Τα «προγράμματα ευφυούς, ψηφιακής, γεωργίας και κτηνοτροφίας» και η χρήση νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο «εξωστρεφές» και «αποτελεσματικό» παραγωγικό μοντέλο, «με αύξηση στα εισοδήματα, μείωση του κόστους, βελτίωση των προϊόντων και της παραγωγικότητας και νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΝ», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
«Για να πάει η Ελλάδα στην επόμενη σελίδα, δηλαδή, στη σφαίρα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τη σημαντική, ξεχωριστή και με νέους όρους συμβολή του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας» πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι «ο τομέας των τομέων», ο οποίος μπορεί να κάνει κάθε άλλο τομέα πιο εξωστρεφή, πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό, όμως για να συμβεί αυτό, οι τεχνολογίες πρέπει να γίνουν «τεχνολογίες των ανθρώπων, τεχνολογίες βαθιές», που θα «έχουν «ενσωματωθεί και θα έχουν γίνει ένα με την καθημερινή ζωή», στις συναλλαγές και στις επαγγελματικές και κοινωνικές της δραστηριότητες.
«Να υπογραμμίσω εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι είναι χρέος μας να ενδυναμώσουμε τις ψηφιακές γνώσεις στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής μας στρατηγικής. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε. Και δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα η απουσία ενός συγκεκριμένου πόλου μέσα στη διοίκηση, ο οποίος θα προτεραιοποιεί αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, πριν ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός έλαβε την πρωτοβουλία συγκρότησης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής» είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε:
«Πιστεύουμε ακράδαντα, φίλες και φίλοι, τα προγράμματα ευφυούς ψηφιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας μπορούν να δώσουν ώθηση στον αγροτικό κόσμο για μια φυγή προς τα μπρός. Μπορεί να οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμογή του το οποίου θα φέρει αύξηση στα εισοδήματα, μείωση του κόστους, βελτίωση των προϊόντων και της παραγωγικότητας και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε εδώ, για να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων των παραγωγικών δυνάμεων, της τεχνολογίας της κοινωνίας και της οικονομίας, τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία».
«Θέλω να το πω, για άλλη μια φορά, το δικό μας σύνθημα είναι να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους. Τις τεχνολογίες του αύριο, σήμερα, για όλους» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, μεταξύ αυτών την προσπάθεια επέκτασης και διάδοσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και δικτύων στην ελληνική επαρχία, μέσω του προγράμματος «Rural Broadband», ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης, σε άλλες ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις που έχουν ήδη εκπονηθεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα ερευνητικά κέντρα για την πρωτογενή παραγωγή, σε διάφορα μέρη της χώρας, αξιοποιώντας, ή συμμετέχοντας σε προγράμματα, με έμπρακτη ωφέλεια για τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν και με σημαντικές αποδώσεις για τους παραγωγούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