Παππάς: Ο εγχώριος κλάδος βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain (Photos)

Παππάς: Ο εγχώριος κλάδος βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain (Photos)

Στα περίπτερα του Athens Games Festival περιηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός, Λευτέρης Κρέτσος. Επισκέφθηκαν όλα τα περίπτερα και ενημερώθηκαν για τις νέες εφαρμογές στον χώρο που αναπτύσσουν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με το Φεστιβάλ ο κ. Παππάς τόνισε: «είναι πολύ καλύτερο σε ποιότητα και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού. Η οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται και νομίζω ότι ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να αποτελέσει ένα κλάδο, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση αυτού που λέμε brain drain, διότι αν περπατήσετε μέσα στον χώρο θα δείτε ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τα παιχνίδια είναι είναι πολύ νέοι στην ηλικία. Αλλά ο κλάδος μπορεί να κάνει και κάτι άλλο: μπορεί να αλλάξει ραγδαία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Υπάρχουν καταπληκτικές ιδέες για την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία ελληνική μυθολογία και μέσα από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών η παγκόσμια κοινότητα των Gamers μπορεί να έρθει σε επαφή με το τι σημαίνει για την ανθρωπότητα η Ελλάδα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, διαμορφώνει τους όρους για να υπάρχουν οι πλατφόρμες ,ούτως ώστε αυτά τα προϊόντα να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό και αναπτύσσει και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Νομίζω ότι μπορούμε στο συγκεκριμένο κλάδο να έχουμε μία ματιά πάρα πολύ μεγάλης αισιοδοξίας. Είναι ένας κλάδος κρίσιμος, ένας κλάδος ο οποίος είχε υποτιμηθεί κατά το παρελθόν, αλλά τώρα νομίζω ότι κάνει καθώς περνάει ο καιρός αισθητή την παρουσία του».

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό είπε ότι είναι κρίσιμος μέγεθος, καθώς όπως τόνισε «δεν υπάρχουν παιχνίδια χωρίς τους ανθρώπους. Ανθρώπους που αναπτύσσουν ιδέες με ευαισθησίες, που αναπτύσσουν από εκπαιδευτικά παιχνίδια μέχρι παιχνίδια που αφορούν ασθενείς και φροντιστές ανθρώπων με άνοια. Μιλάμε για μία γκάμα λειτουργιών που μπορεί πραγματικά η βιομηχανία των παιχνιδιών να υπηρετήσει και να αναπτύξει. Η συμβολή της είναι νομίζω πάρα πολύ κρίσιμη».

Από την πλευρά του ο κ. Κρέτσος τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ισχυρος περιφερειακός παίκτης στο χώρο των οπτικοακουστικών βιομηχανιών. Προφανώς δεν μπορει να ξεπεράσει τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα έχουμε όλες τις δυνατότητες και πολύ σύντομα όλα τα εργαλεία πολιτικής, όλα τα κίνητρα που μπορεί να ζητήσει ένας παραγωγός που δραστηριοποιείται στο χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας. Δηλαδή και φορολογικά και αναπτυξιακά για τις υποδομές και κίνητρα για την καταπολέμηση προβλημάτων ρευστότητας και επιδότηση παραγωγής με το cash rebate που ειναι πολύ γενναιόδωρο. Είναι 35% χωρίς ταβάνι και ήδη λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία. Από κει και πέρα νομίζω η μεγάλη έμφαση και το μεγάλο στοίχημα είναι να επενδύσουμε περισσότερο στις ψηφιακές δεξιότητες και να διαμορφωθούν όλες εκείνες οι δυνατότητες του να αξιοποιηθεί το τελικό ταλέντο».

Ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε πέντε χιλιάδες αποφοίτους από σχολές στον ευρύτερο κλάδο των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής. «Πρέπει, όμως, να διαμορφώσουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες προκειμένου αυτές οι δεξιότητες να μπορούν να αποδοθούν στην αγορά και η Ελλάδα να γίνει ένας πόλος έλξης επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία». Είπε ακόμα ότι στις αρχές του 2019 θα έχει συσταθεί και τεθει σε λειτουργία το πρώτο επενδυτικό ταμείο για οπτικοακουστικά έργα που μέρος του οποίου είναι και το gaming industry.

«Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ ταλέντο στο χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας. Παρά τις όποιες ελλείψεις, την απρονοησία της πολιτείας μέχρι πρόσφατα να δώσει κίνητρα και μία ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη βιομηχανία, είναι αλήθεια ότι το ελληνικό ταλέντο έχει δυνατότητες και το έχει αποδείξει αυτό και στα διεθνή φεστιβάλ και σε όποιες άλλες συμμετοχές», είπε ο κ. Κρέτσος και τόνισε ότι στο ελληνικό φεστιβάλ που ολοκληρώνεται σήμερα συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής στο χώρο του gaming industry.

Documento Newsletter