρτιο ανέρχεται σε 3.625 θανάτους, οι διασωληνωμένοι είναι 552, τα ημερήσια κρούσματα 693 και ο συνολικός αριθμός τεστ PCR 2.582.260. Τουτέστιν, στο μητρώο δεν είχαν καταγραφεί 1.851 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι, 348 ημερήσια κρούσματα και 1.439.052 τεστ μοριακού ελέγχου. Μόνο στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων δεν εντοπιζόταν σοκαριστική διαφορά, γεγονός που αποδεικνύει την ημερομηνία της απεικόνισης. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 124.534 και στην ΗΔΙΚΑ έχουν καταγραφεί 124.045.

Ανάμεσα στα στοιχεία που προκάλεσαν σάλο ήταν και τα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ που εντάσσονταν στην κατηγορία «υπό διερεύνηση», δίπλα στα «θετικά», «αρνητικά» και τα «αδιευκρίνιστα». Στις 13/12, τα «υπό διερεύνηση» δείγματα ανέρχονταν σε 264.054. Μετά την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την δημοσιογραφική πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Documento, τα συγκεντρωτικά στοιχεία εξαφανίστηκαν από την αρχική σελίδα του μητρώου της ΗΔΙΚΑ ως ύστατη λύση για να μπει φρένο στην πολιτική φθορά και την λαϊκή κατακραυγή. Όπως είχε επισημάνει από την πρώτη μέρα το Documento, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των στοιχείων που ανακοινώνονται. Αυτό που καταδεικνύεται -και μάλιστα δια στόματος του Β. Κοντοζαμάνη- είναι η προχειρότητα που μετέτρεψε το «ένα και μοναδικό μητρώο» σε μπακαλόχαρτο.

Διαβάστε επίσης: «Αγνοούνται» νεκροί, διασωληνωμένοι και δείγματα

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για αποκαλύψεις του Documento για την ΗΔΙΚΑ: Κραυγαλέο επιτελικό μπάχαλο

Διαβάστε επίσης: «Αγνοείται» η απάντηση του υπουργείου Υγείας για τις κραυγαλέες αποκλίσεις στο μητρώο Covid-19

Διαβάστε επίσης: «Λείπουν» 1.851 νεκροί από το μητρώο Covid-19 και ο Κοντοζαμάνης λέει: «ένα το σύστημα, ένας ο αριθμός» (Video/Έγγραφα)

Διαβάστε επίσης: Εξαφάνισαν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ντροπής από την ΗΔΙΚΑ – Απόλυτη επιβεβαίωση του Documento για το «ένα και μοναδικό μητρώο»

Τα «εκκρεμή αιτήματα καταχώρησης» και το κληρονομικό χάρισμα

«Σχετικά με τον όρο ¨υπό διερεύνηση δείγματα¨, θα έλεγα ότι ίσως έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα στο πώς γίνεται κατανοητή αυτή η κατηγορία. Δεν είναι ¨εξετάσεις υπό διερεύνηση¨. Είναι ¨εκκρεμή αιτήματα καταχώρησης¨» παραδέχτηκε στην πρωτολογία του ο Β. Κοντοζαμάνης και συνέχισε με μία αναφορά που καλλιεργεί προσδοκίες πως διαθέτει κάποιο κληρονομικό χάρισμα. «Τα αδιευκρίνιστα, επομένως, τα εκκρεμή, αν και μπορεί να μην έχουν οριστικοποιηθεί καν τα αποτελέσματα από χρήστες και νοσοκομεία, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν θετικά ή ότι δεν συμπεριελήφθησαν στην επιδημιολογικού τύπου αναφορά. Επομένως, όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης» είπε, προκαλώντας το εξής απλό ερώτημα: Αφού τα αποτελέσματα των τεστ μπορεί «να μην είχαν καν οριστικοποιηθεί», πώς διαβεβαιώνει την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινή γνώμη για το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά τα δείγματα δεν εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα;

Εν συνεχεία, επικαλέστηκε την πίεση του συστήματος υγείας για να δικαιολογήσει την ύπαρξη των «υπό διερεύνηση» τεστ, ενώ στη δευτερολογία του έκανε λόγο για προτεραιοποίηση της καταχώρησης των θετικών τεστ. «Είναι εκκρεμή αυτά τα δείγματα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί. Δώσαμε προτεραιότητα στην καταχώρηση των θετικών δειγμάτων. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι μπορεί αυτά τα υπό διερεύνηση δείγματα να μην έχουν ακόμα καταχωρηθεί, να μην έχει οριστικοποιηθεί η καταχώρησή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζαμε ποια ήταν τα θετικά ή δεν συμπεριελήφθησαν τα θετικά δείγματα στις ιχνηλατήσεις μας και στις επιδημιολογικές μας αναφορές. Πρόκειται, επομένως, για τεχνικό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την εικόνα την οποία έχουμε για τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα» κατέληξε.