Παππάς: Η επιλογή είναι, είτε δίκαιη ανάπτυξη είτε πολιτικές ΔΝΤ

Παππάς: Η επιλογή είναι, είτε δίκαιη ανάπτυξη είτε πολιτικές ΔΝΤ

«Οι Έλληνες θα κληθούν να επιλέξουν εάν θα συνεχίσει η χώρα στην πορεία της δίκαιης ανάπτυξης ή θα επιστρέψουμε σε πολιτικές τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στον Real fm.

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ, ο Ν. Παππάς είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται καλύτερες δουλειές και διερωτήθηκε: «Πώς υπόσχεται καλύτερες δουλειές; Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και χωρίς τις επαρκείς αυξήσεις στους μισθούς (…). Πώς υπόσχεται λιγότερους φόρους; Αφού το 2014 που ήταν υποτίθεται και το success story, είχε 14%, συνολικά, παραπάνω φόρους». Και συμπλήρωσε ότι ο μόνος δρόμος για να «γιατρέψουμε τη φτώχεια» είναι η δίκαιη ανάπτυξη.

Μιλώντας για τις προοπτικές ενόψει των εθνικών εκλογών, αναφορικά με το κλείσιμο της «ψαλίδας», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της πλήρους αλλαγής στο αποτέλεσμα, μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, «αλλά και η πλήρης αλλαγή μεταξύ Ιούνη ΄14 και Γενάρη ΄15». «Σε μία εκλογική αναμέτρηση εθνική, η οποία έχει πάρα πολύ σκληρά διλήμματα και υπό το βάρος ενός εκλογικού νόμου με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι απολύτως καθαρό ότι οι πολίτες βρίσκονται ενώπιον πάρα πολύ κρίσιμων επιλογών. Πράγμα που δεν συνέβη με την ευρωπαϊκή κάλπη» σημείωσε.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει κόπωση στο λαό από τα προβλήματα που συσσώρευσαν τα μνημόνια και «παρ΄όλο που έχουμε βάλει την οικονομία και την κοινωνία σε πορεία ανάταξης και υπάρχουν σημαντικά μέτρα ανακούφισης, τα προβλήματα παραμένουν. Αυτό δεν μπορούμε, ούτε να υπονοούμε με τον τόνο μας ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε». Αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, είπε ότι παρά την αύξηση «πάλι δεν βγαίνει ο μήνας».

«Αυτό πρέπει να το έχουμε βαθιά συνείδηση, δηλαδή ότι θα πάρει χρόνο να αποκαταστήσουμε και τους μισθούς και τις συντάξεις και να ισχυροποιήσουμε ακόμα περαιτέρω το κοινωνικό κράτος» σημείωσε, προσθέτοντας πως παρά την αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού από τα 700 εκατ. στα 3,2 δισ. τα προβλήματα παραμένουν. Επακόλουθο είναι, όπως είπε, να είναι η κυβέρνηση ο πρώτο «υποδοχέας μίας δυσαρέσκειας» η οποία «μπορεί να εκφραστεί είτε με μία ψήφο σε άλλα κόμματα, είτε με μία ψήφο στον βασικό ανταγωνιστή του κυβερνώντος κόμματος, είτε με την αποχή, όπως γίνεται πάντα στις ευρωεκλογές».

Στην πιθανότητα να υπήρξαν συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης, που ενόχλησαν, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι «ουδείς μπορεί να είναι αλάθητος, είτε επί της ουσίας, είτε σε επίπεδο επικοινωνίας». Πρόσθεσε όμως ότι οι όποιες δηλώσεις μπορεί να έγιναν, δεν έπαιξαν κρίσιμο ρόλο.

«Δεν μπορεί να με πείσει εμένα κάποιος ότι υπάρχουν ψηφοφόροι οι οποίοι ενοχλήθηκαν από το ύφος του Πολάκη και γοητεύθηκαν από το ύφος του υπαρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή από τα σεξιστικά σχόλια του Ψαριανού. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν ενδεχομένως μία μικρή, οριακή επίδραση στο εκλογικό σώμα» σημείωσε.

Όσον αφορά το ρόλο που έπαιξε η δήλωση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ώστε να καταλάβει την πρώτη θέση, σε αριθμό ψήφων, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Παππάς είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος σε θέση να γνωρίζει εάν πήρε σταυρό από ανθρώπους που θα ψήφιζαν ΝΔ ούτως ή άλλως ή αν μετακινήθηκε κάποιος ψηφοφόρος προς τη ΝΔ για να ψηφίσει τον κ. Κυμπουρόπουλο.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές τάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία πτώση σε περιοχές που παραδοσιακά είχε προβάδισμα. Στην Αττική. Και την υπέστη και οριζόντια όσον αφορά τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες» είπε, προσθέτοντας ότι «υπήρξε ένα γενικό πολιτικό κλίμα» και «λειτούργησε μερικώς το λεγόμενο πολιτικό εκκρεμές».

Εξάλλου, στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από ακροατή της εκπομπής, ότι χαρακτηρίζονταν «φασίστες» όσοι αντιδρούσαν στο Μακεδονικό, ο υπουργός απάντησε ότι δεν έχει υπόψη του «καμία δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που να γενικεύει αυτόν τον χαρακτηρισμό».

«Είναι απολύτως προφανές» συνέχισε, «ότι οι φασίστες βγήκαν στους δρόμους μαζί με πολίτες οι οποίοι είχαν ένα υγιή προβληματισμό γύρω από το Μακεδονικό» ενώ υπογράμμισε ότι στις περιοχές της Μακεδονίας, «τα αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ίδια με τις ευρωεκλογές του 2014», κάτι που σημαίνει ότι «το Μακεδονικό, ως καθοριστικό της ψήφου ζήτημα, είχε υποβιβαστεί».

Τέλος, σε ό, τι αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Ν. Παππάς διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με το νόμο, «η γνώμη της Διάσκεψης των προέδρων μπορεί να παραλειφθεί εάν δεν είναι δυνατή η σύγκλησή της λόγω διάλυσης της Βουλής, είτε για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο». Όπως τόνισε «έχω μπροστά μου το νόμο 3841/10. Είναι ο νόμος Καστανίδη, ο οποίος προβλέπει ότι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει διάλυση της Βουλής, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει». Έκανε λόγο για παιχνίδια σκοπιμοτήτων από συγκεκριμένα κλιμάκια της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι, με δεδομένο ότι έχει ακολουθηθεί η πρέπουσα διαδικασία από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και υπάρχει, με διακομματική συμφωνία, θετική γνώμη για πρόσωπα δικαστικών, είναι «λίγο…μη ευγενικό, για να μην χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό, απέναντι σ΄ αυτά τα πρόσωπα, η συζήτηση η οποία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter