Τα πρώτα πολύ σοβαρά ρήγματα στην πολιτική Μητσοτάκη είναι ορατά και «όλο το επικοινωνιακό περιτύλιγμα θα καταστεί πάρα πολύ σύντομα απολύτως ανίσχυρο για να καλύψει τις οδυνηρές συνέπειες που υπάρχουν στην οικονομία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα πρώτα σημάδια της πολιτικής της Ν.Δ. δεν είναι καθόλου θετικά. Έχουμε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, μείωση της απασχόλησης, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και μία πραγματικότητα την οποία αναγνωρίζει και ο ΣΕΒ –για τον οποίο η Ν.Δ. έκανε όλα τα χατίρια σε νομοθετικό επίπεδο και με μάλιστα με τη μέθοδο της αστραπιαίας νομοθέτησης- ο οποίος λέει ότι για να βγουν οι στόχοι για το 2019 και το 2020 θα πρέπει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να καταγραφεί αύξηση των επενδύσεων στο 8,8% και της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,8%. Αυτή δεν είναι αριθμοί που είναι δυνατόν να πιαστούν», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 943» και τους δημοσιογράφους Νίκο Μερτζάνη και Ελένη Μίγκου.
Όπως σημείωσε, τα πρώτα πολύ σοβαρά ρήγματα στην πολιτική Μητσοτάκη είναι ορατά και «όλο το επικοινωνιακό περιτύλιγμα θα καταστεί πάρα πολύ σύντομα απολύτως ανίσχυρο για να καλύψει τις οδυνηρές συνέπειες που υπάρχουν στην οικονομία».
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει υπεραισιόδοξες προβλέψεις, όπως ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%, η είσπραξη 550 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την πάταξη της φοροδιαφυγής, η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του δημοσίου και η άντληση 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Για τον ίδιο «από το 2019, πριν ακόμα το ξεκίνημα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μπήκαμε στη φάση των περικοπών. Η κατάθεσή του κρύβει αμείλικτες αλήθειες: Τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας που πήραν κοινωνικό μέρισμα πέρυσι, δεν θα το πάρουν φέτος, η 13η σύνταξη για το 2020 δεν θα καταβληθεί, η προκαταβολή φόρου δεν θα μειωθεί, η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα καταργηθεί». Συμπληρώνοντας, μάλιστα, πως πρόκειται για θετικά μέτρα που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Ν.Δ. ακυρώνει, καθώς αρνήθηκε τη μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν δρομολογηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα μέσω της αξιοποίησης μέρους του «μαξιλαριού». «Από όσο φαίνεται το “μαξιλάρι” θα αξιοποιηθεί για να βελτιώσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες μέσω του σχεδίου Ηρακλής», επεσήμανε επίσης.
Σχολιάζοντας δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ότι από την 1η Ιανουαρίου έρχεται μαζική επίθεση πλειστηριασμών, ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Είναι απολύτως προφανές το τι θα συμβεί. Είναι κάτι που συνδυάζεται με το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και προβλέπει την παροχή ακόμα 12 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Ένα ποσό που μπορεί να αυξηθεί μόνο με μία υπουργική απόφαση. Μπορεί δηλαδή να έρθει του χρόνου ο υπουργός και να μας πει ότι δίνει στις τράπεζες άλλα 10 δισ. ευρώ εγγυήσεις».
Επικριτικός ήταν ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση και με την άρνηση της Ν.Δ. να δεχθεί την ψήφιση πρόβλεψης για τον έλεγχο των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. «Ενώ θα ορίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας και θα αποφασίζουν αν θα γίνεται ή όχι κατάσχεση, αυτές οι εταιρείες θα λειτουργούν εκτός δημοσίου ελέγχου. Το δημόσιο, που παρέχει τις εγγυήσεις, θα έπρεπε, να έχει αυξημένο λόγο στο τι συμβαίνει και πώς πολιτεύονται αυτά τα οχήματα ειδικού σκοπού». Συμπληρώνοντας ότι με το σχέδιο που επελέγη, η εκκαθάριση των βιβλίων των τραπεζών θα γίνεται εις βάρος της οικονομίας. «Υποτίθεται ότι τις τράπεζες τις θέλουμε με καθαρά χαρτοφυλάκια, χωρίς μεγάλα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να βοηθηθεί η οικονομία. Αν είναι στην πορεία προς την εκκαθάριση των βιβλίων των τραπεζών να ματώσει η οικονομία μας, να πληγούν κλάδοι, να γίνουν μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, τότε έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τον κόσμο ανάποδα», κατέληξε.
https://www.facebook.com/nikospappas66/videos/1797123320465482/