Παπαδημούλης-Χατζηγεωργίου: Ζητούν ενεργή δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό

Παπαδημούλης-Χατζηγεωργίου: Ζητούν ενεργή δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό

«Η επανένωση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας πρέπει να είναι επιδίωξη και της ΕΕ». 

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις» Αυτά υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, λίγες ημέρες πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Όπως σημειώνουν «οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να επιχειρούν επίλυση του ζητήματος μέσα σε πνεύμα συνεργασίας».

Σε αυτό το σημείο έρχεται να αναδειχθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που «μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός σε αυτή την κατεύθυνση, για δύο βασικούς λόγους: Η Κύπρος αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς το Κυπριακό ζήτημα είναι, εκτός από εθνικό και διεθνές, ευρύτερα ευρωπαϊκό ζήτημα. Η επανένωση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να είναι επιδίωξη και της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να δοθεί ένα τέλος στην τεσσαρακονταετή κατοχή τμήματος της νήσου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Όμως, οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Τ. Χατζηγεωργίου προβάλλουν και έναν δεύτερο λόγο: «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωγραφική ζώνη, και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακών συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν τόσο την ίδια την Κύπρο, όσο και την ΕΕ συνολικά». ‘Αλλωστε, «το ζήτημα της ασφάλειας, της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης είναι μείζονος σημασίας για την ΕΕ και την δυναμική που εκπέμπει -και θέλει να συνεχίσει να εκπέμπει- ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και προόδου», είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «την ενεργή και εποικοδομητική σας δράση και συμβολή για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Documento Newsletter