Ο Ν. Παππάς ανέλυσε από το βήμα της Βουλής την πολιτική συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον «καταλύτη» πολιτικών εξελίξεων, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξήγησε τους λόγους που η ΝΔ οδηγείται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενώ συμπέρανε ότι η ΔΗΣΥ βρίσκεται εγκλωβισμένη αντίφαση λόγω της ταύτισής της με τον Π. Καμμένο κατά της λύσης του ονοματολογικού.
Ο κ. Παππάς εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις που δέχτηκαν από ακροδεξιά στοιχεία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη και Α. Καστόρης. Περνώντας στο προκείμενο, είπε: «Η ιστορία θα καταγράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι η τελευταία μέρα ενός δύσκολου προβλήματος που κόστισε στην εξωτερική μας πολιτική. Είναι και η τελευταία μέρα στη δουλειά για τους επαγγελματίες πατριδοκάπηλους. Για όσους έκαναν καριέρα πάνω σε αυτό το ζήτημα».
Επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από το σύνθημα «η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία» είπε ότι η κυβέρνηση πρόδωσε τη Μακεδονία. «Προδοσία. Πολύ βαριά κουβέντα και θα έπρεπε να είναι μετρημένος» είπε και επισήμανε ότι «αυτό που προδόθηκε ήταν οι δυνατότητες της ελληνικής Μακεδονίας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια».
Εν συνεχεία, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θυμίζοντας τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την περίοδο 1992-1993, για την παραχώρηση του δικαιώματος στους γείτονες να αποκαλούνται Μακεδόνες. Υπενθύμισε δε ότι το 2008 ο Αδ. Γεωργιάδης μιλούσε «για κωλοτούμπα Καραμανλή» και αποκαλούσε «εθνικά επικίνδυνη την Ντ. Μπακογιάννη και μπλόφα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι», ενώ θύμισε ότι και η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήριζε μοιραίο άνθρωπο» τον Αντ. Σαμαρά για το Μακεδονικό. «Αυτός είναι ο βίος και η πολιτεία σας» είπε δηκτικά.
«Καταλύτης οι ¨Πρέσπες¨»
Ο Ν. Παππάς υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε πολιτική μετατόπιση με όχημα τη ΝΔ, επικρίνοντας ταυτόχρονα πως η ΝΔ αρνείται να καταδικάσει τους ακροδεξιούς που προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή και αντ’ αυτού μιλά για αλόγιστη βία της κυβέρνησης στο συλλαλητήριο.
Περιγράφοντας συνοπτικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό τοπίο της χώρας, ο υπουργός χαρακτήρισε καταλύτη τις «Πρέσπες» γιατί -κατά τα λεγόμενά του- συμπυκνώνεται το πώς αντιλαμβάνονται οι πολιτικές δυνάμεις «το μέλλον του τόπου και του λαού». Μάλιστα, συνέδεσε τα προαναφερθέντα με το ότι η κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, «πέρασε» τον προϋπολογισμό με μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, κυρώνει τις «Πρέσπες» και έπονται τα θετικά μέτρα περαιτέρω ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η «θεμελιώδης αντίφαση» της ΔΗΣΥ
Κλείνοντας, ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του προς το κόμμα της Φ. Γεννηματά, στηλιτεύοντας την ταύτισή της με τον Π. Καμμένο
«Είχε βουίξει ο τόπος ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και εν μία νυκτί μάθαμε ότι είναι κατά» είπε και επέκρινε την κα Γεννηματά επειδή κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμπραξη με τον Π. Καμμένο και τώρα ταυτίζεται μαζί του για το Μακεδονικό. «Πρόκειται για θεμελιώδη αντίφαση από την οποία πρέπει να απαλλαγεί η ΔΗΣΥ» κατέληξε.