Παππάς: Τα κανάλια και θέλουμε και πρέπει να είναι βιώσιμα

Ο τηλεοπτικός κλάδος έχει καταταλαιπωρηθεί και η ρύθμιση των αδειών θα δώσει τη δυνατότητα, με ένα καθαρό τοπίο, τα κανάλια να είναι βιώσιμα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση για τη διαφήμιση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες στον τ/σ «Alpha» και πρόσθεσε: «Τα κανάλια και θέλουμε και πρέπει να είναι βιώσιμα».

Η εκπομπή γυρίστηκε στην περιοχή της Καισαριανής, όπου γεννήθηκε ο υπουργός. «Είμαστε σε έναν ιστορικό χώρο πολύ κρίσιμης ιστορικής μνήμης, αυτό του σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Στην Καισαριανή μεγάλωσα, εδώ πήγα σχολείο, εδώ πρωτοέπαιξα ποδόσφαιρο» είπε και συνέχισε: «Όσοι θυσιάστηκαν στην Καισαριανή δεν θυσιάστηκαν για να είναι η Αριστερά στην αντιπολίτευση. Υπάρχουν αξίες, οι οποίες δεν μπαίνουν στο ζύγι. Αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν τον θάνατο και τη θυσία, που είχε έναν πολύ μεγάλο συμβολισμό. Η δικαίωση αυτών των αγώνων σημαίνει καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού μας. Αυτό κάνουμε και υπηρετούμε».

Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι έτοιμη η προκήρυξη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, «σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η διαβούλευση και φιλοδοξούμε σε έναν χρόνο από τώρα, όλα τα έγγραφα στο Δημόσιο να διακινούνται ηλεκτρονικά». Σημείωσε: «Είμαστε πολύ πίσω, διότι ακριβώς υπήρχε και σε αυτόν τον τομέα η κακοδαιμονία που υπάρχει σε πολλές πτυχές της ελληνικής κοινωνικής ζωής. Η κακοδαιμονία του κατακερματισμού, δηλαδή δεν γίνονταν σχεδιασμένες πολιτικές και οι φορείς του Δημοσίου ανέπτυσσαν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα με τρόπο ασύνδετο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις. Αν δούμε τους σχετικούς δείκτες, είμαστε σε πολλούς χαμηλά ακόμη και τελευταίοι. Τώρα έχει αρχίσει μια διαδικασία ανάκαμψης πολύ γρήγορα. Το χαρτοφυλάκιο που υπηρετώ είναι ένα νέο πεδίο πάρα πολύ κρίσιμο, το οποίο μπορεί να συντονίσει τις πολιτικές που ασκεί η πολιτεία γύρω από την ανάμειξη νέων τεχνολογιών. Το πώς αυτές απλώνονται, το πώς αυτές αξιοποιούνται από το Δημόσιο, το πώς αυτές μπαίνουν στην καθημερινή μας ζωή. Και αποδεικνύεται ότι έπρεπε να είχε γίνει καιρό. Ο επιχειρηματικός χώρος, η ερευνητική κοινότητα του κλάδου της πληροφορικής είχε ένα πάγιο αίτημα τέτοιου τύπου».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ακόμη: «Αν επενδύσουμε στις τελευταίες τεχνολογίες, στις τεχνολογίες αιχμής, στις τεχνολογίες που αντέχουν στο μέλλον, μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο των άλλων χωρών. Για παράδειγμα, συνδεσιμότητα στο ίντερνετ και οπτική ίνα στο σπίτι. Με αυτόν τρόπο συνδυάζουμε και τις δικές μας απαιτήσεις και τους στόχους της ΕΕ. Δηλαδή, πρέπει να κάνουμε ένα διπλό βήμα».

Μιλώντας για τη διαστημική πολιτική, ανέφερε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν διαστημικά αντικείμενα και εφαρμογές. Έχει και πανεπιστήμια που έχουν διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη δυνατότητά τους να κατασκευάζουν διαστημικά αντικείμενα και να εφαρμόζουν διαστημικές εφαρμογές. Είπε ότι έως σήμερα δεν υπήρχε εθνική πολιτική, ώστε όλες αυτές οι δυνάμεις της χώρας να συγκλίνουν σε ένα σχέδιο και να αναπτύξουν πολιτικές και εφαρμογές για το συμφέρον της χώρας. «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί και κατασκευάζει μικροδορυφόρους από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν το είχε κάνει ποτέ στα πλαίσια ελληνικού διαστημικού προγράμματος. Το είχε κάνει για ένα πρόγραμμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος. Αυτή τη στιγμή τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια να ενώσουν τις δυνάμεις τους, η Ελλάδα σε ενάμιση με δύο χρόνια από τώρα θα έχει την απόλυτα δική της συστοιχία μικροδορυφόρων».

