Σχολιάζοντας όσα ακούγονται για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, δήλωσε τα εξής: «Έχω υποστεί σοκ διαβάζοντας τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου. Πρέπει να διερευνηθεί τάχιστα και αποτελεσματικά η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. Μέχρι τότε ας είμαστε όλοι επιφυλακτικοί για την αλήθεια. Είναι γεγονός ότι η Κιβωτός του Κόσμου και προσωπικά ο πατέρας Αντώνιος είχαν μια οικουμενική αποδοχή και εκτίμηση. Είχε αποφασίσει να τον βραβεύσει με το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον έχει επισκεφθεί και συγχαρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κι εγώ προσωπικά πριν πέντε χρόνια τον πρότεινα για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη το οποίο του δόθηκε με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον επισκεφθήκαμε μαζί με τον αείμνηστο πρόεδρο του Ε/Κ Νταβίντ Σασόλι. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια όσα διαβάζουμε, αλλά αν αποδειχθούν θα εισηγηθώ προσωπικά στο Ε/Κ να τους αφαιρεθεί το βραβείο. Να μην σπεύδουμε, όμως, να δικάζουμε πριν τη Δικαιοσύνη.
Δομές όπως η Κιβωτός του Κόσμου είναι δομές ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κάνουν μια δουλειά που κανονικά θα έπρεπε να κάνει ένα κράτος πρόνοιας με ισχυρές κοινωνικές δομές. Αυτό που δεν έχει γίνει και αποτελεί ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι ότι δεν έχουμε διαμορφώσει στην πατρίδα μας ισχυρούς θεσμούς ελέγχου για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από ιδιωτικές δομές. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος θα έπρεπε βέβαια πρώτα από όλα να υπάρχουν ισχυρές κρατικές δομές πρόνοιας. Όσο δεν την κάνει το κράτος αυτή την δουλειά, οι ιδιωτικές δομές θα έπρεπε τουλάχιστον να ελέγχονται.
Μου κάνει εντύπωση ότι διαβάζω και ακούω ότι μήνες πριν υπήρξαν καταγγελίες που δεν ελέγχθηκαν. Αλλά επαναλαμβάνω, να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, και ελπίζω να μην αργήσει.
Όσα γίνονται στον τομέα του κράτους πρόνοιας από την πατρίδα μας είναι ανεπαρκή, ειδικά για τη φροντίδα των ευάλωτων παιδιών που έχουν ανάγκη. Επιπλέον τα χρήματα που δίνει η σημερινή κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κοινωνική πρόνοια είναι ψίχουλα. Πολύ λίγα και πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Είμαι μέλος της Επιτροπής του Ε/Κ που εποπτεύει τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης των 27 κρατών-μελών και σας βεβαιώνω ότι η ΝΔ για το κοινωνικό κράτος δίνει ελάχιστα. Η, δε, εποπτεία και ο έλεγχος όσων παίρνουν κοινοτικό χρήμα για να ασκούν κοινωνική πολιτική -είτε πρόκειται για δομές είτε για οικογένειες- πρέπει να γίνεται αδιάλειπτα. Διότι εγκλήματα μπορούν να γίνουν και σε μια δομή και σε μια οικογένεια που για να πάρει λεφτά μπορεί να κακοποιεί τα παιδιά».
Στη συνέχεια της συνέντευξης, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα δημοσίευμα των σημερινών εφημερίδων τονίζοντας πως «το Βήμα που δεν το λες αντικυβερνητική εφημερίδα, η Καθημερινή, μια άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ο κ. Κοττάκης διευθυντής της εφημερίδας Εστία, αλλά και το Documento συμπίπτουν στο ίδιο συμπέρασμα, με στοιχεία: το Predator και η ΕΥΠ δούλευαν σε συνέργεια».
Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε: «Δυστυχώς μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη δεν έχει ενοποιήσει τις δικογραφίες, ούτε έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη που δεν έχει ασυλία, ούτε τους κκ Λαβράνο και Μπίτζιο, ούτε έχουν γίνει έλεγχοι στις εταιρείες Krikel και Intellexa».
«Στο σκάνδαλο αυτό εκτιμώ ότι ο πολιτικός εγκέφαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης, που μετέτρεψε την ΕΥΠ σε παρακρατικό μαγαζί με έδρα το Μαξίμου. Στις Βρυξέλλες κανείς δεν αγοράζει το αφήγημα του κ. Μητσοτάκης ότι δήθεν δεν ήξερε. Εξάλλου, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης ήξερε», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, και κατέληξε: «Στις εκλογές που κοντοζυγώνουν πρέπει να πάμε χωρίς αυτή τη σκιά γιατί δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα δημοκρατίας και προσωπικών δεδομένων αλλά και για υποθέσεις διαφθοράς. Ιδίως όταν αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούταν ο επικεφαλής του τομέα Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, σε μια περίοδο που ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς».