Παππάς: Εξετάζουμε τι τέρατα θα περάσουν μέσα από το παράθυρα που άνοιξαν (Audio)

Παππάς: Εξετάζουμε τι τέρατα θα περάσουν μέσα από το παράθυρα που άνοιξαν (Audio)

Καταστρατήγηση προϋποθέσεων και όρων για τις επενδύσεις και την ενίσχυσή τους, φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκο Παππά. 

Όπως ανέφερε, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά, “χαρακτηριστική είναι η απόσυρση των όρων της όχλησης, ενώ ακόμα εξετάζουμε τι τέρατα μπορούν να περάσουν από τα παράθυρα που άνοιξαν”.

«Μπάτε σκύλοι αλέστε» ήταν η απάντηση που έδωσε ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν ρωτήθηκε πώς εκτιμά το περιεχόμενο του «Αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που δόθηκε προς διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομίας Άδωνι Γεωργιάδη. «Εξετάζουμε τι τέρατα θα περάσουν μέσα από τα παράθυρα που άνοιξαν» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Οικονομία στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποσύρονται οι περιορισμοί που αφορούν τις οχλούσες χρήσεις στις πόλεις και διερωτήθη πώς δραστηριότητες όπως το delivery φαγητού -που εμπίπτει στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού- μπορεί να βοηθήσει στη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας.

Υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις όπως η ενίσχυση διανομής του Τύπου ή αλλοπρόσαλλες όπως η επιδότηση των εξορύξεων όπου με τα λεφτά του ελληνικού Δημοσίου θα μπορεί μια εταιρία να παίρνει τα σπλάχνα της ελληνικής γης και να τα εξάγει προς επεξεργασία στο εξωτερικό. Επίσης θέμα υπάρχει και με τους ελέγχους στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού, όπου εισάγεται η δυνατότητα να τους πραγματοποιούν μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες. Πρόκειται για μια αλλαγή που καταστρατηγεί το αδιάβλητο και είναι σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος. Είναι σε βάρος των αυτοαοπασχολούμενων ελεγκτών και των μικρών εταιριών που δεν μπορούν να απευθυνθούν στις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες για να καταβάλουν ένα είδος γρηγορόσημο.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά:

Με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα μια εταιρία έπαιρνε σε δόσεις την επιδότησή της με βάση την πρόοδο του επενδυτικού έργου. Στο 25%, στο 50% και στο 100%. Στο 25% κατέθετε απλώς τα τιμολόγιά του, στο 50% με αυτοέλεγχο και στο 100% ο έλεγχος γινόταν από το Δημόσιο με τρόπο αδιάβλητο. Με τον ορισμό με κλήρωση από το Μητρώο ειδικών-ελεγκτών (μηχανικών, οικονομολόγων, τεχνικών κλπ). Τώρα αυτοί αντικαθίστανται από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι κρίσιμα. Ποιος θα επιλέγει την ελεγκτική εταιρία; Θα διαλέγει ο ίδιος ο επιδοτούμενος τον ελεγκτή, αυτόν που θα τον ελέγξει. «Είναι σαν να αγοράζει μια ομάδα τον διαιτητή», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια καταφανή σύγκρουση συμφερόντων. Δεν είναι το πρόβλημα η χρησιμοποίηση των ελεγκτικών εταιριών στους ελέγχους. Στο Μητρώο Ελεγκτών υπήρχαν ιδιώτες ελεγκτές.

Ο κ.Παππάς υποστήριξε ότι ανοίγει μια Κερκόπορτα δεν αφήνει καμία δικλίδα διασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος. Και θα αναδιανεμηθεί η πίτα των ελέγχων υπέρ των μεγάλων ελεγκτικών εταιριών μετατρέποντας τις μικρές εταιρίες σε υπεργολάβους των μεγάλων.

Πρόκειται για πλέγμα ασυδοσίας και έλλειψης αναπτυξιακού οράματος για τη χώρα. Αν το καινούργιο είναι η εισαγωγή κινήτρων για εξορύξεις. Η Χαλκιδική και δυνητικά η Θράκη δεν ήταν από τις… ευχάριστες περιπτώσεις ανέφερε ο κ. Παππάς και προσέθεσε ότι τα θεσπιζόμενα κίνητρα αφορούν και τους υδρογονάνθρακες και τις σχετικές έρευνες στις οποίες συμμετέχουν και τα υπό ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ και μαζί όλα τα δικαιώματα των εξορύξεων. Πρόκειται για κραυγαλέα εύνοια… κατέληξε χαρακτηριστικά.

Οι δραστηριότητες της εξόρυξης αυτή καθ’ αυτή, από μόνη της δεν έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Προστιθέμενη αξία θα είχε η μεταποίηση. Επιδοτούνται δραστηριότητες που έχουν μικρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα υπογραμμίσει την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης με μια καθαρή στρατηγικά που έχει αποτυπωθεί σε ένα κείμενο πέραν των 150 σελίδων που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε γίνει αποδεκτό και από τους Θεσμούς. Βάσει αυτού του σχεδίου κρίνουμε και τις προτάσεις της ΝΔ. Οι κατευθύνσεις της ΝΔ είναι ακραία νεοφιλελεύθερες που απειλούν τον φυσικό πλούτο της χώρας που δεν κρατούν στη χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κυβερνήσεις του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού που δεν είχαν δώσει καμιά προτεραιότητα στα θέματα της υψηλής τεχνολογίας και της εξαγωγής τέτοιας τεχνολογίας. Η Ελλάδα έχει ταλέντα που θέλει να τα κρατήσει εδώ. Για πρώτη φορά πέρυσι είχαμε την πρωτοβουλία για την Ψηφιακή Ελλάδα -που συνέπεσε με την ΔΕΘ- μια πρωτοβουλία που γίνεται θεσμός και επαναλαμβάνεται και φέτος. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να ακολουθηθεί. Δυστυχώς δίνονται άλλες προτεραιότητες που τα αποτελέσματά της θα φανούν γρήγορα.

Πηγή: Στο Κόκκινο 

Documento Newsletter