Παππάς στο Documento από τη ΔΕΘ: «Η ΝΔ μέσω της ακρίβειας θέλει να ξεφορτωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (Video)

Παππάς στο Documento από τη ΔΕΘ: «Η ΝΔ μέσω της ακρίβειας θέλει να ξεφορτωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (Video)

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια. Δεν έχει ένα κρυφό σχέδιο. Δεν είναι κάποια συνωμοσία. Έχει πει ευθαρσώς ότι πρέπει να “ξεφορτωθεί” μια μεγάλη πλειοψηφία, ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς από το βήμα της ΔΕΘ, καταγγέλλοντας επί της ουσίας τη ΝΔ πως επιθυμεί να συνθλίψει τους μικρομεσαίους προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

«Άρα τι κάνει; Αφήνει την ακρίβεια να πέσει πάνω σε αυτές τις επιχειρήσεις που επωμίζονται το κόστος της ενέργειας, το κόστος των πρώτων υλών, και πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες τους… Και ταυτόχρονα αναπτύσσει και μία μηχανική στη χρηματοδότηση που τις αποκλείει από οποιαδήποτε δυνατότητα να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα» συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μία μεθοδευμένη πολιτική, η οποία αποτυπώνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη, ήταν χρόνια στο ευαγγέλιο των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που βγάζει ο ΣΕΒ και προφανώς κάποια στελέχη που μετακόμισαν από τον ΣΕΒ στο στενό επιτελείο Μητσοτάκη, πήραν από τον ΣΕΒ στον χαρτοφύλακα τους αυτό το σχέδιο και το κάνουν εφαρμοσμένη πολιτική με τον πιο άγριο τρόπο» είπε στη συνέχεια, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τον Άκη Σκέρτσο…

Documento: «Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά τον μέσο μισθό ανά ώρα εργασίας. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 3%. Η ακρίβεια ακόμα και σε βασικά είδη στο σούπερ μάρκετ είναι δυσβάσταχτη και η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους φόρους παρότι το πρώτο 6μηνο τα έσοδα ήταν πάνω από τους στόχους… Τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε αφενός να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών, να μειώσει τους έμμεσους και τους άμεσους φόρους και αφετέρου να καταπολεμήσει την ακρίβεια»;

Νίκος Παππάς: «Έχουμε εδώ και μήνες καταθέσει μία πλήρης πρόταση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, η οποία καταγράφει ένα πλέγμα μέτρων. Τη φορολόγηση των υπερκερδών με ταυτόχρονη μείωση των έμμεσων φόρων και βεβαίως τη διατίμηση στα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους ενέργειας και τα διυλιστήρια. Τον έλεγχο των τιμών σε όλη την αλυσίδα. Δηλαδή και στην εισαγωγή και στο χονδρεμπόριο, όχι μόνο στο λιανεμπόριο, γιατί πολλές φορές όταν ένα προϊόν φτάνει στο ράφι, το κακό έχει γίνει. Και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης του λιανικού εμπορίου έχει ένα μικρό περιθώριο κέρδους, το οποίο επικάθεται σε τεράστια περιθώρια που έχουν συσσωρευτεί στα προηγούμενα σκαλοπάτια της πορείας προς το ράφι.

Ξέρετε, έχω εκπλαγεί από τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση από εκείνη τη στιγμή και μετά. Η ΝΔ αντέδρασε σαν να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία προτείνεται ή εφαρμόζεται το μέτρο της μείωσης των έμμεσων φόρων.

Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στην Ελλάδα στα 2-3 τελευταία χρόνια τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ μόνο έχουν αυξηθεί κατά 40%. Πριν 3 χρόνια το κράτος είχε γύρω στα 14-15 δισ. έσοδα από τον ΦΠΑ και τώρα έχει πλέον των 20-21. Αυτό είναι μια τεράστια μεταβολή. Είναι χρήματα τα οποία λείπουν από την κυκλοφορία. Και βεβαίως παράγουν δημοσιονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει να κάνουν την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.

Δηλαδή τον Ιούλιο, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδωσε 4 δισ. παραπάνω πλεόνασμα από τον στόχο. Μάλιστα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με τις δικές μας προτάσεις… Κατανοητό. Αν συμφωνούσε, ενδεχομένως να ήταν και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κανέναν φόρο δεν μπορεί να μειώσει; Κανένας έμμεσος φόρος δεν μπορεί να μειωθεί; Γιατί αυτή η επιμονή;

Και η απάντηση κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια. Δεν έχει ένα κρυφό σχέδιο. Δεν είναι κάποια συνωμοσία. Έχει πει ευθαρσώς ότι πρέπει να «ξεφορτωθεί» μια μεγάλη πλειοψηφία, ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Άρα τι κάνει; Αφήνει την ακρίβεια να πέσει πάνω σε αυτές τις επιχειρήσεις που επωμίζονται το κόστος της ενέργειας, το κόστος των πρώτων υλών, και πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες τους… Και ταυτόχρονα αναπτύσσει και μία μηχανική στη χρηματοδότηση που τις αποκλείει από οποιαδήποτε δυνατότητα να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Αυτό λοιπόν υλοποιεί η κυβέρνηση και αυτό απαντά στο μόνιμο ερώτημα το οποίο συναντάμε και στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και μέσα στη Βουλή: “Μα γιατί; Είναι τόσο κακός ο Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο και δεν θέλουν να μειώσουν τον ΦΠΑ;”

Όχι δεν πρόκειται για καλοσύνη ή κακία. Πρόκειται για μία μεθοδευμένη πολιτική, η οποία αποτυπώνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη, ήταν χρόνια στο ευαγγέλιο των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που βγάζει ο ΣΕΒ και προφανώς κάποια στελέχη που μετακόμισαν από τον ΣΕΒ στο στενό επιτελείο Μητσοτάκη, πήραν από τον ΣΕΒ στον χαρτοφύλακα τους αυτό το σχέδιο και το κάνουν εφαρμοσμένη πολιτική με τον πιο άγριο τρόπο.

Για αυτό βλέπουμε τα συμπτώματα περισσότερο από τις εκλογές του 2023 και μετά. Την περίοδο 2019-23 αυτό το σχέδιο καλύφθηκε κάτω από το πέπλο και τη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μοιράζει χρήμα, διότι κάμφθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες και υπήρξαν και τα καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία εσείς γνωρίζετε. Από το 2023 και μετά αυτή η πολιτική είναι γυμνή. Πολλοί έχουν σοκαριστεί. Δεν θέλω να πω “τα λέγαμε”, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντοπίσει πολύ έγκαιρα την ουσία αυτής της στρατηγικής».

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία εξπρές Boris – «Βουτιά» της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Νίκος Παππάς: Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θέρμη: Εξιτήριο πήρε το 2 ετών αγόρι – Στη φυλακή ο 46χρονος που παρέσυρε την οικογένεια

Υπόθεση Πελικό: Η στιγμή της σύλληψης του 71χρονου που υπνώτιζε και βίαζε τη σύζυγό του επί 10 χρόνια (Video)

Παραλίγο σύγκρουση στον Προαστιακό: «Αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα είχε συμβεί τίποτα», λέει ο μηχανοδηγός

Σαλαμίνα: Στο δρόμο πεταμένοι οι πυροσβέστες του νησιού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter