«Οι τεχνολογίες δεν είναι κάτι το πολιτικά ουδέτερο. Η αξιοποίησή τους και διάχυσή τους στην κοινωνία, δεν είναι κάτι το πολιτικά ουδέτερο. Μπορούν, είτε να γίνουν εργαλείο για να περάσουμε σε μια κοινωνία μεγαλύτερης συνοχής, ή μπορούν δυστυχώς να γίνουν ο τρόπος με τον οποίο θα διογκώσουμε τις υπαρκτές και μεγάλες ανισότητες στη χώρα μας» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη στο ΕΒΕΑ, με τίτλο «Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Την εκδήλωση, εκτός από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ για την άψογη συνεργασία, προσθέτοντας ότι «κάτι κινείται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση» όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι αυτό ισχύει για επιχειρήσεις και πολίτες, οι συνδεσιμότητες αφορούν όλους τους δήμους για το τι μπορούν να προσφέρουν στους δημότες τους, οι υπηρεσίες τηλε-ιατρικής, οι οπτικοακουστικές παραγωγές, η έξυπνη στάθμευση(…) γενικότερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλους, υπογράμμισε.
«Το ποιες δημοτικές Αρχές θα έχουμε μετά τις εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το πώς ακριβώς θα αναπτυχθούν αυτού του τύπου οι τεχνολογίες» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «χρειάζεται ένας ενιαίος, κεντρικός σχεδιασμός, όπου η Πολιτεία θα βάλει και το εκτόπισμά της και θα προτάξει με δημοκρατικά οργανωμένο τρόπο τις προτεραιότητες και θα συντονίσει τις δυνάμεις της και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την οργανωμένη επιχειρηματικότητα».
Μιλώντας για τα κεντρικά έργα που αναπτύσσονται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο Ν. Παππάς ανέφερε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, στο οποίο θα “κουμπώσουν” και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ένας κεντρικός κόμβος διαλειτουργικότητας για τους φορείς.
Ανέφερε επίσης τις εφαρμογές έξυπνης στάθμευσης, ένα έργο που αφορά 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πρώτη φάση, χαρακτηρίζοντάς το “σοβαρή πρώτη ύλη” στην προεκλογική περίοδο για τους δημάρχους.
Μιλώντας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε την ηλεκτρονική σύνδεση των αθλητικών χώρων και το σύστημα διαχείρισής τους στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι το Wifi Gr αναφέρεται σε 3.000 σημεία hot spots όπου οι δημοτικές Αρχές σε επιλεγμένα σημεία θα έχουν σύνδεση εξυπηρετώντας τους πολίτες.
Τέλος, ο Ν. Παππάς αναλύοντας τους τρεις πυλώνες του έργου για τις ευρυζωνικές συνδέσεις, μίλησε για το Rural Broadband, το Super Fast Broadband το οποίο αφορά συνδέσεις με οπτική ίνα, το Ultra Fast Broadband, και τόνισε ότι γίνονται επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ μέχρι το 2022 για συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια παρέμβαση οφείλει να φροντίζει στο να μη μένει κανένας πολίτης εκτός της ψηφιακής πραγματικότητας.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην παρέμβασή της, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο ο οποίος έχει “εύκοα ώττα” ευνοώντας τις ευρύτερες συνεργασίες, είπε ότι είναι θέμα Δημοκρατίας οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα στοίχημα, συνέχισε, το οποίο μένει ακόμα να κερδηθεί.
Η περιφερειάρχης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν σε επίπεδο Περιφερειών, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες είναι ασπίδα κατά της γραφειοκρατίας, η οποία είναι και το άλλοθι της διαφθοράς, «ένα εργαλείο για ένα νέου τύπου ισότιμη ανάπτυξη μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών».
«Για αυτό και στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει μια στρατηγική επένδυση σε βάθος χρόνου, μέσα από την κομβική συνέχεια με το υπουργείο ΨΗΠΤΕ. Ορίσαμε, μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, και αυτή η στρατηγική επένδυση αφορά είτε τη σύσταση του Film Office» σημείωσε, ευχαριστώντας τον υφυπουργό ΨΗΠΤΕ Λ. Κρέτσο και τονίζοντας ότι έγινε το αυτονόητο για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των παραγωγών.
Μίλησε για την ψηφιακή αναβάθμιση της Μάνδρας, λέγοντας ότι εκεί η Περιφέρεια δεν λειτούργησε ψευδεπίγραφα φιλάνθρωπα, ούτε «χυδαία ανταποδοτικά» απέναντι σε έναν δήμο που δοκιμάστηκε από μια εθνική τραγωδία, και ήδη έχει παραδοθεί η μελέτη, ώστε η Μάνδρα να γίνει smart city.
Η κα Δούρου έκανε λόγο για μια ψηφιακή αναβάθμιση, η οποία έρχεται να αμβλύνει τις χρόνιες παθογένειες μιας στρεβλής ανάπτυξης και με την κατάλληλη τεχνική βοήθεια, και να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος μιας «ευρωπαϊκής χώρας που ήταν ευρωπαϊκή όταν έπρεπε να σπεύσει να υλοποιήσει ευρωπαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας, αλλά όχι όταν έπρεπε να υλοποιήσει ζητήματα έξυπνης εξειδίκευσης, ισότητας φύλλου, περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Κλείνοντας, η κα Δούρου τόνισε ότι μιλάμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, με δράσεις διαχείρισης της κυκλοφορίας, των έξυπνων κάδων κλπ. Ήδη έχουν εκχωρηθεί πόροι στις αστικές Αρχές που υλοποιούν ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τοπικής κλίμακας έξυπνες πόλεις κάνοντας λόγο για τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσλειτουργιών απελευθερώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής. Επίσης, μίλησε για χρηματοδότηση σημαντικών έργων από την Περιφέρεια, όπως η τηλεματική του ΟΑΣΑ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το δωρεάν Wi Fi στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, την ψηφιοποίηση του μουσείου Ακρόπολης, τον εκσυγχρονισμό και μείωση του κόστους των υπηρεσιών της Περιφέρειας, επενδύσεων σε σχέση με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, δωρεές υπολογιστών στα σχολεία (…).
Τέλος, στην εκδήλωση μίλησαν και οι δήμαρχοι Βύρωνα και Αιγάλεω Γρηγόρης Κατωπόδης και Δημήτρης Μπίρμπας, οι οποίοι, αφού αναφέρθηκαν στις τεχνολογικές δράσεις των δήμων τους, τόνισαν και αυτοί την αναγκαιότητα οι νέες τεχνολογίες να διαχέονται σε όλους τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως θέμα Δημοκρατίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