Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βγάλει από το ράφι το αίτημα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

“Να ξαναβγάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το ράφι το αίτημα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αυτή την ώρα που η τουρκική ηγεσία των Ερντογάν και Τσαβούσογλου κάνει επιθετικές κινήσεις και επιστρατεύει μια επιθετική ρητορική”, διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης. “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλες πλειοψηφίες ως και 90% υιοθετεί πολύ αυστηρά ψηφίσματα για την Τουρκία και ζητά επιβολή κυρώσεων από τις κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε, γιατί δεν κάνουν καμία ενέργεια η κυβερνήσεις -ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής”, είπε μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε: “Τώρα που ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και στην οικονομία και στις δημοσκοπήσεις, και στα θέματα δημόσιας υγείας, τώρα που καίγεται για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, τώρα είναι που θα έπρεπε να ζητήσει ενεργά η κυβέρνηση της ΝΔ να συνδεθεί το αίτημα για την τελωνειακή ένωση με την εθνική γραμμή της Ελλάδας -δηλαδή αν δεν θέλει η Τουρκία συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μας να πάμε στη Χάγη. Κοινώς αν δεν δεσμευτεί ο Ερντογάν για συνυποσχετικό στη Χάγη, δεν έχει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης”.

Ακόμη έθεσε την πολύ κρίσιμη παράμετρο “να φτιάξει επιτέλους η Ελλάδα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και να μην υποκύπτει στη μικροκομματική αντιπαράθεση”. “Ειδικά για το θέμα των εξοπλισμών, ναι χρειαζόμαστε επαρκή άμυνα αλλά πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το πόσα θα δώσουμε στην άμυνα, πόσα στην παιδεία, στην υγεία και το κοινωνικό κράτος”, είπε.

Ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα

Αναφορικά, δε, με το φλέγον ενεργειακό ζήτημα σε όλη την ΕΕ και το κύμα ακρίβειας, ο Δημ. Παπαδημούλης έκρουσε τον κώδωνα: “Επειδή όσα συζητούνται στην ΕΕ θα προχωρήσουν πολύ αργά, πρέπει να δούμε τί κάνουμε στην Ελλάδα. Στην Ισπανία μειώνουν δραστικά τους φόρους στα καύσιμα για παράδειγμα. Πρέπει και η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει άμεσα αντίστοιχη πρωτοβουλία”. “Η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας είναι τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ! Το κοινωνικό κράτος μας είναι πολύ αδύναμο. Μόνο τα πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ θα κοστίσουν τους επόμενους μήνες στα νοικοκυριά 1 δισ. ευρώ και τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι δυστυχώς ανεπαρκή”.