Παππάς: Οι προοδευτικές δυνάμεις και οι δυσαρεστημένοι συντηρητικοί να στηρίξουν τις προτάσεις μας – Να εξετάσουμε την πιθανότητα προοδευτικού ΠτΔ

Παππάς: Οι προοδευτικές δυνάμεις και οι δυσαρεστημένοι συντηρητικοί να στηρίξουν τις προτάσεις μας – Να εξετάσουμε την πιθανότητα προοδευτικού ΠτΔ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Εργαλειοποιείτε την ακρίβεια, συμπιέζετε τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, η πολιτική σας δεν ακυρώνει, αλλά μάλλον ενισχύει τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης» ανέφερε μεταξύ άλλων και κατέθεσε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Σας καλούμε να ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία μας ώστε: 1. Να κάνουμε υποχρεωτικό και για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά τους ευάλωτους. 2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 3. Να δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση. Και από αύριο να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορισμού του ευάλωτου».

Επιπλέον, κατέθεσε αίτημα ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου (καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών, καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΟ Δήμητρα).

Επίσης, επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων ώστε να συζητηθεί η πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών (ύψος προμηθειών – επιτοκιακή διαφορά).

Τέλος, επανέλαβε την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, τονίζοντας τις προτάσεις για «θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε διύλιση, παραγωγή και εμπορία ενέργειας, παραγωγή και εμπορία τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών, κ.ά. Αλλά και μείωση ΦΠΑ, με μηδενισμό του σε βασικά είδη».

«Καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να στηρίξουν την πρότασή μας. Όπως και τους διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς. Να πράξουν το ίδιο, ακυρώνοντας την ψήφο τους στον πτωχευτικό νόμο» τόνισε στη συνέχεια.

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να εξετάσουν τη στήριξη ενός προσώπου από τον προοδευτικό χώρο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Παππάς σε «αντάρτες» ΝΔ για την τροπολογία προστασίας δανειοληπτών: «Όσοι διαμαρτύρονται, μπορούν να συνδράμουν»

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της ομιλίας του Νίκου Παππά:

«Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης ενώ διανύουμε τον 6ο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη; Το ότι επί πέντε και πλέον έτη δεν αντιμετωπίζετε τις κρίσεις, αλλά τις γιγαντώνετε. Το ότι υλοποιείτε επίμονα το σχέδιο Πισσαρίδη για την υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων. Το ότι με τη δική σας πολιτική, η Ελλάδα ήταν 21η στην Ευρώπη στην ανάπτυξη κατά την τετραετία 2019-2023, σύμφωνα με τη Eurostat. Με σωρευτική ανάπτυξη 5,8%. Ή 1,4% κατ’ έτος.Παρόλο που είχατε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα δημοσίων δαπανών. Παρόλο που άνοιξαν οι γραμμές χρηματοδότησης και δημόσιο χρήμα ήταν διαθέσιμο. Με τη δική σας πολιτική είμαστε 23οι στην Ε.Ε. στον μέσο μισθό.

«Καλλιεργήσατε» υπερκέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπερέσοδα για το δημόσιο και «θερίζετε» υπερπλεονάσματα -στα 4,2 δισεκ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο- χρήματα που λείπουν από την κοινωνία και την αγορά. Εργαλειοποιείτε την ακρίβεια, συμπιέζετε τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, η πολιτική σας δεν ακυρώνει, αλλά μάλλον ενισχύει τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης.

Είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε. στις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα ήταν όταν χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αλλά εσείς αποτύχατε να την οδηγήσετε σε αναπτυξιακό άλμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από μια δύσκολη περίοδο διακυβέρνησης, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να προστατέψει την κοινωνία. Και να καταστήσει τη χώρα, δύναμη υπολογίσιμη, κόμβο περιφερειακής ανάπτυξης, συνεργασίας και ειρήνης.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής δεν πρόκειται να βρουν λύση σε συντηρητικές πολιτικές. Αν κοιτάξουμε προς το 2034, δέκα χρόνια μετά, και υποθέσουμε ότι δεν αλλάζει η εφαρμοζόμενη πολιτική, θα διαπιστώσουμε ότι αυτές οι πολιτικές θα έχουν αφήσει ανεπίλυτες πολλές προκλήσεις. Δημογραφικό: 10 χρόνια μετά θα απευθυνόμαστε σε μισό εκατομμύριο λιγότερους πολίτες, καθώς ήδη οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 68%.Κλιματική αλλαγή: 10 χρόνια μετά θα περιβαλλόμαστε από άγονες -λόγω πυρκαγιών ή πλημμυρών- εκτάσεις γης και εγκαταλελειμμένες παραγωγές. Οικονομική δυσπραγία: 10 χρόνια μετά, χωρίς ένα προοδευτικό παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο θα βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό αδιεξόδου. Χρειάζεται μία προοδευτική στροφή. Οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αναπόφευκτη μοίρα και η αναπόφευκτη πορεία για τον ελληνικό λαό.

Σας καλούμε να ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία μας ώστε: 1. Να κάνουμε υποχρεωτικό και για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά τους ευάλωτους. 2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 3. Να δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση. Και από αύριο να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορισμού του ευάλωτου.

Καλωσορίζω τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, που δήλωσε ότι είναι υπέρ κάθε συνεργασίας που πλήττει τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας. Και καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να στηρίξουν την πρότασή μας. Όπως και τους διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς. Να πράξουν το ίδιο, ακυρώνοντας την ψήφο τους στον πτωχευτικό νόμο.

Επανακαταθέτουμε αίτημα ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για ζητήματα του αγροτικού τομέα, καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών και ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Καταθέτουμε αίτημα για τη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων ώστε να συζητηθεί η απαράδεκτη πολιτική τιμολόγησης των τραπεζών (ύψος προμηθειών – επιτοκιακή διαφορά). Επανακατεθέτουμε επίκαιρη επερώτηση για την ακρίβεια, με τη δική μας πρόταση να περιέχει θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε διύλιση, παραγωγή και εμπορία ενέργειας, παραγωγή και εμπορία τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών, κ.ά. Αλλά και μείωση ΦΠΑ, με μηδενισμό του σε βασικά είδη.

Επειδή στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα, καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εξετάσουμε τη στήριξη ενός προσώπου από την αριστερά – προοδευτικό χώρο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πολιτική σας μειώνει τη διπλωματική εμβέλεια της χώρας. Σε μία περίοδο που υπάρχουν αναταραχές, κίνδυνοι και εστίες αστάθειας, η εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη χώρα παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μάς έχουν δείξει ότι η πρακτική και η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν είναι εύκολο να είναι συμβατή με τα «Ήρεμα Νερά». Και η Ι.Χ. εξωτερική πολιτική, η μυστική διπλωματία ή η λογική του δεδομένου συμμάχου δεν μπορούν να περιορίσουν την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της γειτονικής χώρας. Οι δε προσβολές προς το Διεθνές Δίκαιο είναι αδιανόητο να μένουν αναπάντητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρών. Για να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός. Για να ηγηθούμε ως κόμμα, όπως οι συλλογικές μας αποφάσεις προστάζουν, μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας.

Την προοδευτική πορεία δεν πρόκειται να την ανακόψει καμία προσπάθεια της Ν.Δ. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης, καμία επιχείρηση κατατεμαχισμού της προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να επικρατήσει. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης της ιστορικής μνήμης δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού που ξεδιπλώνει ο κ. Μητσοτάκης, αγγίζοντας την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας αλλά και τις μέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, του υποσχόμαστε ότι θα μας βρει απέναντι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter