Παραδικαστικό κύκλωμα: «Επεισοδιακή» η δίκη της φυγόδικης ανακρίτριας Τόνιας Ηλία

Ένταση επικράτησε στη δίκη της πρώην ανακρίτριας, Τόνιας Ηλίας, που συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, για την πολύκροτη υπόθεση του λεγόμενου πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο νέος συνήγορος της κατηγορουμένης που παρέστη για πρώτη φορά στην τελευταία δικασιμο ζήτησε πριν συνεχιστεί η εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων την εξαίρεση της έδρας. Το αίτημα απορρίφθηκε και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Άξιο αναφοράς το ότι στο ακροατήριο παρευρέθη ο Ιάκωβος Γιοσάκης. Μάλιστα, προτάθηκε επίσημα να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Η διαδικασία συνεχίστηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, με τους συνηγόρους της κας Ηλία να ζητούν από το δικαστήριο να κηρυχθούν απαράδεκτες οι κατηγορίες για απάτη που βαρύνουν την πρώην δικαστικό λόγω τη μη υποβολής έγκλησης όπως ορίζει ο νέος ποινικός κώδικας. Αναπτύσσοντας τα νομικά τους επιχειρήματα αιτήθηκαν να κηρυχθεί απαράδεκτη και η δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υφίσταται αδίκημα ώστε να εξεταστεί ο βαθμός αυτού αλλά και ώστε να συνεχιστεί η εξέταση των μαρτύρων.

Η εισαγγελέας κατά την πρότασή της, ανέφερε ότι το πότε (κατά τη διάρκεια ή στο τέλος) θα αποφανθεί το δικαστήριο για το αν θα κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη είναι στην κρίση του. Στο σημείο αυτό, ο συνήγορος υπεράσπισης σε πολύ έντονο ύφος και με μεγάλη ένταση φωνής απευθύνθηκε στο δικαστήριο σημειώντας ότι η εισαγγελέας δεν δικαιολογεί όσα προτείνει με νομικές διατάξεις. «Δεν άκουσα διατάξεις. Είπε προσωπικές απόψεις ως θέσφατο», είπε χαρακτηριστικά με την πρόεδρο της έδρας να τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται εντάσεις στο ακροατήριο. Ο συνήγορος συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κακώς οι εισαγγελείς είναι πάνω στις έδρες» διότι είναι όργανα που προτείνουν και όχι που αποφασίζουν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν “υφίσταται λόγος ακυρότητας οπότε αποφασίζει να προχωρήσει». Όσον αφορά το θέμα του απαραδέκτου της κατηγορίας, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα απαντήσει με παρεμπίπτουσα απόφαση αλλά συνολικά στο τέλος της διαδικασίας. Με την απόφασή του δηλαδή. «Αυτό δεν σημαίνει ότι την απορρίπτουμε, θα την εξετάσουμε«, διευκρίνισε η πρόεδρος.

Με την ανακοίνωση της απόφασης τα πνεύματα οξύνθηκαν με την πλευρά της απουσας κατηγορουμένης να θέτει θέμα εξαίρεσης της συνθέσεως του δικαστηρίου δηλώνοντας ότι θεωρεί τη στάση της έδρας μεροληπτική αφού για ένα τέτοιο θέμα θα αποφανθεί στην τελική της απόφαση.

Η δίκη Ελλάδα, η Ηλία στην Αγγλία

Όπως έγραψε το Documento (https://www.documentonews.gr/article/apokleistiko-xekinhse-h-dikh-ths-fygodikhs-sto-exwteriko-tonias-hlia-gia-to-paradikastiko), η Τόνια Ηλία φυγοδικεί απ’ το 2005 στο εξωτερικό ενώ για χρόνια κατάφερε με διάφορα νομικά τερτίπια να καθυστερήσει όσο περισσότερο γινόταν την έναρξη της δίκης της. Το 2011 συνελήφθη από τις Βρετανικές Αρχές στο East Sussex στο Μπράιτον, υποστηρίζοντας αρχικά ότι δεν είναι η καταζητούμενη ελληνίδα δικαστικός αλλά η γαλλίδα Antonia Jarmin. Έτσι κυκλοφορούσε και εργαζόταν ως καθηγήτρια αγγλικών και γαλλικών αλλά και babysitter. Οι Βρετανικές Αρχές την ταυτοποίησαν και με πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της την προφυλάκισαν. Το 2012 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και φορώντας «βραχιολάκι».

Κατόρθωσε να καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας απ’ τις βρετανικές αρχές να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε απ’ τη Βρετανία με την κα Ηλία να προσφεύγει εναντίον της απόφασης. Σύμφωνα με τη συνήγορό της, η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου που δικάζεται η έφεσή της.

«Η αδερφή μου ήταν παρορμητική, επιπόλαιη και έξω καρδιά»

Ως έναν άνθρωπο κοινωνικό, παρορμητικό, επιπόλαιο, «έξω καρδιά» και αρκετά χαρούμενο χαρακτήρισε την Τονια Ηλία, η αδερφής της Ευαγγελία. Καταθέτοντας ως μάρτυρας και ερωτηθείσα σχετικά από τη συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορουμένης, η Ευαγγελία Ηλία είπε πως ενώ η αδερφή της είχε χτίσει την καριέρα της ξαφνικά όλα κατέρρευσαν. «Όλα μαχαίρι».

Κατά την εξέτασή της από την έδρα, η μάρτυρας δήλωσε ότι η πρώην ανακρίτρια δεν γύρισε ποτέ στην Ελλάδα, διότι διέφυγε στο εξωτερικό επειδή φοβόταν για τη ζωή της. Αλλά και διότι φοβόταν ότι δεν θα ετύγχανε δίκαιης δίκης στην Ελλάδα. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα πάντα με της κατάθεσης της μάρτυρα, η αδερφή της τής είχε πει ότι δεν την συμπαθούσαν στο δικαστικό σώμα.

«Η αδερφή μου δεν είχε σκοπό να φύγει. Ήμουν μπροστά σε απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα που δέχτηκε. Της είχαν πει ότι εάν έμενε θα την πάνε φυλακή και θα την σκοτώσουν και θα το κάνουν να φανεί σαν αυτοκτονία». Όπως κατέθεσε η κα Ηλία, ο άνδρας που είχε κάνει το απειλητικό τηλεφώνημα είχε πει ότι ήταν συνάδελφός της στο Εφετείο.

Η αδερφή της πρώην ανακρίτριας είπε ότι τα δάνεια στην Τόνια ξεκίνησαν όταν έφυγε για τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο και όταν αρρώστησε ο πατέρας τους με καρκίνο. Κρατούσε ενώ είχε γυρίσει στην Ελλάδα το σπιτι που διέμενε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να ξαναγυρίσει εκεί. Έπαιρνε δάνεια και από τράπεζες, υποθηκεύοντας τα σπίτια της και από φίλους της. Είπε ότι στην αρχή είχε αποσπαστεί και μετέπειτα έμεινε παίρνοντας άδεια άνευ αποδοχών.

Ερωτηθείς από την έδρα γιατί χρειάστηκαν αυτά τα δάνεια για να καλύψουν το κόστος νοσηλείας, ανέφερε πως ήθελαν το καλύτερο για τον πατέρα τους. Τόνισε ότι ναι μεν είχε ασφάλιση όντας πρώην στρατιωτικός (έπαιρνε σύνταξη) αλλά ήταν πολύς ο χρόνος που νοσούσε. Από το 1198 έως το 2005. Τα έξοδα νοσηλείας τα είχε αναλάβει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου η Τόνια Ηλία με την αδερφή της να καλύπτει μερικά ποσά.

Σύμφωνα πάντα με την Ευαγγελία Ηλία, έχουν πλειστηριαστεί τα δυο σπίτια της κατηγορουμένης και δεν διαθέτει καθόλου περιουσία σήμερα. Στην Αγγλία λαμβάνει επίδομα ενοικίου και απορίας. «Αν είχα πάρει χρήματα θα έκανα στην Αγγλία babysitting; Τόσο βλάκας θα ήμουν;», ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσής της μεταφέροντας ακριβώς τα λόγια που της έχει πει η κατηγορουμένη.

