Παπαγεωργίου (ΣΥΡΙΖΑ): Υπάρχει υπερπλεόνασμα και δημοσιονομικός χώρος για οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών

«Υπάρχει υπερπλεόνασμα και δημοσιονομικός χώρος για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, που συμμετείχε σε τηλεοπτικό πάνελ στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» της ΕΡΤ1.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου για το ζήτημα της φορολογίας

«Είναι μια πάρα πολύ ωραία συζήτηση, η οποία μπορεί να γίνει στη Βουλή. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο φορολογεί ένα κράτος και τον τρόπο με τον οποίο διανέμει τα κέρδη, και νομίζω ότι εκεί θα μπορεί να ακουστεί και πόσο κοστολογείται και γιατί κοστολογείται. Το γενικό πλαίσιο όμως λέει το εξής: Υπάρχει υπερπλεόνασμα. Το υπερπλεόνασμα αυτό υπάρχει και έρχεται η ελληνική κυβέρνηση και αυξάνει συγκεκριμένα έσοδα από φόρους – έμμεσα και άμεσα, 1 δισ. και 1.5 δισ. Εφόσον υπάρχει υπερπλεόνασμα, θετικό νούμερο, και αυξάνουμε και τα έσοδα, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Και έρχομαι σε αυτό που λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση: Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος – και σε όλη την Ευρώπη δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν οι συντελεστές και να μειωθούν και τα υπερπλεονάσματα, γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε λόγω των γενικών συνθηκών – γιατί δεν το κάνουμε; Εάν θέλουμε να το κάνουμε, μπορούμε να αναδιανείμουμε αυτά τα πρόσθετα έσοδα σε κοινωνικές ομάδες και σε ανθρώπους οι οποίοι το έχουν ανάγκη, και στο κοινωνικό κράτος. Μέσα σε αυτό θα ήταν και η μείωση του ΦΠΑ. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό κενό στην ελληνική οικονομία. Ένα είναι αυτό το δεδομένο».

Ο Π. Παπαγεωργίου επισήμανε ακολούθως ότι «ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή έχει και πρέπει να πάρει υπόψη την αγοραστική δύναμη».

Είπε συγκεκριμένα: «Ο ΟΟΣΑ δεν λέει μόνο για την ανάπτυξη, λέει και για τις αποταμιεύσεις. Είμαστε δύο χώρες σε όλη την Ευρώπη, η Ρουμανία και η Ελλάδα, όπου οι αποταμιεύσεις μειώνονται. Γιατί μειώνονται οι αποταμιεύσεις; Γιατί δεν φτάνει το μηνιαίο εισόδημα να καλύψει τα μηνιαία έξοδα. Έχουμε φτάσει όμως και σε έναν αριθμό – 80% σχεδόν – που δεν μπορούν, οι αποταμιεύσεις τους να είναι τόσο μικρές που δεν μπορούν να καλύψουν τα μηνιαία έσοδα. Συνεπώς, ό,τι και να κοπεί από ΦΠΑ, θα επιστρέψει στην ελληνική οικονομία, για τον απλούστατο λόγο ότι κάτι δεν πληρώνεται. Είναι όλα τόσο ακριβά που κάτι δεν πληρώνεται. Κόβοντας από κάπου απλώς οι πολίτες θα καταφέρουν να πληρώσουν κάτι άλλο. Άρα το κοστολόγιο δεν είναι επί της παρούσης εφικτό να καλυφθεί εις ολόκληρο, που σημαίνει ότι απλώς θα βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τα έξοδά τους. Δεν θα πάνε σε αποταμιεύσεις, ώστε να μην εισρεύσουν χρήματα στο Δημόσιο. Για πράγματα τα οποία είναι λογικά και μιλάνε για το συμφέρον των πολιτών, δεν νομίζω ότι κανένας χώρος – κεντροαριστερός, αριστερός, κεντρώος – που έχει και ξέρει μαθηματικά και δημοσιονομική πολιτική, δεν θα πει τα ίδια πράγματα. Ας τα κάνει η Νέα Δημοκρατία καλύτερα για να πάρει το ΠΑΣΟΚ μαζί της, αλλά…»

Για το ζήτημα των εδρών που πρέπει να παραδίδουν οι βουλευτές που αποχωρούν από την κοινοβουλευτική ομάδαο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε:

«Υπάρχει πάντα μια συμφωνία, η οποία γίνεται πριν τις εκλογές με κάθε ομάδα, με κάθε χώρο πολιτικό, στον δικό μας τουλάχιστον και νομίζω και σε άλλους. Η συμφωνία είναι ότι απομακρυνόμενοι δεν παίρνουμε την έδρα μας, δεν την αφαιρούμε από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά την παραδίδουμε στο κόμμα.  Οι περιπτώσεις στις οποίες αυτό έχει υλοποιηθεί είναι μόνο για προσωπικούς λόγους ή για λόγους υγείας, όπως όταν είχε φύγει ο Όθωνας Ηλιόπουλος από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο οποίος παρέδωσε την έδρα και ακολούθησαν οι εξελίξεις που είδαμε. Από κει και πέρα είμαστε υποχρεωμένοι πάντοτε όποτε γίνεται αυτό, να επαναλαμβάνουμε συγκεκριμένες συμφωνίες. Τώρα, αν οι συμφωνίες υπηρετούνται και κρατιούνται, είναι ένα άλλο ζήτημα που αφορά και τα πρόσωπα και τον εκάστοτε πολιτικό χώρο. Ο διάλογος ο οποίος θα συντηρηθεί εν ζωή οφείλει να προβλέψει και το τι θα γίνει για τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς και τι θα γίνει για τις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες αν αυτές προκύψουν. Αυτό όμως που δεν έχει προκύψει είναι ο λόγος για τον οποίο ανεξαρτητοποιείται κάποιος και αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα απολογισμού, και εσωτερικού και κοινοβουλευτικού».