Πάπας Φραγκίσκος: : Παγκόσμια συγκίνηση στο ύστατο χαίρε – Στην αιωνιότητα ο «πάπας των φτωχών»

Πάπας Φραγκίσκος: : Παγκόσμια συγκίνηση στο ύστατο χαίρε – Στην αιωνιότητα ο «πάπας των φτωχών»

Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι, παρουσία πλήθους κόσμου, βασιλέων, ηγετών, καθώς και αντιπροσωπειών από 130 χώρες.

Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα στο Βατικανό καθώς ξεκίνησε η πομπή, η οποία μετέφερε το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, βρέθηκαν χιλιάδες πιστοί, που είπαν με τον δικό τους τρόπο το τελευταίο αντίο στον «πάπα των φτωχών».

Σύμφωνα με την αίθουσα Τύπου του Βατικανού, στην κηδεία του Φραγκίσκου συμμετείχαν, συνολικά, πάνω από 250.000 άνθρωποι.

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν πιο απλή από αυτές των προηγούμενων παπών, ακολουθώντας τις οδηγίες που έδωσε ο ίδιος. Αλλά η κηδεία του Ποντίφικα, του ηγέτη περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο Καθολικών σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα συνδυάσει ένα προκαθορισμένο τελετουργικό και παράδοση εκατοντάδων ετών.

Οι ιταλικές Aρχές, καθώς και οι Αρχές του Βατικανού, είχαν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας την περιοχή γύρω από τον Αγιο Πέτρο, ενόψει της κηδείας, με αποκλεισμό των drones, ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και μαχητικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα.

Η τελετή ταφής του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14:00 τοπική ώρα.

Στη συνέχεια, πολλοί ξένοι ηγέτες θα εγκαταλείψουν τη Ρώμη (μερικοί ήδη το έχουν κάνει), ενώ οι προσκυνητές και οι πενθούντες παραμένουν.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας εννιαήμερης περιόδου πένθους που ονομάζεται Novemdiales, με μια λειτουργία που τελείται καθημερινά στη μνήμη του Φραγκίσκου.

Πέρα από το πένθος, η προσοχή του καθολικού κόσμου σύντομα θα στραφεί στο κονκλάβιο – την τελετουργική επιλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου, όπου οι επιλέξιμοι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στην Πόλη του Βατικανού για να ψηφίσουν μυστικά.

Οι καρδινάλιοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη ημερομηνία, αλλά το κονκλάβιο συνήθως λαμβάνει χώρα μεταξύ 15 και 20 ημερών μετά τον θάνατο του πάπα. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανή μια ημερομηνία μετά τις 6 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, στους δρόμους έξω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές συνεχίζουν να ρέουν μετά το τέλος του δημόσιου μέρους της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος «άγγιξε μυαλά και καρδιές» και ήθελε να «χτίσει γέφυρες, όχι τείχη», δήλωσε ο Καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος ηγήθηκε της τελετής.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι στο ύστατο χαίρε

Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου και έκαναν ουρά στους δρόμους της Ρώμης για να δουν το φέρετρό του να οδηγείται στην εκκλησία Σάντα Μαρία Μαντζόρε για την ταφή, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

«Υπολογίζουμε ότι δεν είναι λιγότεροι από 400.000 άνθρωποι μεταξύ αυτών που βρίσκονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και αυτών που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής», δήλωσε ο Ματέο Πιαντεντόζι στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα TG5.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βατικανού, περίπου 250.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στην εξόδιο ακολουθία στο Βατικανό και 150.000 ακόμη παρατάχθηκαν στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής στο κέντρο της Ρώμης για να παρακολουθήσουν την πρώτη νεκρική πομπή για Πάπα εδώ και έναν αιώνα.

Χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τον Παπά καθώς το απλό ξύλινο φέρετρό ταξίδευε πάνω σε ένα παπικό όχημα προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε, περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα.

Η νεκρώσιμη τελετή του «ποιμένα» της Καθολικής Εκκλησίας, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών, διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο.

«Ήξερε πως να επικοινωνεί με τους “ελάχιστους ανάμεσά μας”»

Νωρίτερα, ο καρδινάλιος Giovanni Battista Re εκθείασε τον Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο Βατικανό ως έναν πάπα του λαού που ήξερε πώς να επικοινωνεί με τους «ελάχιστους ανάμεσά μας» με ένα ανεπίσημο, αυθόρμητο ύφος.

«Ήταν ένας πάπας ανάμεσα στους ανθρώπους, με ανοιχτή καρδιά προς όλους», είπε ο 91χρονος πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων σε ένα ιδιαίτερα προσωπικό κήρυγμα.

Ο Giovanni Battista Re απέσπασε τα χειροκροτήματα του πλήθους όταν διηγήθηκε τη συνεχή ανησυχία του Φραγκίσκου για τους μετανάστες, με παράδειγμα τη λειτουργία στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και το ταξίδι του σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο, στην Ελλάδα, όπου έφερε μαζί του 12 μετανάστες.

«Ο κατευθυντήριος άξονας της αποστολής του ήταν επίσης η πεποίθηση ότι η εκκλησία είναι ένα σπίτι για όλους, ένα σπίτι με τις πόρτες του πάντα ανοιχτές», είπε ο Re, σημειώνοντας ότι με τα ταξίδια του, ο Αργεντινός ποντίφικας έφτασε «από άκρη σε άκρη του κόσμου».

Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.

Διαβάστε επίσης

Σκάνδαλα και αμαρτίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Κηδεία Πάπα: Τι περιλαμβάνει η τελετή στο Βατικανό – Όλες οι λεπτομέρειες

Μηχανοδηγοί προς Κυρανάκη: Τηλεδιοίκηση χρειάζεται ο σιδηρόδρομος – Όχι… GPS

Documento Newsletter