Μιλώντας για τις εφαρμογές του διαστήματος, σημείωσε ότι «είναι άπειρες, παρατήρηση της γης, πρόληψη φυσικών καταστροφών, τηλεπικοινωνίες και μάλιστα αυτόνομες υποδομές τηλεπικοινωνίας […] Οι δυο δορυφόροι, αυτός που είναι ήδη στο διάστημα, o Hellas Sat 3, και ο Hellas Sat 4 που θα εκτοξευθεί στο τέλος του χρόνου, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει πολλούς αναμεταδότες. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούνται και για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του καθηγητή Στ. Κριμιζή, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι αυτό «έπρεπε να είχε αποφευχθεί». Είπε ότι «ο κ. Κριμιζής είχε υπηρετήσει κάτω από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας 2004-2009. Δυστυχώς, εκείνο τον καιρό η απορροφητικότητα των κονδυλίων από την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος δεν ήταν ικανοποιητική. Τα περί αναξιοκρατίας δεν πρέπει να λέγονται, διότι στη στελέχωση του Διαστημικού Οργανισμού υπάρχουν άνθρωποι με διεθνή αναγνώριση και δεν υπάρχει διαχείριση κονδυλίων. Απόλυτος αξιολογητής δεν είναι ούτε ο Παππάς, ούτε ο Σρόιτερ, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Κριμιζής. Υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν τον Διαστημικό Οργανισμό, οι οποίοι δεν έχουν την ανάγκη να επιδείξουν σε κάποιον την επιστημοσύνη τους και την ικανότητά τους να υπηρετούν αυτό τον κλάδο. Θα βρεθούν τρόποι όλοι να συμβάλουν στην επόμενη ημέρα». Κληθείς να σχολιάσει τον νέο πρόεδρο του ΕΛΔΟ, Χρ. Πρωτοπαππά, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε: «Ο κ. Πρωτοπαππάς έχει σχέση με το διάστημα και με συνέπεια έχει υπηρετήσει την ιδέα να μην πωληθεί ο ελληνικός δορυφόρος μαζί με τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, κάτι που δεν εισακούστηκε από την τότε κυβέρνηση. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δεκαετίες πείρας στο πεδίο αυτό. Ούτε τα θρησκευτικά του πιστεύω, ούτε άλλες πεποιθήσεις του θα έπρεπε να είναι δικό μας κριτήριο για την τοποθέτησή του αυτή. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτό το αντικείμενο από αυτό το πόστο. Δεν είναι δυνατόν να μας καθυβρίζουν για άθρησκους και να μας κατακρίνουν ότι ένας που επιλέξαμε είναι θρήσκος».

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες υποστήριξε ότι «η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου ξεβόλευε κάποιες τηλεοπτικές ιδιοκτησίες». Πρόσθεσε: «Προφανώς, βεβαία, και λάθη μπορεί να έγιναν. Μεγάλο λάθος, όμως, δεν έγινε. Η ίδια η ζωή έρχεται να το επιβεβαιώσει. Αυτή τη στιγμή πάμε να ολοκληρώσουμε μία διαδικασία, η οποία θα καταλήξει στις 5 ή στις 6 άδειες. Θα υπάρχει τίμημα και θα υπάρχει κι ένα ελάχιστο όριο στον αριθμό των εργαζομένων». Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «είναι ένας κλάδος που έχει καταταλαιπωρηθεί και η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα με ένα καθαρό τοπίο κανάλια να είναι βιώσιμα». Σε αυτό το σημείο, μιλώντας για την τηλεοπτική διαφήμιση, ανέφερε: «Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση για τη διαφήμιση. Τα κανάλια και θέλουμε και πρέπει να είναι βιώσιμα. Ο φόρος στη διαφήμιση από το 20% στο 5% για τον οποίο κατηγορηθήκαμε έχει αποφέρει στο Δημόσιο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Εφόσον προχωρούμε στην καθαρή αδειοδότηση δεν έχουμε κανέναν λόγο να έχουμε παραπάνω βάρη στα κανάλια […] Θέλουμε να αναπτυχθεί και η διαφημιστική αγορά και να επενδυθούν τα χρήματα σε παραγωγές, στη μυθοπλασία».

Για το ΕΣΡ ο κ. Παππάς είπε ότι «το Συμβούλιο πήρε απόφαση να χρεωθεί η άδεια με βάση τον διαγωνισμό του 2016. Συνεπώς, δεν υπήρχε άλλη προσπάθεια αποτίμησης του αγαθού που λέγεται τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας». Σημείωσε: «Η ελληνική τηλεόραση θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της και θα παράξει πράγματα για τα οποία όλοι θα είμαστε υπερήφανοι. Ούτε χάρες έγιναν σε κανέναν, ούτε τίποτα. Δεν είχε κενό ο νόμος». Ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «ήταν πλήγμα για την κυβέρνηση οι τηλεοπτικές άδειες» και πως «πρόκειται για μια μάχη με πολύ σημαντικό αποτύπωμα και η οποία εκ των υστέρων δικαιώνεται».

Τέλος, μιλώντας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «η ΕΡΤ τώρα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από τότε που άνοιξε και είναι η πρώτη και η μόνη που έχει αναπτύξει και λειτουργεί την υβριδική τηλεόραση, δηλαδή την τηλεόραση που παίρνει σήμα και από τις επίγειες κεραίες και από τα διαδίκτυο και φτιάχνει on demand υπηρεσίες». Πρόσθεσε: «Δεν είχαμε την πολυτέλεια να φτιάξουμε την ΕΡΤ, όπως θέλαμε. (σσ: στο παρελθόν) υπήρχε ένα μόρφωμα το οποίο ήταν προσβλητικό. Η ΕΡΤ πλέον στέκεται στα πόδια της. Είναι σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, παράγει πρωτογενείς ειδήσεις, οι εκπομπές της έχουν αποκτήσει βηματισμό. Τα πρόσωπα της ΕΡΤ ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