Παππάς: Η πρώτη ευθύνη για τα προβλήματα στα ΜΜΕ βαραίνει τους πολιτικούς

Παππάς: Η πρώτη ευθύνη για τα προβλήματα στα ΜΜΕ βαραίνει τους πολιτικούς

Για χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, η οποία έχει και ελληνικό βραχίονα, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας την υπόθεση των Paradise Papers, στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης”.

Αυτό είναι άκρως αποκαλυπτικό για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τις υποχρεώσεις τους στη δημόσια σφαίρα, συνέχισε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις και χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ανοιχτό πολιτικό ζήτημα. «Υπάρχουν κενά στην αφήγηση και θα πρέπει με λεπτομέρεια αυτά τα ζητήματα να απαντηθούν. Όσοι είμαστε στην πολιτική έχουμε αποδεχθεί ότι τα στοιχεία της περιουσίας μας δεν είναι προσωπικά δεδομένα» τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την τροπολογία μείωσης του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και τις φωνές που μιλούν για “δώρο” στους καναλάρχες, ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε ουσιαστικά αβάσιμη την κριτική, γιατί οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να υποστούν δύο νέα βάρη, πρώτον το ποσό που θα καταβάλουν για την τηλεοπτική άδεια και δεύτερον το οικονομικό βάρος για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, «το οποίο ήταν πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», σημείωσε. Yπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση, περνάμε πλέον σε ένα ρυθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο με άμεσο βήμα τη διάσωση του ταμείου των δημοσιογράφων. Επισήμανε ότι η μείωση του φόρου δεν θα ισχύει χωρίς την κατοχή τηλεοπτικής άδειας και καταλόγισε προχειρότητα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο θέμα.

Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για έναν δοκιμαζόμενο κλάδο (σ.σ. τον χώρο του Τύπου), ο οποίος πηγαίνει σε μία κατάσταση βιωσιμότητας πλέον, με 2.800 εργαζόμενους στα κανάλια, με καθορισμένο πλαίσιο, με ποιοτικό πρόγραμμα, με βιωσιμότητα και απασχόληση.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, την πρώτη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου των ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας σφιχτός διάλογος για να βρεθούν μέτρα στήριξης του Τύπου, με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς ο κλάδος του Τύπου είναι ειδικός κλάδος που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης.

Αναφορικά με τις “γκρίνιες” εκ μέρους των εκδοτών για το 2% επί του τζίρου στις εφημερίδες, ο υπουργός είπε ότι πρέπει συνολικά να εξεταστούν τα βάρη που προκύπτουν και πως μπορούν όλοι να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και των εφημερίδων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλαχθεί η τροπολογία για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.

Ετικέτες

Documento Newsletter