«Είμαστε ενώπιον μιας τεράστιας προσπάθειας συγκάλυψης και αλλαγής ατζέντας. Η συζήτηση περιβάλλεται από το πέπλο της μη ανάληψης ευθύνης», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών.
Όπως τόνισε «ο κ. Καραμανλής θα είναι κανονικά υποψήφιος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που υποτίθεται ότι είχαν παραιτηθεί, βρίσκονται στη θέση τους, υπογράφουν αποφάσεις και κανένας δεν ξέρει αν καταστρέφουν, παραποιούν ή δημιουργούν στοιχεία, ο κ. Παπαδόπουλος βάλθηκε να πείσει, με την άστοχη περιοδεία του στον σταθμό της Λάρισας, ότι η τηλεδιοίκηση εκεί λειτουργεί, ο κ. Γεραπετρίτης αραδιάζει ένα σωρό ψέματα, η κυβέρνηση αρνείται να ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων».
Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε, ακόμα, την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε το σύνολο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να καταθέσει τα πρακτικά και τις αλληλογραφίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε «να δούμε πως φτάσαμε στο σημείο το ελληνικό κράτος να απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αναπτύξει εγκαίρως τα συστήματα ασφαλείας και πως η ιδιωτική εταιρεία απαλλάσσεται της υποχρέωσης να κάνει 600 εκατ. ευρώ επενδύσεις». Όπως επεσήμανε, «αν δεν απαντηθεί η ερώτηση, αν δεν δοθούν τα έγγραφα, θα μιλάμε για συγκάλυψη».
Ο ίδιος κατέκρινε την κυβερνητική επιλογή να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για την επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος των Τεμπών. Για να σημειώσει: «Πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην ασυδοσία της επιτροπής. Σας χτυπήσαμε καμπανάκια για τα ασυμβίβαστα. Ο κ. Πυργίδης της επιτροπής ήταν σύμβουλος του ΟΣΕ για θέματα ασφαλείας στις αφύλακτες διαβάσεις και τώρα είναι εμπειρογνώμονας, ο οποίος έχει ακαταδίωκτο, ο οποίος θα αξιολογήσει ποιος έχει τις ευθύνες και ο οποίος θα στείλει και “ραβασάκι” στη δικαιοσύνη. Με τη δικαιοσύνη να υποχρεούται να το λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, όπως υπαγόρευσε, όχι απλώς είπε, ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ντογιάκο». Στην ίδια κατηγορία έθεσε και την περίπτωση του κ. Τερεζάκη, ο οποίος ήταν σύμβουλος του ΟΣΕ για θέματα ασφαλείας «και αφού, προφανώς, κάποιος σκέφτηκε ότι τα πήγε καλά, τον διορίσατε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ».
Ο βουλευτής του Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών επεσήμανε: «Δεν θα βρείτε συμμάχους στην προσπάθεια συγκάλυψης, παρότι φαίνεται ότι θα ζητήσετε σχετική λαϊκή εντολή. Η ελληνική κοινωνία θρηνεί 57 -κατά κύριο λόγο νέους- ανθρώπους. Και δεν θα σας χαριστούν, όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι οποίοι παρίστανται πλέον στην υπόθεση, και κυρίως οι συγγενείς των θυμάτων».
Αναφερόμενος στην ΕΥΔΑΠ, μίλησε για τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως αυτή κατά της παραχώρησης της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αττικής σε ιδιώτες, με τις οποίες η Ν.Δ. δεν συμμορφώνεται, και κατέθεσε πρόσφατη επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας σύμφωνα με την οποία «αν δεν λάβετε έκτακτα μέτρα για τη συντήρηση του δικτύου, ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα ύδρευσης στο 30% ως 40% της πρωτεύουσας».
Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όλα τα κόμματα, στην πορεία προς τις εκλογές, πρέπει να πουν τι είδους κυβέρνηση επιθυμούν να βγει από την κάλπη. Η Ν.Δ. πρωτοτυπεί και δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από την επερχόμενη κάλπη, έτσι οι πολίτες είναι μπροστά σε δύο επιλογές: Την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος μπορεί να δώσει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη το πρωί ή την επιλογή των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μήπως ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να φτιάξει μια κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει την προσπάθεια συγκάλυψης, δεν θα προστατεύσει την α’ κατοικία, δεν θα ρυθμίσει τα ιδιωτικά χρέη και θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία στη διχόνοια».