Ο φάκελος σε δικηγορικό γραφείο

Νωρίτερα, κατέθεσε ο δικηγόρος κ. Κόκκινος σχετικά με την υπόθεση του φακέλου που είχαν αφήσει στο γραφείο του και που πέρασε να πάρει την ίδια ημέρα αργότερα η Τόνια Ηλία. Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνώριζε τους ανθρώπους που άφησαν τον φάκελο, ότι δεν ήξερε αν είχε χρήματα μέσα. Γενικά, όπως κατέθεσε, δεν ήξερε το περιεχόμενό του. Το ίδιο βράδυ, πέρασε η Τόνια Ηλία από το γραφείο και επειδή δεν έβρισκε να παρκάρει της τον παρέδωσε εκείνος στο αυτοκίνητό της.

Είπε επίσης ότι δεν είχε καμία σχέση με την Ηλία και ότι την ήξερε όταν ήταν πρωτοδίκης στην επαρχία και ασχολούνται με τα “κοινοτικά”.

Στη σημερινή δικάσιμο αναγνώστηκαν οι αθωωτικές αμετάκλητες αποφάσεις για τους συγκατηγορούμενους της κας Ηλία στη μεγάλη δικογραφία για το λεγόμενο παραδικαστικό, πριν διαχωριστεί η δική της υπόθεση.

Στην προηγούμενη δικάσιμο (10-12-19) προηγήθηκαν οι παρακάτω μαρτυρίες:

«Δάνειο τα χρήματα που έδωσα στην Ηλία»

Ότι ήταν δάνειο τα χρήματα που έδωσε στην Ηλία ισχυρίστηκε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόδωρος – Θεόκλητος Κουμαριανός. Ο ιερέας κατά την εξέτασή του από το Δικαστήριο αφού εξέφρασε την απορία του γιατί κλήθηκε ως μάρτυρας, ανέφερε ότι ήξερε τον Γιοσάκη από μικρό και η κα Ηλία τον είχε προσκαλέσει να κάνει ένα μυστήριο παραμονή Χριστουγέννων το 2004. Αργότερα, όπως κατέθεσε και ενώ δεν τον ήξερε καλά, του ζήτησε να της χορηγήσει δάνειο 15.000 ευρώ.

Πρ.: Πώς είχε το θάρρος;

Μαρτ.: Δεν ξέρω. Μου ειπε να μην το πω σε κανένα. Της είπα ότι δεν μπορώ να δώσω τόσα χρήματα ούτε μπορούσα να τα εκταμιεύσω από την Μητρόπολη. Το πρωί αποφάσισα και μετά από θέματα Υγείας που επικαλέστηκε για τη μητέρα της, να της δώσω 5.000 ευρώ από τις οικονομίες μου σ’ ένα λογαριασμό φίλου της. Όταν ξέσπασε η υπόθεση ανησύχησα και εσπευσα να ενημερώσω τον μακαριστό (Χριστόδουλο). Στελέχη της αρχιεπισκοπής διοχέτευσαν την είδηση και οι εφημερίδες, αντιλαμβάνεστε, διόγκωσαν το θέμα ότι έδωσα 15.000 ευρώ. Έκτοτε δεν ξέρω απολύτως τίποτα.

Πρ.: τον κ Γιοσακη τν γνωιραστε μεσω Ηλια;

Μαρτ.: Όχι αντίστροφα. Ο Γιοσάκης μου είπε ότι θελει να σας γνωρίσει μια πρωτοδίκης για ένα μυστηριο.

Πρ.: Τα χρήματα δεν θα σας τα επέστρεψε;

Μαρτ: Ούτε προκειται.

Εισ.: Το λογαριασμό σας τον είχε δώσει η Ηλία;

Μαρτ.: Δεν μου είχε πει όνομα δικαιούχου. Το είδα στο εξτρέ.

Εισ.: Δεν σας έκανε εντύπωση;

Μαρτ: Μου το είπε εκ προοιμίου ότι δεν θα ήταν δικός της…. Ήταν δκαστικος, θα είχε τους λόγους της. Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω. Έδωσα ένα ποσό που το είχε ανάγκη.

Εισ.: Πιστεύατε ότι τα δώσατε σε φερέγγυο άτομο. Δεν είχατε ένα τηλέφωνο; Της τα χαρίζατε δηλαδή;

Μαρτ.: Όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί…

Εισ.: Θυμαστε τον Κωνσταντίνο Κελεσίδη;

Μαρτ: Είναι ο ταμίας της Μητροπόλεως. Τα έδωσα σε αυτόν και πηγε στην τράπεζα. Δεν είχα καμία απολυτως εμπλοκή αυτά τα χρόνια με τη Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς από εφέτη της έδρας πότε είχε ο ίδιος θέματα με τη Δικαιοσύνη και σε ποια δικαστήρια έγινε η διαδικασία, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν το 2003 στον Πειραιά και ότι ολοκληρώθηκαν πριν την γνωρίσει.

Εφ.: Τον Γιοσάκη πότε τον γνωρίσατε;

Μαρτ.: Στο Πανεπιστήμιο. Έκτοτε είχαμε χαθεί. Ο πατήρ Ιάκωβος έμαθε τη συκοφαντία εναντίον μου και με πήρε τηλέφωνο στην Καρδίτσα. Μου είπε πρέπει “να κάνετε κάτι για τα δημοσιεύματα. Του λέω τί να κάνω; Να πάω στα δικαστήρια έναν γέροντα;… Είπα τελικά ας κάνουμε κάτι δικαστικά. Μου λέει να πάμε στον Πειραιά που είναι δικό μου παιδί ο πρόεδρος…

Ερωτηθείς από τη συνήγορο υπεράσπισης αν εξαπατήθηκε για το ποσό, ο μάρτυρας απάντησε:

Μαρτ.: Και εσείς να με πάρετε τηλέφωνο και μου πείτε έχω πρόβλημα μεγάλο, θα σας τα έδινα.

Συν.: Υπο ποιά μορφή δόθηκαν;

Μαρτ: Δάνειο ήταν υπέθεσα ότι θα μου τα έδινε. Δεν είχαμε κάνει συμφωνητικό. Δεν τα απαίτησα.

Συν: Σας εχουν ζητήσει και άλλοι δάνειο;

Μαρτ.: Πολλές φορές

Συν.: Οπότε δεν εξαπατηθήκατε;

Μαρτ: Τα εδωσα με καλή πρόθεση. Δεν είχα υποχρέωση. Όταν δινουμε χρηματα σε καποιον που τα ζητα… δεν τα περιμενουμε..

«Οι καταθέσεις του Τοσκα έχουν επιβεβαιωθεί»

«Οι καταθέσεις του Τοσκα έχουν επιβεβαιωθεί. Κατά την άποψή μου, αφενός από το περιεχομενο καταθέσεων Βορίνα, αφετέρου από την κατάθεση της Χριστίνας Ντάνου. Πράγματι, όπως έχει προκύψει από τις καταθέσεις, το ποσό των 30.000 ευρώ παραδόθηκε στο γραφείο του Κόκκινου με τελικό παραλήπτη την Τόνια Ηλία», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης στο γραφείο του οποίο εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης ο κ. Τόσκας.

Ερωτηθείς για το ποιά ήταν η προσωπική του επαφή με την κα Ηλία, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν υπήρχε «καμια απολύτως διαφορά με τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Οι υποθέσεις μου στο γραφείο της κα Ηλία, ως ανακρίτρια ναρκωτικών, ήταν ελάχιστες σε σύγκριση με άλλα γραφεία.

Ερωτηθείς πώς έμαθε για την υπόθεση της κα Ηλία απάντησε ότι ενημερώθηκε συνοπτικά από τον δημοσιογραφο Στελιο Βορίνα που του μετέφερε όλα όσα γινόντουσαν στο παρασκήνιο. «Εάν το γνώριζα εξαρχής θα ειχα λειτουργήσει διαφορετικά».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι κατόπιν συστάσεως του κ. Βορίνα προσέλαβε στο γραφείο του τον κ. Τόσκα ο οποίος αντιμετώπιζε υποθέσεις που εκκρεμούσαν την περίοδο εκείνη στη Δικαιοσύνη. «Με παρακάλεσε να τον αναλάβω λόγω της δεινής του οικονομικής θέσης. Και στο πλαίσιο της προσφοράς αυτής ήταν εξωτερικός συνεργάτης μου».

«Δάνειο τα χρήματα»

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση της Μαρίας Γιοσάκη, αδερφής του Ιάκωβου. Αφού και αυτή τόνισε ότι δεν κατανοεί το λόγο που κλήθηκε ως μάρτυρας, ανέφερε ότι ο αδερφός της έχει αθωωθεί για την υπόθεση ενώ ισχυρίστηκε πως όσα ποσά βρέθηκαν να έχει καταθέσει εκείνη ήταν δάνεια.

