Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος είναι ένας καρκίνος, η Ουκρανία δέχτηκε εισβολή

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος είναι ένας καρκίνος, η Ουκρανία δέχτηκε εισβολή

«Ενάντια στον πόλεμο. Το θάρρος της οικοδόμησης της ειρήνης». Έτσι ονομάζεται η γραπτή έκθεση πλήρως αφιερωμένη στον πόλεμο και στην προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης που έγραψε ο Ποντίφικας Φραγκίσκος και της οποίας η εισαγωγή δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα η Corriere della Sera, εφόσον από αύριο θα διατεθεί στην Ιταλική αγορά μαζί με την εν λόγω εφημερίδα.

Στην έκθεσή του, ο Πάπας Μπεργκόλιο μιλά για το προσκύνημά του «στο βασανισμένο Ιράκ» όπου «μπόρεσα να αγγίξω την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος» και τόνισε πως «δεν θα φανταζόμουν ποτέ πως ένα χρόνο αργότερα θα ξεσπούσε μια σύγκρουση στην Ευρώπη».

«Τόσοι πολλοί πόλεμοι γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, προκαλώντας τεράστιο πόνο, αθώα θύματα, ειδικά ανάμεσα σε παιδιά» συνεχίζει ο Ποντίφικας, ο οποίος υπογράμμισε πως «τόσοι πολλοί είναι οι ξεχασμένοι πόλεμοι, που κατά καιρούς επανεμφανίζονται μπροστά στα απρόσεκτα μάτια μας. Αυτοί οι πόλεμοι μας φαινόντουσαν ‘μακρινοί’. Μέχρι που, τώρα, σχεδόν ξαφνικά, ξέσπασε ο πόλεμος κοντά μας».

«Η Ουκρανία δέχτηκε επίθεση και εισβολή» σημειώνει επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος. «Μπροστά στις οδυνηρές εικόνες που βλέπουμε καθημερινά, μπροστά στην κραυγή παιδιών και γυναικών, δεν μπορούμε παρά να φωνάξουμε: Σταματήστε! Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, ο πόλεμος είναι μια τρέλα, ένα τέρας, ένας καρκίνος που τρέφεται μόνος του, καταπίνοντας τα πάντα!»

Συνεχίζει ο Ποντίφικας, τονίζοντας πως «ο πόλεμος είναι ιεροσυλία που καταστρέφει ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στη Γη μας, την ανθρώπινη ζωή, την αθωότητα των μικρότερων, την ομορφιά της δημιουργίας».

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια ακόμη βαρβαρότητα, και εμείς δυστυχώς έχουμε μικρή μνήμη» κρούει τον κώδωνα ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Ναι, γιατί αν είχαμε μνήμη, θα θυμόμασταν τι μας έλεγαν οι παππούδες και οι γονείς μας και θα νιώθαμε την ανάγκη για ειρήνη, όπως ακριβώς οι πνεύμονές μας χρειάζονται οξυγόνο».

Σε αυτό το σημείο ο Ποντίφικας προέβη και σε συγκεκριμένη αναφορά στις πολεμικές δαπάνες. «Αν είχαμε μνήμη, δεν θα ξοδεύαμε δεκάδες, εκατοντάδες δισεκατομμύρια για επανεξοπλισμό, με όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, για να αυξήσουμε την αγορά και τη διακίνηση όπλων που καταλήγουν να σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους: 1981 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις ενός σημαντικού κέντρου μελέτης της Στοκχόλμης. Σημειώνοντας ένα δραματικό + 2,6% ακριβώς στο δεύτερο έτος της πανδημίας, όταν αντίθετα όλες οι προσπάθειές μας θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί στην παγκόσμια υγεία και τη διάσωση ζωών από τον ιό».

Ο Πάπας Μπεργκόλιο καταλήγει. «Αν είχαμε μνήμη, θα ξέραμε ότι ο πόλεμος, πριν φτάσει στο μέτωπο, πρέπει να σταματήσει στις καρδιές. Το μίσος, πριν είναι πολύ αργά, πρέπει να εξαλειφθεί από τις καρδιές. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται διάλογος, διαπραγμάτευση, ακρόαση, διπλωματικές δεξιότητες και δημιουργικότητα, διορατική πολιτική ικανή να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα συνύπαρξης που δεν βασίζεται πλέον στα όπλα, στη δύναμη των όπλων, στην αποτροπή. Κάθε πόλεμος αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια ήττα της πολιτικής αλλά και μια επαίσχυντη παράδοση μπροστά στις δυνάμεις του κακού».

Πηγή: Reuters

Documento Newsletter