Παραδοχή Κεραμέως: Καταργήσαμε τα καλλιτεχνικά γιατί τα παρακολουθούν λίγοι

Παραδοχή Κεραμέως: Καταργήσαμε τα καλλιτεχνικά γιατί τα παρακολουθούν λίγοι

Πίο κυνική ομολογία από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν θα μπορούσε να υπάρχει σε σχέση με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο η οποία ταυτόχρονα διαψεύδει και τα «ellinika hoaxes» τα οποία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως fake news τα αντίστοιχα χθεσινά δημοσιεύματα.

Η Νίκη Κεραμέως, μετά τον καταιγισμό των αντιδράσεων που υπήρξαν, παραδέχεται ότι καταργήθηκαν τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο Λύκειο γιατί τα παρακολουθούν λίγοι  Σε ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Πέμπτης με τίτλο «Fake news ο εξοβελισμός της τέχνης από τα σχολεία!»παραδέχεται πως καταργεί τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα λύκεια γιατί είχαν «χαμηλή παρακολούθηση» (9% στην Α’ Λυκείου για εικαστικά και μουσική) και «σποραδικότητα στη διδασκαλία». Όσο για το σχέδιο στην Γ’ Λυκείου, «θα εξετάσει (εν καιρώ) συνολικά το ζήτημα».

Ενδεικτικά, για τα εικαστικά και τη μουσική στην Α’ Λυκείου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «είχε παρατηρηθεί όμως χαμηλή συμμετοχή σε αυτό (στα εικαστικά και τη μουσική αθροιστικά, το έτος 2018-2019, συμμετείχε το 7,9% των μαθητών της Α’ Λυκείου, 9% το έτος 2019-2020), και σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό τους». Η γνωστή συνταγή της Δεξιάς, «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». 

Και καθόλου δεν λαμβάνει υπόψη της τους μαθητές που θέλουν να δώσουν σε πανεπιστημιακές σχολές στις οποίες απαιτούνται αυτά τα μαθήματα και κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία ότι και άλλα μαθήματα όπως τα ισπανικά δεν διδάσκονται στο Λύκειο αλλά πρέπει να τα δώσουν οι υποψήφιοι της ισπανικής φιλολογίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Σε απάντηση των ψευδών ειδήσεων που θέλουν την «κατάργηση» των μαθημάτων καλλιτεχνικών και μουσικής από τα σχολεία, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνει τα εξής:

Α. Δημοτικό

Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Δημοτικού δεν επήλθε καμία αλλαγή όσον αφορά στα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών. Σύμφωνα με τον Νόμο 4692, ΦΕΚ Α΄ 111/12.6.2020, τα Εικαστικά (Καλλιτεχνικά) διδάσκονται 2 ώρες εβδομαδιαίως στις Α΄ & Β΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου και 1 ώρα εβδομαδιαίως στις υπόλοιπες τάξεις, ενώ η Μουσική διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως σε κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Αυτά ακριβώς ίσχυαν και μέχρι τώρα με το ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ Α΄ 109/1.8.2017. Επιπλέον, διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως η Θεατρική Αγωγή, στις Α’, Β’ Γ’ και Δ’ τάξεις του Δημοτικού.

Β. Γυμνάσιο

Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου δεν επήλθε καμία αλλαγή όσον αφορά στα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών. Στην ΥΑ 72323/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 2265/12.6.2020, ορίζεται ότι και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου οι μαθητές διδάσκονται 1 ώρα εβδομαδιαίως το μάθημα της Μουσικής και 1 ώρα εβδομαδιαίως το μάθημα των Καλλιτεχνικών, όπως ίσχυε και μέχρι τώρα με την ΥΑ 93381/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 1640/09.06.2016.

Γ. Λύκειο

Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου, η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά υπήρχαν ως μάθημα επιλογής στην Α΄ Λυκείου, όπου, σύμφωνα με την ΥΑ 139454/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 3807/04.09.2018, οι μαθητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα επιλογής, το οποίο διδασκόταν 2 ώρες εβδομαδιαίως. Είχε παρατηρηθεί όμως χαμηλή συμμετοχή σε αυτό (στα εικαστικά και τη μουσική αθροιστικά, το έτος 2018-2019, συμμετείχε το 7,9% των μαθητών της Α’ Λυκείου, 9% το έτος 2019-2020), και σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό τους. Προτάχθηκε η εισαγωγή στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Αγγλικών, ενισχύθηκαν η πληροφορική και η φυσική αγωγή, δόθηκε η δυνατότητα δεύτερης ξένης γλώσσας. Εν ολίγοις, αντικαταστάθηκαν μαθήματα που δεν λάμβαναν χώρα παρά σε περιορισμένο βαθμό από μαθήματα ενταγμένα στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τα οποία παρακολουθούνται από όλους τους μαθητές.

Αναφορικά με τη Γ’ Λυκείου, το θέμα της διδασκαλίας του σχεδίου θίγει ευρύτερα το ζήτημα της διδασκαλίας πανελλαδικώς εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων, και κυρίως ιταλικά, ισπανικά, αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, κανένα από τα οποία δε διδάσκεται στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου. Εν προκειμένω, υπήρχε πάλι πολύ χαμηλή συμμετοχή των μαθητών, παραδείγματος χάρη το Γραμμικό Σχέδιο το έτος 2019-2020 επέλεξαν και παρακολούθησαν μόλις 4 στους 100 μαθητές. Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων».

Διαβάστε επίσης

Τα «ellinika hoaxes» παραδέχθηκαν πως διέδωσαν fake news

Επιστολή καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ για τα «ellinika hoaxes»

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Όταν τα ellinikahoaxes παράγουν fake news και αναπαράγουν νεοδημοκρατικά hoaxes

Documento Newsletter