«Δικά μας ήταν τα χρήματα. Του αδερφού μου. Τα κατέθεσα σε λογαριασμό του αδερφού μου και ο ίδιος μου τα είχε δώσει», είπε χαρακτηριστικά ενώ στην εύλογη ερώτηση της προέδρου πού τα βρήκε, απάντησε: «Ο αδερφός μου κληρονόμησε μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά και πάρα πολλά μετρητά από τον Μητροπολίτη Λήμνου Παντελεημων».

«Δεν μου έκανε εντύπωση το μεγάλο ποσό (σ.σ της κατάθεσης) γιατί είχαμε χρήματα….Ο δεσπότης είχε πολλά μετρητά σπίτι του. Πολλές φορές, επειδή ο αδερφός μου είχε δουλειές και έλειπε και στο εξωτερικό μου ζητούσε να καταθέσω χρήματα για εκείνον».

Ερωτηθείς για το πώς γνώρισε εκείνη την Τόνια Ηλία, είπε: «Η Τόνια ήταν γνωστή με τον αδερφό μου. Την είδα στο γάμο της αδερφής μου. Ο πατέρας της έπασχε με καρκίνο. Περί τα 500-2000 ευρώ της τα έδωσα για τον πατέρα της.».

Εισ.: Είχατε δώσει ένορκη κατάθεση;

Μαρτ.: Δεν θυμάμαι

Εισ.: Πόσες καταθέσεις κάνατε;

Μαρτ.: Νομίζω δυο. Των 7.000 ευρώ και 30.000 ευρώ.

Εισ.: Από ποιόν δόθηκαν τα χρήματα;

Μαρτ: Τα είχε σπίτι ο αδερφός μου. Όταν έλειπε τα έβαζα εγώ στην τράπεζα. Η μητέρα μας γηροκομόμησε τον Μητροπολίτη και την αδερφή του.

Εισ: Γνωρίζατε οτι η αδερφή σας κατεθεσε 20.000 ευρω;

Μαρτ.: Δεν το θυμαμαι,

Εισ. Δεν ειναι αμελητεο ποσο

Μαρτ.: Δεν ξέρω, είχαν δούναι και λαβείν με επιχειρήσεις τον γαμπρό μου, είχε δυο μισθούς ο αδερφός μου, ήταν καθηγητής στην Αγγλία και εδώ παπάς. Είχε και την περιουσία του δεσπότη.

«Η Τόνια ήταν αφελής, ευφάνταση και επιπόλαια»

Τη δική του εκδοχή για το ποιά ήταν τελικά η πρώην ανακρίτριας έδωσε ο δικηγόρος, Γιώργος Νικολακόπουλος, το όνομα του οποίου ενεπλάκη,μαζί με αυτό αλλων δικηγόρων, την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος και αθωώθηκε. Χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ως αφελή, επιπόλαια και ευφάνταστη. Μάλιστα, σχετικά με τα δάνεια είπε:«Η Τόνια ζήταγε δάνεια απ΄όλη την Ελλάδα. Την ήξερα πριν γίνει δικηγόρος όταν ήταν ασκούμενη ακόμη. Ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ήταν επιπόλαιη γυναίκα. Πήγαινε σε χαρτορίχτρες»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολακόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο κ. Τόσκας είναι αναξιόπιστος μάρτυρας και ότι ποτέ δεν τον πήγε στο αεροδρόμιο. Ειχε προσκομίσει τότε και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Σχετικά με χρήματα που είχε βάλει στο λογαριασμό του Ιάκωβου Γιοσάκη, ισχυρίστηκε, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο της υπόθεσης του πρώτου παραδικαστικού (σ.σ για την οποία είχε προφυλακιστεί) ότι ήταν δικηγόρος του. Και ότι τα χρήματα τα είχε βάλει ο Γιοσάκης σε αυτόν για να τα δώσει σε πραγματογνωμοσύνη. Έπειτα, του είπε ο Γιοσάκης ότι δεν θα την κάνει και έτσι «του γύρισα πίσω τα λεφτά».

Ετικέτες