«Τελειώνει μία περίοδος για τα κόμματα συνολικά, και το ποιοι έχτισαν καριέρες πάνω στο Μακεδονικό, ποιοι επιχείρησαν να ιδρύσουν και να σταδιοδρομήσουν σε κόμματα τα οποία ήταν σχεδόν μονοθεματικά, το ξέρει ο ελληνικός λαός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ο οποίος μίλησε σε πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού Open, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αυριανή μέρα.
«Ο κύριος εκφραστής αυτού του ρεύματος στην ελληνική πολιτική ήταν ο κ. Σαμαράς. Κλείνει όμως μία περίοδος, ο κ. Σαμαράς ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολιτεύτηκε με την ‘Πολιτική Άνοιξη’ με το συγκεκριμένο τρόπο και τώρα είναι ο πρωτοπόρος των απορριπτικών τάσεων που υπήρχαν και στην ελληνική πολιτική και στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:
«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτό αφορά και τη Νέα Δημοκρατία – φάνηκε ότι η σημερινή της ηγεσία ενδεχομένως κάποιο μήνυμα το έχει πάρει – δεν θέλω να προτρέξω, αλλά πρέπει να αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας στο να σκεφτούμε το πώς θα αξιοποιήσουμε τα θετικά που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για μειοδοτική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «για μειοδοσία μιλάγαμε όλες αυτές τις μέρες, όλες τις μέρες οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας από όλα τα στελέχη της, είναι ότι στην πραγματικότητα αυτή η συμφωνία μας πηγαίνει πίσω από τη λεγόμενη εθνική γραμμή, είναι κάτι το οποίο δίνει κάτι περισσότερο στα Σκόπια. Αυτό είναι ο μειοδότης και ο πλειοδότης, αυτό που ακριβώς συνέβη, και αυτό που εξηγούμε εδώ και τρεις μέρες. Εμείς θεωρούμε ότι εδώ η χώρα υπέστη εθνική ήττα. Δεν θα υπάρξει εθνική συνεννόηση, γιατί έχουν κατατεθεί δύο διαφορετικές αντιλήψεις και σχέδια και για την πορεία της χώρας και για το πώς πρέπει να πορευτούμε».
Απαντώντας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, ανέφερε προς τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε αν στις επόμενες εκλογές εσείς θα διεκδικήσετε ψήφο για να ξηλώσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών ή όχι. Διότι αν δεν διεκδικείτε ψήφο για να ξηλώσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο γόνιμος πολιτικός διάλογος επιβάλλει να συζητήσουμε ενώπιον του λαού το τι προτίθεται ο καθένας να κάνει στη βάση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας».
«Αυτή η συμφωνία λέει ότι τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα το ψηφίσετε εσείς. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακούσατε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι ‘δεν απεμπολώ το βέτο’» απάντησε ο Μ. Βορίδης. «Ο λαός δεν είναι διχασμένος από αυτό, διχασμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τον λαό. Υπάρχει ένας λαός, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία και με πάρα πολλούς τρόπους έχει εκφραστεί και μιλήσει πάνω στο ζήτημα αυτό. Τα προβλήματα από αυτή τη συμφωνία είναι μπροστά μας και κάποια στιγμή θα χρειαστεί μία κυβέρνηση να τα χειριστεί, όπως τα ζητήματα της μειονότητας και μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας στα δυτικά Βαλκάνια.
Συνεχίζοντας ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για πολιτική συσκότιση την οποία ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. «Δεν έχει νόημα η συσκότιση αυτή τη στιγμή. Την κάνατε για είκοσι χρόνια. Εγώ λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί είμαστε στην επόμενη στιγμή της ψήφισης της συμφωνίας και δεν έχει καμία απολύτως πολιτική λειτουργικότητα και για το δικό σας κόμμα να συσκοτίζετε τις σοβαρές πτυχές της συμφωνίας που αφορούν τα κέρδη της ελληνικής πλευράς. Τα κέρδη της ελληνικής πλευράς είναι και η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως έχουν υποστηρίξει, όλες οι κυβερνήσεις στα επίσημα φόρουμ, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν οι συνταγματικές αλλαγές, το ότι τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί. Η μεγάλη πλάνη είναι ότι ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους – και εδώ έχουμε και εμείς ευθύνη ως κυβέρνηση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, να πούμε στον κόσμο την αλήθεια:
Ο κόσμος αυτός νόμιζε ότι αυτό που διεκδικούσε η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν να μην υπάρχει καμία αναφορά στην ονομασία της γειτονικής χώρας από τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του. Δεν ήταν αυτή η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Παππάς. «Διότι πολύς κόσμος νόμιζε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών απεμπολούμε την κληρονομιά της Μακεδονίας. Αντίθετα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτή στην οποία οι γείτονές μας δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Μεγαλέξανδρο και τον Αριστοτέλη».
Ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ενιαία γραμμή στο θέμα του ονόματος λέγοντας ότι «ήταν απολύτως ενιαία η γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα ήταν ‘ναι ή όχι στη συγκεκριμένη συμφωνία’, όχι σε μια άλλη ή το πώς μπορεί να λυθεί το ονοματολογικό. Αν απορριπτόταν αυτή η συμφωνία και ερχόταν η επόμενη, θα βλέπαμε τις θέσεις – η δε θέση του Κ. Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση μετά την απόρριψη αυτής της συμφωνίας, ήταν έναρξη των διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση».
Κλείνοντας, ο Ν. Παππάς είπε ότι «είναι μια ευκαιρία, επειδή ολοκληρώθηκε ο διάλογος και οι διαδικασίες, να ανοίξει ένας διάλογος για το τι πραγματικά συμβαίνει με αυτή τη συμφωνία». Απάντησε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», σημειώνοντας ότι «ειδικά τώρα – γιατί υπήρχε μία περίοδος στην οποία η κυβέρνηση πιέζονταν από την ανάγκη να κλείσει το μνημόνιο και να καθαρίσει και το πολιτικό τοπίο σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα είναι ένα καθαρό πολιτικό τοπίο με την κυβέρνηση να έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα. Έχει κλείσει το μνημόνιο, έχουμε υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό με 154, έχουμε περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουμε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς τον Π. Καμμένο και έχουμε μπροστά μας θετικά μέτρα για την οικονομία».