Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε -κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής- προσπάθεια θεσμικής εκτροπής το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την τυχόν εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στη δικαστική υπόθεση του Noor 1.
Κατά την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την άποψη πως στη δημοκρατία είναι απόλυτα θεμιτό η αντιπολίτευση να κρίνει σκληρά την εκάστοτε κυβέρνηση. «Σήμερα δεν χρειάζονται κραυγές ή πιασάρικες επικοινωνιακά ατάκες, αλλά νηφαλιότητα γιατί το θέμα άπτεται και της Δικαιοσύνης» σχολίασε.
Σχετικά με τις αναφορές περί εμπλοκής του σε σκευωρία για την στοχοποίηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο αν. υπουργός διαβεβαίωσε το Σώμα ότι οι συνωμοσίες και οι σκευωρίες δεν του αρέσουν καθόλου. «Απεναντίας, τις απεχθάνομαι και τις εξουδετερώνω» είπε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημέρωσε του βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας πως τέλη Νοεμβρίου έφτασε στο γραφείου του η καταγγελία εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και η οποία διαβιβάστηκε -σύμφωνα με την πάγια τακτική γραφείου του- στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς την υπογραφή του στο διαβιβαστικό έγγραφο. Γεγονός που σύμφωνα με τα λεγόμενά του καταδεικνύει ότι δεν ήξερε τίποτα για την υπόθεση.
Αφού διάβασε το διαβιβαστικό έγγραφο, παρέθεσε πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την παρέλαβε, την μελέτησε και την αξιολόγησε, παραγγέλνοντας στην κ. Τζίβα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. «Δύο επισημάνσεις μετά τα παραπάνω» είπε και επισήμανε ότι η καταγγελία έμεινε στο γραφείο περίπου ένα μήνα πριν πάει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πως αν είχε στήσει σκευωρία, θα την είχε στείλει απευθείας την καταγγελία στην κ. Δημητρίου. «Δεύτερον, την έρευνα την παρήγγειλε η κ. Δημητρίου. Άρα, δεν με αγγίζουν οι θεωρίες περί σκευωρίας» υποστήριξε.
Εν συνεχεία, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για απόπειρα εφευρέσεως και αναδείξεως ανύπαρκτων σκανδάλων ή ακόμα χειρότερα χειραγώγησης της δικαιοσύνης. «Αντίστοιχες απόπειρες έγιναν και κατά το παρελθόν με οδυνηρές συνέπειες» υπογράμμισε και απευθύνθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γνωρίζετε ότι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο αήμνηστος πατέρας σας και στενοί του συνεργάτες υπέστησαν τα πάνδεινα προκειμένου να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες με πρωταγωνιστές δικαστικούς λειτουργούς».
«Ευτυχώς, υπήρξε τα άριστο πολιτικό αισθητήριο κ γιατί όχι η μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μολονότι είχε ταλαιπωρηθεί, έβαλε τέλος στα επικίνδυνα σχέδια για τη δημοκρατία» πρόσθεσε.
Περνώντας στην ουσία, είπε πως η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη κι αν «σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη πρέπει να αναμένουμε αποτελέσματα». «Ο εισαγγελέας Εφετών ολοκλήρωσε την έρευνά του» τόνισε και ανέφερε περαιτέρω ότι ο εν λόγω εισαγγελέας αποφάσισε πως η κ. Τζίβα δεν πρέπει να διωχθεί για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας, αλλά θα διενεργηθεί αρμοδίως έρευνα για το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης. Ως προς την εμπλοκή του κ. Καμμένου, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, είπε: «Για να υπάρξει ηθικός αυτουργός, πρέπει να υπάρχει αυτουργός. Η ηθική αυτουργία σε απόπειρα δεν υπάρχει». Και διερωτήθηκε σε ποια πράξη αποδίδει η ΝΔ την κατηγορία στον υπουργό Άμυνας. «Είναι προφανές πως δεν έχει προκύψει στοιχείο για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή» υπογράμμισε.
«Εκτός και αν η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν αποσκοπεί στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας και επιχειρεί να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη και να τη χειραγωγήσει. Αυτό είναι θεσμική εκτροπή και η εθνική αντιπροσωπία μπορεί και πρέπει να το αποτρέψει. Ευκαιρία λοιπόν να δείξουμε ποιοι πραγματικά σέβονται και εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και ποιοι υποκρίνονται ότι τη σέβονται και στην πραγματικότητα προσπαθούν απροκάλυπτα να την εκμεταλλευτούν και να τη χειραγωγήσουν. Πρέπει να απορριφθεί το αίτημα» κατέληξε.